Oscarová noc síce nepriniesla speváčke Lady Gaga prestížne ocenenie za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Zrodila sa hviezda, no Oscara získala skladba Shallow, ktorej je spoluautorkou. Navyše po emotívnom prevedení piesne s jej filmovým partnerom Bradleym Cooperom stála celá sála. Až štyri vzácne sošky získal príbeh skupiny Queen, film Bohemian Rhapsody.

V noci na pondelok svet spoznal víťazov najprestížnejších filmových cien, ktoré okrem vyhlasovania držiteľov Oscarov za rok 2018 ponúkli aj silné hudobné vystúpenia. Najlepšou snímkou minulého roka sa podľa Akadémie filmových vied a umení stal film Zelená kniha, ktorý tak porazil aj drámu Zrodila sa hviezda, kde zažiarila speváčka Lady Gaga. Snímke sa zo siedmich nominácií podarilo premeniť len jedinú. Najlepšou filmovou skladbou sa podľa akademikov stal hit Shallow, ktorý vytvorila Lady Gaga spolu s Markom Ronsonom, Anthonym Rossomandom a Andrewom Wyattom.

"Bradley, neexistuje žiadna osoba na tejto planéte, ktorá by to mohla so mnou spievať. Ďakujem ti, že si nám veril," odkázala Lady Gaga počas svojej ďakovnej reči Bradleymu Cooperovi, ktorý sa postaral aj o réžiu filmu. Speváčka tiež vyzvala ľudí, aby sa nevzdávali a išli si za svojím cieľom napriek všetkému. "Nejde o to, koľkokrát vás dajú dole, ale o to, koľkokrát sa postavíte," dodala dojatá speváčka.

Prečítajte si tiež: Lady Gaga opäť na vrchole: Soundtrack filmu Zrodila sa hviezda je triumfom, ktorému neodoláte

Sympatická filmovo-hudobná dvojica skladbu Shallow zaspievala aj priamo v sále. Išlo o veľmi emotívne vystúpenie. Bolo v ňom cítiť vzájomný rešpekt oboch spevákov a príťažlivosť, ktorá iskrila aj na plátne. Mimochodom Cooper sa vraj naučil spievať len kvôli, resp. vďaka filmu Zrodila sa hviezda. Dvojicu po odspievaní skladby publikum odmenilo burácajúcim potleskom a standing ovation.


Nebolo to však prvýkrát, čo Lady Gaga a Bradley Cooper predviedli dnes už oscarovú skladbu Shallow naživo. Pred dvoma týždňami svet obletelo video zo speváčkinho koncertu, kde vyzvala Bradleyho Coopera, aby si spolu zaspievali. Video, zverejnené na neoficiálnom kanáli Gaga Daily, má na Youtube cez 19 miliónov pozretí. Je však vysoko pravdepodobné, že ich oscarové vystúpenie, vzhľadom na medializáciu podujatia aj omnoho vyššiu kvalitu záznamu, toto číslo v krátkej dobe prekoná.

Filmový Freddie Mercury obhájil pozíciu favorita

Po Zlatom glóbuse a cene BAFTA obhájil herec egyptského pôvodu Rami Malek svoju úlohu favorita, keď získal za hlavnú úlohu Freddieho Mercuryho vo filme Bohemian Rhapsody aj svojho prvého Oscara. "Ďakujem skupine Queen, že mi pomohla byť súčasťou jej fenomenálneho posolstva, som vám zaviazaný. Natočili sme film o geniálnom muzikantovi, ktorý žil život podľa seba bez toho, aby sa ospravedlňoval," povedal vo svojej ďakovnej reči Malek. 

Okrem neho ocenili akademici film Bohemian Rhapsody aj za mix zvuku, strih a strih zvuku. Snímke sa tak podarilo premeniť štyri z piatich nominácií a naplnili sa očakávania Briana Maya, ktorý prestížne ocenenie Malekovi predpovedal už minulý rok. Pôvodní členovia skupiny Queen, Brian May a Roger Taylor, sa osobne ceremoniálu zúčastnili a tiež vystúpili naživo aj so spevákom Adamom Lambertom, ktorý s nimi spieva od roku 2011.

Energické vystúpenie odštartovali skladbou We Will Rock You, ktorá vznikla, aby si ju publikum mohlo spievať spolu s kapelou, čo sa im podarilo splniť aj na Oscaroch. Nasledovala pieseň víťazov We Are The Champions, počas ktorej sa na obrazovke objavili aj autentické zábery Freddieho Mercuryho, keďže film Bohemian Rhapsody ťaží najmä zo sily jeho osobného príbehu.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Freddie Mercury, Lady Gaga, Queen