Redaktor britského magazínu NME Priya Elan na svojom oficiálnom blogu na Nme.com zverejnil veľmi diskutovaný rebríček s názvom "The 10 Most Pretentious Albums Ever", vo voľnom preklade "Rebríček 10 najsnobskejších albumov histórie". V zozname sa okrem víťaznej Lady Gaga ocitli aj mená ako Lou Reed, Metallica, Kiss alebo The Smashing Pumpkins.

Elan si pre vytvorenie rebríčka zadefinoval tri základné kvality tzv. "snobského" albumu: Prvou je koncept, nad ktorým zastonáte, druhou množstvo pompézneho tliachania a treťou absurdný CD cover. V zozname desiatich albumov, ktoré podľa neho v týchto kvalitách skórujú najvyššie, je na vrchole americká popová hviezda Lady Gaga s minuloročným albumom Born This Way.

"Na chvíľu bola Lady Gaga najvzrušujúcejšou popovou hviezdou planéty. Pri Born This Way však zjavne uverila bubline, ktorú sama okolo seba vytvorila, a bola presvedčená, že je nositeľkou posolstva, ktoré musí zdieľať. Výsledkom je album ťažkopádnych 'hymien', ktoré nedokázali zamaskovať fakt, že zábava je už niekde inde," napísal Elan o druhej štúdiovke Lady Gaga, pričom za najsnobskejší moment albumu považuje skladbu Scheiße, čiastočne spievanú po nemecky.

Speváčka na prvenstvo v rebríčku reagovala na Twitteri s nadhľadom: "Och, aká je to irónia vyhrať ocenenie 'Najsnobskejší album histórie' práve od NME. *prevraciam očami* Asi sa budem na tom navždy smiať a potom sa vrátim k narcizmu."

Lady Gaga - Scheiße

V rebríčku, nad ktorého konceptom zastonáte, ktorý obsahuje množstvo pompézneho tliachania, a ktorý je namiesto absurdného CD coveru absurdný v tom, že vyšiel v jednom z najsnobskejších hudobných magazínov, sa ďalej objavili známe i menej známe albumy. Na druhom mieste je R&B spevák Terence Trent D'Arby alias Sananda Maitreya s albumom Neither Fish Nor Flesh z roku 1989. Nahrávka podľa Elana obsahuje "veľkú dávku nestriedmeho funku a sebestredného dumania".

Na treťom mieste je kontroverzne prijaté dielo Lou Reeda a skupiny Metallica - album Lulu (2011). Elan ho opísal ako "spoluprácu, ktorú nikto nechcel" s výsledkom, vďaka ktorému "obe zúčastnené strany vyzerajú, akoby mali chodiť častejšie na vzduch". Za najsnobskejší moment považuje záverečnú skladbu albumu - Junior Dad.

Album Lulu vyvolal celkovo veľmi protichodné reakcie, fanúšikovia thrashmetalovej legendy sa dokonca Reedovi vyhrážali zastrelením. "Je skvelé, že v roku 2012 dáva internet každému možnosť vyjadriť svoj názor, myslím, že je to úžasné médium na komunikáciu a spájanie rôznych svetov. No ako umelec, človek, ktorý sa snaží niečo vytvoriť, musíte byť veľmi opatrný ako hlboko sa ponoríte do vecí, ktoré všetci tí ľudia hovoria, lebo by ste z toho naozaj mohli scvoknúť. Ja som mal vždy hrubú kožu, takže sa ma to až tak nedotýka," uviedol v rozhovore pre americké rádio DC101 Lars Ulrich z Metallicy. 

"Bolo to však ťažké pre Lou Reeda, lebo on si všetko berie veľmi osobne. A myslím, že ho tie reakcie veľmi prekvapili. Tak sme mu stále hovorili: Počúvaj, tam vonku sa nájdu aj veľmi, veľmi, veľmi skalní fanúšikovia metalu, ktorí majú radi všetko zabalené v špecifickej škatuľke a akonáhle sa z nej trochu vychýliš, dostanú z toho pruh.' Ale tak je to v poriadku, ja som s tým dávno zmierený..." dodal slávny bubeník.

Lou Reed & Metallica - Junior Dad (live - Kolín nad Rýnom, 2011)

Nešťastník Lou Reed v rebríčku obsadil aj štvrté miesto so svojím kontroverzným "noiseovým" počinom Metal Machine Music (1975). V desiatke najsnobskejších albumov histórie je aj album Original Soundtracks 1 (1995), ktorý nahrali U2 s Brianom Enom pod názvom The Passengers, neslávny "prešľap" kapely Kiss v podobe albumu Music from "The Elder" (1981), The Smashing Pumpkins s albumom Machina/The Machines of God (2000) alebo posledný sólový počin Petea Townshenda z kapely The Who s názvom Psychoderelict (1993). Najsnobskejším momentom z neho je, nie veľmi prekvapujúco, skladba s názvom Let's Get Pretentious.

10 najsnobskejších albumov histórie podľa Priya Elana z NME:

1. Lady Gaga – Born This Way (2011)
2. Terence Trent D'Arby – Neither Fish Nor Flesh (1989)
3. Lou Reed and Metallica – Lulu (2011)
4. Lou Reed – Metal Machine Music (1975)
5. The Passengers – Original Soundtracks 1 (1995)
6. Mansun – Six (1998)
7. KISS - Music From "The Elder" (1981)
8. Transvision Vamp – Little Magnets Versus The Bubble Of Babble (1991)
9. The Smashing Pumpkins – Machina / The Machines Of God (2000)
10. Pete Townshend - Psychoderelict (1993)

Pete Townshend - Let's Get Pretentious / I Want That Thing (live - 1993)

Zdroj: Nme.com
Foto: AP Photo/Charles Sykes (1), CD covery (2-6)

Súvisiaci interpreti: Lady Gaga