V bratislavskom Ateliéri Babylon sa už vo štvrtok 26. februára o 20:00 uskutoční jedinečný koncert majstrov hudobnej improvizácie. Po rokoch sa na jednom pódiu spoločne predstavia famózny slovenský gitarista Andrej Šeban a významný český jazzový hudobník, multiinštrumentalista Jiří Stivín.

S nápadom spojiť špičkových muzikantov v koncepte improvizačného večera prišiel Mišo Malicher z manažmentu uznávaného českého hudobníka. "Pôjde o jazzovú improvizáciu, rozhodne nemáme vopred dohodnutý zoznam skladieb, všetko bude závisieť na aktuálnej atmosfére. Bude fajn znovu sa stretnúť s Andrejom Šebanom na pódiu v Ateliéri Babylon a zahrať si po toľkých rokoch," teší sa Jiří Stivín. Skladateľ a multiinštrumentalista, ktorý hrá najmä na zobcovú flautu, saxofón a píšťaly, je autorom množstva filmovej a divadelnej hudby. Držiteľ mnohých ocenení je okrem iného aj nositeľom štátneho vyznamenania v oblasti kultúry a umenia.

"Na Jiřího Stivína sa teším, dlho sme sa nevideli. Kedysi sme spolu hrávali, keď sme s Oskarom Rózsom a Marcelom Buntajom mali kapelu. Budeme hrať každý sám, ale aj spolu," hovorí Andrej Šeban. Mnohostranne zameraný špičkový gitarista a skladateľ spolupracoval s mnohými umelcami rôznych hudobných žánrov. Na konte má niekoľko ocenení Hudobnej akadémie, získal aj Krištáľové krídlo za hudbu či cenu Ladislava Mortíka za jazzovú tvorbu. Tá však vo štvrtok nezaznie. "Zo svojej tvorby asi nebudem hrať nič, budem improvizovať, takže to bude koncert pre ten večer a čo príde, to príde," dodal Šeban. Fanúšikovia sa tak môžu tešiť na skutočne neopakovateľný večer.

Informácie a fotografie portálu Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: René Miko

Súvisiaci interpreti: Andrej Šeban