Folklórna šou Zem spieva v sobotu krátko pred polnocou spoznala víťaza druhého ročníka. Spomedzi desiatky finalistov zo všetkých kútov Slovenska aj zo Srbska hlasujúcich divákov najviac očarilo vystúpenie Martina Repáňa a jeho lokálpatriotky Jany Kirschner.

Druhá séria obľúbenej folklórnej šou, ktorá iba pred pár dňami získala ocenenie OTO 2017 v kategórii Najlepší zábavný program roka, bola od 13. januára po dobu desiatich týždňov každú sobotu (s výnimkou minulotýždňovej prestávky) súčasťou mnohých slovenských, ale aj zahraničných domácností.

Jej diváci sa včera dočkali veľkolepého finálového večera, počas ktorého si mohli vychutnať nielen desať vystúpení finalistov, ktoré boli ozvláštnené zapojením jednotlivých lokálpatriotov, ale aj zapojenie poroty v rámci školy tanca ako aj špeciálneho vystúpenia, v ktorom sa spojili finalisti prvého ročníka spevák Štefan Štec, tanečník Peter Vajda a hudobník Michal Noga.

Víťaz fascinoval divákov v každom kole

Počas finálového večera sa na Facebook stránke Zem spieva množili nadšené reakcie divákov a nebolo finalistu, pri ktorom by sa neobjavovali slová ako favorit či jasný víťaz. Je úplne prirodzené, že spomedzi desiatky finalistov mal každý jeden svojich priaznivcov, ktorí mu želali víťazstvo. Inak to nebolo ani v prípade 15-ročného Martina Repáňa z Terchovej, pri ktorom sa slovo víťaz skloňovalo po každom jeho vystúpení v tejto šou. Mladý muzikant a spevák si priazeň divákov získal svojou famóznou hrou na heligónke, prirodzeným prejavom a istou dávkou sympatického sebavedomia, vďaka ktorému sa ani ako sólista na veľkom pódiu nestrácal.

Martin Repáň, víťaz 2. série Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspieva

Toto všetko mu prinieslo množstvo obdivovateľov, ktorých SMS hlasy spravili z Martina Repáňa absolútneho víťaza druhej série obľúbenej folklórnej šou. Mnohí diváci boli možno už vopred rozhodnutí poslať svoj hlas Martinovi. Iných presvedčilo strhujúce finálové vystúpenie, v ktorom si s muzikantom zaspievala aj usmiata Jana Kirschner oblečená v terchovskom kroji. Z jej prejavu vyžarovala energia, radosť a určitá spätosť s folklórom aj keď v rámci pohybov v sebe nezaprela svoj typický pódiový prejav.

Zohratosť dvojice ocenil aj Ján Ďurovčík: "Jana k vám ide úplne perfektne. Tu nie je čo dodať, toto radosť pozrieť, strach o generáciu absolútne žiadny. Celé perfektné, aj s Janou." Okrem svojej lokálpatriotky si k sebe Martin prizval na pódium aj svojich súrodencov, ktorí mu robili hudobný sprievod. Peter Dvorský označil Martina za všestranného muzikanta, ktorému to úžasne spieva a Ľubica Čekovská sa vyznala z toho, že je jeho vážnou fanúšičkou.

"Dnes to bola pre mňa nová skúsenosť, nielen preto, že mám na sebe tento kroj. Som hrdá, že som sa stala súčasťou tejto rodiny. Nech žije Terchová, nech žije folklór, nech žije slovenská hudba," zhodnotila svoje dojmy zo spoločného vystúpenia Jana Kirschner. "Urobili sme dobrú šou," pridal sa rovnako nadšený Martin, ktorý v tej chvíli ešte netušil, že táto šou mi prinesie víťazstvo.

Novšia správa k téme: Víťaza šou Zem spieva čaká celosvetové turné. Pozrite si jeho finálové vystúpenie

Aktuálny hit Peter Bič Projectu vo folklórnom šate

Finálové vystúpenia sa niesli vo výnimočnom duchu aj vďaka lokálpatriotom, ktorí do nich boli v rôznej miere zapájaní svojimi zverencami. Výnimočné spojenie tradičnej kultúry s populárnou hudbou prinieslo vystúpenie tanečného zoskupenia Bardfa s ich lokálpatriotom Petrom Bičom. Ten si totiž priniesol aj časť svojej kapely Peter Bič Project. Speváčka Viktória zaspievala refrén aktuálneho hitu Skúšame sa nájsť, ktorý dostal pri tejto príležitosti nový aranžmán. Fúzia Petra Biča s hudobnými majstrovstvom Michala Nogu priniesla presvedčivý výsledok, o čom svedčili aj reakcie publika a patriotov.

"Toto bolo úžasné spojenie, až mám pocit, že neviem, čo bola tá ľudová a čo popová pieseň. Skvelé zvládnutý aranžmán. Oceňujem, že aj spievate, pôsobíte tak cukrovo. Mohol by vzniknúť nový projekt Cukor Bič Projekt," zhodnotila s úsmevom Ľubica Čekovská. Ján Ďurovčík ocenil, že pieseň Skúšame sa nájsť neznela ako v rádiovej verzii, ale že Peter Bič prispôsobil aranžmány, ktorými sa priblížil k folklórnej tvorbe.

Bardfa a Peter Bič v Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspieva

Tvorcovia sa z prvého ročníka poučili 

Minuloročná prvá séria sa nevyhla ani konštruktívnej kritike, ktorá poukazovala na niekoľko nezvládnutých riešení zo strany tvorcov relácie. S istou dávkou nevôle divákov sa stretol výber moderátorskej trojice S Hudbou Vesmírnou, ktorú sa však tvorcovia relácie rozhodli ponechať aj v druhej sérii. Pre istú čas divákov môžu byť práve mladí Youtuberi magnetom, ktorý ich pritiahol k televíznym obrazovkám. Ich prejav a stále nie príliš opozerané tváre mnohí opäť spokojne privítali a z rovnakých dôvodov naopak nepresvedčili značnú časť priaznivcov folklórnej šou, ktorí im stále nevedia prísť na chuť. A tak polemika medzi dvoma tábormi pokračovala aj v druhom ročníku.

Silná vlna kritiky sa vlani zdvihla najmä po veľkom finále, kedy nastal problém s doručením SMS hlasov. Spätné SMS o doručení mnohým divákom prišli až po skončení prenosu, čo mohlo skresliť konečné výsledky hlasovania. Zdá sa, že tento rok sa podobné technické problémy s hlasovaním našťastie neobjavili. Podľa informácií od RTVS celkovo prišlo počas finále 80 697 hlasov.

Diváci v prvej sérii kritizovali aj príliš neskoro zobrazenú rekapituláciu s pripomenutím SMS čísel jednotlivých finalistov. Kto si nezaznamenal číslo svojho favorita počas jeho vystúpenia, už nemal veľa priestoru na odoslanie svojho hlasu. Prakticky hneď po rekapitulácii bolo totiž zastavené hlasovanie. Z tohto sa tvorcovia šou poučili a okrem toho, že všetky esemeskové tvary jednotlivých finalistov boli zverejnené na facebookovom profile relácie hneď na začiatku približne tri a pol hodinového priameho prenosu, boli zrekapitulované aj v grafike počas exhibičného nesúťažného vystúpenia Mi tromi (Štefan Štec, Peter Vajda a Michal Noga) a Tanečného domu. Diváci, ktorí chceli svoj hlas udeliť až po zhliadnutí všetkých vystúpení, tak mali dosť času zahlasovať za svojho finálového favorita.

Počas trvania celej druhej série, obzvlášť počas sobotných prenosov, sme v redakcii so záujmom sledovali vášnivé diskusie a reakcie divákov týkajúce sa diania v jednotlivých epizódach. Masívny záujem a výmeny názorov na sociálnej sieti iba potvrdzujú, že zaradenie druhej série na obrazovky iba osem mesiacov po vyvrcholení prvej série nebol uponáhľaný krok. Diváci neboli týmto formátom presýtení, naopak, vyjadrili skôr nadšenie z pokračovania originálneho projektu, ktorý otvoril dvere do sveta folklóru aj tým, ktorí oň v minulosti nejavili záujem. Budú sa diváci dožadovať aj ďalšieho pokračovania? Nechajme sa prekvapiť. Isté je, že už prvé dva ročníky ukázali obrovské bohatstvo našej ľudovej kultúry a talent jej protagonistov.

finalisti druhej série Zem spieva Zdroj: facebook.com/zemspieva

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Facebook.com/zemspieva