Anglický producent a skladateľ Brian Eno vydá 29. apríla album The Ship. Šesťdesiatsedemročný hudobník prezradil, že ho pri tvorbe novinky inšpirovali témy ako potopenie Titanicu a prvá svetová vojna.

"Čo sa týka hudobnej stránky, chcel som spraviť skladby, ktoré sa nespoliehajú na štandardnú rytmickú štruktúru či postup akordov, ale umožňujú hlasom existovať v ich vlastnom priestore a čase," uviedol Brian Eno.

Prvou skladbou na albume The Ship bude viac ako 21-minútová titulná kompozícia. Ďalšiu skladbu Fickle Sun budú tvoriť tri časti s celkovým trvaním vyše 26 minút. Jednou z jej častí je coververzia piesne I'm Set Free už nefungujúcej kultovej kapely The Velvet Underground. Eno do nahrávky tiež zakomponoval báseň v podaní herca Petra Serafinowicza. The Ship sa dostane na trh na CD aj vinyle.

Tracklist albumu The Ship:

1. The Ship 
2. Fickle Sun 
(i) Fickle Sun 
(ii) The Hour Is Thin 
(iii) I'm Set Free 

Brian Eno je jedným z priekopníkov ambientnej hudby. V prvej polovici 70. rokov pôsobil v kapele Roxy Music. V januári 1974 vydal debutový sólový album Here Come the Warm Jets, pričom na konte má viac ako dve desiatky nahrávok. Zatiaľ naposledy ponúkol album Lux (2012). S uznávaným skladateľom a producentom spolupracovali napríklad David Bowie, Nico, Talking Heads, U2, Coldplay, Grace Jones, Devo, Ultravox, James a mnohí ďalší. 

Zdroj: SITA (Brian-eno.net, Rollingstone.com)
Foto: Facebook.com/brianenomusic

Súvisiaci interpreti: Brian Eno