Len pár dní po zverejnení hlavnej domácej hviezdy, ktorou je Kontrafakt, festival The Legits Blast opäť poteší hip-hopovú komunitu svojich fanúšikov. Tento rok totiž zahviezdi v Banskej Bystrici v úlohe zahraničného headlinera brooklynská formácia M.O.P.

Formáciu, ktorej názov je akronym pre Mash Out Posse, tvorí dvojica raperov z Brooklynu Lil' Fame a Billy Danze, ktorá debutovala v roku 1993 prostredníctvom singla How About Some Hardcore? a o rok neskôr sa objavila na soundtracku k filmu House Party 3. Svoje postavenie na scéne upevnili albumami To the Death (1994) a Firing Squad (1996), na ktorých sa podieľal aj legendárny producent DJ Premier. Nasledoval album First Family 4 Life (1998), na ktorom hosťovali mená ako Guru (Gang Starr), Treach (Naughty by Nature) a Jay Z.

Skutočnú slávu však M.O.P. získali až po vydaní štvrtého albumu Warriorz (2000), ktorý obsahoval notoricky známy singel Ante Up (v jeho remixe hosťuje aj známy raper Busta Rhymes) a ďalšiu hitovú skladbu Cold As Ice. Oba single boli pre kapelu vstupenkou na európsky trh, darilo sa im vo viacerých krajinách, najmä však vo Veľkej Británii, kde sa dostali do top 10 singlového UK Chartu. Na dlhé roky sa stali neodmysliteľnou súčasťou dídžejských setov na hip-hopových akciách a rezonujú až dodnes. Neskôr formácia vydala albumy Foundation (2009), Sparta (2011), Street Certified EP (2014) a v súčasnosti pripravuje ďalšiu štúdiovku, ktorá by mala uzrieť svetlo sveta už čoskoro.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Breakeri zo 70 krajín sveta

Okrem hip-hopového večera s názvom The Legits Blast Concert festival prinesie týždeň plný bohatého programu na čele s prestížnymi tanečnými battlami a exhibíciami. Na podujatí sa už šiesty rok po sebe stretnú najuznávanejší majstri breaku, takzvaní b-boys a b-girls, z celého sveta. Organizátori vlani zaznamenali súťažiacich a návštevníkov zo 64 krajín, tento rok očakávajú nárast o ďalších šesť. Slovensko sa tak na týždeň stane dejiskom toho najprestížnejšieho, čo sa vo svete breakingu aktuálne deje.

Asi najväčším lákadlom v programe je dlho očakávané svetové finále breakového súboja Outbreak Europe, v ktorom si každoročne merajú sily tí najlepší slovenskí bboys a bgirls s najlepšími breakermi zo zahraničia. Program festivalu však okrem toho tvorí ďalších sedem hlavných podujatí. Medzi nimi i päťdňový workshop summer camp Catch The Flava vedený celosvetovo uznávanými tanečníkmi. O absolútnom víťazovi spomedzi víťazov tanečných battlov jednotlivcov rozhodne celosvetový breaking mega-projekt Undisputed. Najlepší českí a slovenskí b-boys sa proti sebe postavia v tanečnej aréne prestížneho projektu Red Bull BC One CZ/SK Cypher

Program vyvrcholí vystúpením už spomínaných headlinerov Kontrafakt a M.O.P., ktorým budú robiť predskokanov slovenskí Špeker & BocoKrok Spet. O hudobný support sa postará celá plejáda svetových dídžejských es. Z USA pricestujú DJ Lean Rock, DJ FlegDJ Felix, prídu aj zástupca britskej scény DJ Renegade, DJ Scream z Ukrajiny, DJ Smirnoff z Ruska a z Poľska DJ Plash a funková kapela Flue. Atmosféru na pódiu posilnia počas celého večera holandský hypeman Mario Bee a domáci moderátori/speakeri Osťo a Lil Pablo.

Návštevníci sobotného večera si užijú aj breakové exhibície: uznávaných majstrov umenia breakingu - b-boy Yarko (Poľsko), b-boy Roxrite (USA), b-boy Menno (Holandsko), b-boy Ata (Fínsko), b-boy Lego (USA) a b-boy Kid David (USA), známy ako jeden z najinovatívnejších a najinšpiratívnejších tanečníkov na svete. Úspech dosiahol aj v Hollywoode ako postava Chad vo filme Step Up All In (2014) a okrem iného spolupracoval s menami ako Chris Brown či Justin Bieber. Týždeň plný tanca a Hip-Hopu uzavrie veľké nedeľné tanečné finále Rep Your Country - unikátnej svetovej súťaže národných tímov v breaku. 

The Legits Blast Festival, ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júla v Banskej Bystrici, prináša generálny partner FunFón. Vstupenky sú v predaji exkluzívne v sieti Predpredaj.sk, kde nájdete podrobné info o všetkých typoch vstupeniek na celý festival aj na jednotlivé podujatia, ktoré sú jeho súčasťou.


Malý slovník Outbreaku:

The Legits Blast = festival hudby, tanca a životného štýlu 

Outbreak = komunitný tanečný projekt určený hlavne pre b-boys a b-girls, a takisto pre dídžejov, MCs, graffiti writerov a samozrejme fanúšikov hip-hopovej kultúry. Zároveň je to svetové finále v tanečnom štýle breaking. Outbreak bol založený v roku 2003 na Floride v USA. Odvtedy prináša skutočnú esenciu hip-hopu spájaním všetkých štyroch kultúrnych elementov (breaking, rap, djing, grafitti) s tradíciami a princípmi pod heslom "Peace, Love, Unity & Having Fun".

Outbreak Europe = jedna z top 8 breakových akcií sveta, a zároveň podprojekt The Legits Blast. Spoluorganizátori Outbreaku priniesli tento projekt do Európy v roku 2010 a nazvali ho Outbreak Europe. Cieľom bolo zorganizovanie svetovo uznávanej breaking súťaže, ktorá zároveň slúžila ako celoeurópska kvalifikácia na svetové finále, ktoré sa každoročne konalo na Floride. Od roku 2012 (s výnimkou roku 2013) je však Outbreak Europe dejiskom svetového finále, pretože Outbreak skončil svoju púť v USA svojím desiatym ročníkom.

Outbreak Europe sa už šiesty rok koná v posledný júlový víkend v Banskej Bystrici. Tím mladých ľudí organizujúcich Outbreak Europe vytvoril v roku 2013 hnutie The Legits, ktorého základom je inšpirovať ľudí, aby žili svojou vášňou. Od roku 2015 sa preto Outbreak Europe stáva podprojektom festivalu The Legits Blast a môže sa tak naďalej koncentrovať na breakovú komunitu, zachovať si svoj špecifický charakter a zároveň byť súčasťou podujatia určeného pre širokú verejnosť.

Redakciu Hudba.sk informovala Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Viac na www.thelegitsblast.com, www.facebook.com/thelegitsblast a na stránke Facebook eventu.

Súvisiaci interpreti: M.O.P.