Slovenská formácia Komajota dnes zverejnila novú skladbu Január. Výtvarník a dizajnér Martin Sepeši k mrazivej piesni s textom Michala Baláža vytvoril animovaný videoklip inšpirovaný severskou históriou a mytológiou.

"Mišo Baláž nám poslal hotový text, hudbu sme zložili na chate. Pesničku som poslal Martinovi Sepešimu s tým, aby k nej vytvoril animované video. Viac sme mu k tomu nepovedali. Prekvapil nás. Povedal len toľko, že to takto cítil a nám sa to páči," zhodnotil výsledok Martin Husovský.

Vo videu sa okrem iného objavujú Vikingovia, lode na mori či pohreb. "Stano Čorej má rád Vikingov a pre basgitaristu Miša Kráľa to bude prekvapenie. Nerozprávali sme sa o videu. V tomto prípade nie je čo riešiť a je to určite lepšie ako záber na kapelu, ktorá hrá niekde v parku," spresnil.

Interpretáciu textu necháva Martin Husovský na poslucháčoch, keďže podľa vlastných slov nemá rád, keď je v umení definovaný obsah. "Rozoberať text má zmysel len vtedy, ak k tomu máš človeka, s ktorým môžeš viesť dialóg. Je to podobné ako pri básni, autor by ju nemal interpretovať. To je sloboda, ktorú dávame našim poslucháčom. Každý si v našich pesničkách môže nájsť to svoje," dodal líder kapely.

Ostatný album formácie Komajota vyšiel pred štyrmi rokmi. Kapela sa v súčasnosti sústreďuje najmä na vydávanie samostatných singlov, vlani fanúšikov potešila skladbami a klipmi Dve muchy a Most. Tento rok chce skupina zverejniť ešte ďalšie tri nové skladby.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček, PR manažér kapely.

Foto: YouTube

Súvisiaci interpreti: Komajota