Spevák, skladateľ, textár a producent Peter Nagy okrem osláv uplynutia 30 rokov od svojho vstupu na hudobnú scénu pripravil pre fanúšikov aj ďalšie prekvapenie. Je ním nahrávka s príznačným názvom ROCKmi overené, na ktorej ponúkne svoje najväčšie hity v novom šate, ale aj úplné novinky.

Peter Nagy po troch dekádach na scéne nepochybne patrí medzi ikony česko-slovenskej populárnej hudby. Na konte má viac než tucet albumov, z ktorých sa spolu predali vyše dva milióny nosičov. Teraz sa rozhodol potešiť fanúšikov novinkou s názvom ROCKmi overené. Nahrávka vyjde už čoskoro a Petrovi priaznivci sa môžu tešiť na jeho hity v inej podobe, než ich doteraz poznali.

"Za 30 rokov koncertovania s mojou kapelou sme vždy niečo zmenili na piesňach, ktoré asi poznáte, tak, aby sme nezmenili ich podstatu - melódiu a text. Myslím si, že piesne by sa mali nahrávať až po rokoch hrania na koncertoch, keď sú vyhraté a zrelé a nie, keď sú úplne nové. Ale v dejinách súčasnej hudby a v uponáhľanej dobe sa tak nikdy nestalo... Mal som vždy pocit, že by bolo dobré znova nahrať niektoré z mojich známych piesní tak, ako ich hrávame s kapelou na koncertoch," vysvetlil Peter Nagy.

Prečítajte si: 30 rokov Petra Nagya: Od Profesora Indiga k úspešnému návratu na pódiá

Peter Nagy a Indigo, nahrávanie CD ROCKmi overené Zdroj: archív Petra NagyaPeter Nagy a Indigo trávia začiatok jari v nahrávacom štúdiu

Reggae aj sláčikové kvarteto

Nové CD ROCKmi overené fanúšikov poteší zľudovenými hitmi Petra Nagya a skupiny Indigo v rockovej úprave. Úspešný skladateľ však nezabudol ani na milovaný reggae štýl či na romantické skladby.

"Mám slabosť na reggae, preto nebude chýbať pieseň Korálky od Natálky. Skladba Zuzka tiež dostala 'zhulenecký' reggae župan. Ľudia na CD nájdu aj dva bonusy. Skladby Udobrenia a Agáty v romantickej verzii len s klavírom a ženským sláčikovým kvartetom. Tento tím poskladal Milan Adamec z členov orchestra Národného divadla a Slovenskej filharmónie," doplnil hudobník, ktorý čoskoro oslávi 56. narodeniny.


Nový album nahral Peter so súčasnou zostavou kapely Indigo, ktorú tvoria Mišo Kovalčík (gitara), Luboš Ďurech (basgitarista), Marek Mečiar (klavír) a Jan Lau (bicie). "Mám skvelú kapelu. Príchodom rockového gitaristu Miša Kovalčíka sa začala éra kapely Indigo s oveľa gitarovejším zvukom. Nový album práve finalizujeme. Mixuje ho jeden z najlepších zvukárov v Česku a na Slovensku Ivan Jombík. No nič sa nedá stihnúť bez nestíhania, v našej branži sme zvyknutí na chaos," smeje sa Peter Nagy, čím naznačil, že dátum vydania sa oproti pôvodnému zámeru posunul.

Čo sa však neposúva, sú jarné termíny turné The Best of 30 rokov, ktoré bude po úspešných minuloročných koncertoch v Prahe, Košiciach a Bratislave od mája pokračovať v menších mestách. Hity ako Sme svojiLáska je tu s namiKristínka iba spí, Aj tak sme stále frajeriPoďme sa zachrániť alebo Poslednýkrát rozospievajú a roztancujú publikum v Martine, Ružomberku, Trenčíne, Žiline, Zvolene, Banskej Bystrici, Prievidzi, Piešťanoch, Nitre, Lučenci, ale aj na festivale Dance With Air, ktorý sa uskutoční na letisku v Bolerázi.

"Je to v podstate oslava verných fanúšikov. Nebyť ich priazne, nie je čo oslavovať. Ja som človek, ktorý verí v obyčajné piesne. Tie majú silu, lebo prinášajú porozumenie medzi ľuďmi, keď nijak inak, tak aspoň na tú chvíľu, čo trvá koncert. Hudba je stelesnené dobro," dodáva Peter.

Slovenské termíny The Best of 30 rokov - jar 2015:

18. 5. - Martin, Kino Strojár
19. 5. - Ružomberok, Dom kultúry A. Hlinku
20. 5. - Trenčín, Piano Club
22. 5. - Žilina, Dom odborov
23. 5. - Boleráz, letisko - festival Dance With Air - viac info a vstupenky
2. 6. - Zvolen, Dom kultúry Podborová
4. 6. - Prievidza, Kino Baník
8. 6. - Piešťany, Dom umenia
9. 6. - Nitra, PKO
10. 6. - Lučenec, Kino Apollo

Vstupenky na turné:  Predpredaj.sk

Počúvajte najväčšie hity Petra Nagya v pôvodných verziách na Deezeri:




Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Patrik Ratajský (titulná fotografia), archív Petra Nagya (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Peter Nagy