V aktuálnom vydaní si môžete pozrieť nové videoklipy interpretov uvedených v titulku a vypočuť novú hudbu producentov ako Sébastien Léger, Ben Mono, Disclosure, Airhead, Subtension & Minor Rain alebo Gold Panda. Špecialitou je tri roky starý hyper-exkluzívny dubplate Jamesa Blakea, ktorý sa konečne dočká vydania, ale aj unikátny projekt Matthewa Herberta.

Minulotýždňové vydanie sa nám "podarilo" vynechať, takže nižšie ponúkame výber hudby, ktorá nás zaujala za posledné dva týždne. No najprv je tu pár dôkazov, že ani počas absencie týždenníka sme na elektroniku nezanevreli:

Kvalitná domáca elektronika: Vypočujte si novinky Autumnista a Stroona

Pozrite si úžasné video k novinke Mobyho s Laneganom. Na celú obrazovku!

Daft Punk s novým singlom Get Lucky prepisujú históriu

Ikona britskej tanečnej scény, duo Basement Jaxx, je späť s divokým novým trackom. Simon Ratcliffe a Felix Buxton sa už dávno etablovali ako jeden z najviac pôsobivých a nápaditých producentských tímov a novinka Back 2 The Wild, ktorá oficiálne vyšla 12. apríla, ich nezameniteľný rukopis nesie tiež. Pekelne chytľavý track obsahuje všetko, čo k divočine patrí: revy levov, kmeňové rohy zaznamenávané v Keni, a, ehm, riadne infantilné vokály, o ktoré sa postarali kórejské sestry Miss Emma Lee a Baby Chay. Singel vyšiel na labeli 37 Adventures a okrem hudobnej prináša aj obrazovú divočinu. BJ sa zjavne neberú príliš vážne, posúďte sami. (ml)


Bonobo
zverejnil nový videoklip k skladbe First Fires, v ktorej hosťuje brooklynský pesničkár Grey Reverend. Novinka je prvou skladbou na ešte stále čerstvom albume The North Borders, ktorý príde Bonobo predstaviť v lete na Pohodu. Čo viac dodať - je to krásna hudba a krásne video. (pm)


Vydanie nového albumu pripravuje už pomerne známy francúzsky DJ a producent Sébastien Léger. V plánovanej nahrávke s názvom Back To Basics sa predstaviteľ tanečnej scény pokúsi vrátiť ku koreňom elektronickej hudby. Prednedávnom predstavil krátke ukážky singlov, ktoré budú súčasťou najnovšej nahrávky. V poradí už štvrtý Légerov album vyjde na jeho labeli Mistakes Music a tešiť sa môžeme na zmes trackov v štýloch tech-house, house, groovy či funk. Čerstvý singel Warped In Time ponúka producent na voľné stiahnutie. Vypočujte si ukážky z avizovaného albumu, ktorého sa podľa informácii dočkáme v máji. (dt)

Sébastien Léger - Back to Basics (album preview)

Približne v čase, keď James Blake začal dobýjať hudobný svet coververziou Limit to Your Love, sa objavilo niekoľko remixov známych skladieb označovaných záhadným titulom Harmonimix. Stál za nimi práve Blake a remixoval takto skladby od Outkast (Ms Jackson), Destiny's Child (Bills Bills Bills), Lila Waynea (A Milli) a ďalších. Nechýbali ani remixy trackov od známych mien dubstepovej scény, ako sú Peverelist (Roll with the Punches) alebo Mala (Changes). Práve remix, resp. Harmonimix kultovky Changes patril medzi tie, o ktorých sa hovorilo najviac. Najmä preto, že nahrávka nikdy nebola zverejnená na webe, celé tri roky tento dubplate hrali len Mala a James Blake na svojich klubových vystúpeniach. Minulý týždeň sa skladba (takmer celá, ale nie úplne) objavila na Soundcloude Malovho labelu Deep Medi, neskôr ju nahral aj na Youtube a na svojom Facebooku informoval, že ju konečne vydá. Stane sa tak 10. mája. Celú skladbu si môžete vypočuť v solídnej kvalite v Malovom Essential Mixe pre BBC Radio 1, ktorý nájdete TU. Ide o posledný track v mixe. (pm)


Ben Mono je producent a DJ pôvodom z Mníchova, momentálne žijúci v Berlíne. Jeho tvorba je pestrou zmesou rôznych žánrov, i keď, ako sám tvrdí, snaží sa "tvoriť svojou vlastnou cestou". Len pred pár dňami zdieľal na svojom profile na Soundcloude nový track, ktorý plánuje už čoskoro vydať na značke Stil Vor Talent. S kolegom Louisom Mc Guireom, taktiež z Berlína, pripravili novinku s názvom Get You There. S vokálmi im pomohla Rosy Blair, čím dodala tracku príjemný energický nádych. (ml)

Ben Mono & Louis McGuire - Get You There feat. Rosy Blair (ukážka)

Disclosure ohlásili vydanie očakávaného debutového albumu Settle. Na trhu by sa mal objaviť 3. júna s podporou vydavateľstva PMR Records, na ktorom vyšli aj známe klubové hity Latch a White Noise. Vydaniu albumu predchádza nový singel You & Me s hosťujúcou vokalistkou Elizou Doolittle, ktorý je návratom do čias, kedy v britskom singlovom rebríčku bodovali uk garage-oví umelci. A Disclosure dobre vedia, čo robia, pretože tento trend sa aktuálne vracia. Nebolo to tak dávno, čo UK Chart s podobným štýlom dobyla dvojica Duke Dumont a A*M*E. Navyše You & Me je fakt vydarený song a horúci adept na klubový letný hit. (pm)

Aktualizácia (18:50): Akurát dnes Disclosure zverejnili videoklip. Takže práve prebehla výmena Soundcloudu za Youtube.


Priaznivci labelov Minus a Plus 8, za ktorými stojí známy producent minimal techna Richie Hawtin, sa môžu tešiť na bohatú hudobnú kompiláciu. Bude niesť názov minMAX a na predajných pultoch sa objaví 24. mája. Cieľom nahrávky je spojiť minimalistický zvuk oboch vydavateľstiev, ktoré na elektronickej scéne fungujú už niekoľko rokov. Na kompilácii sa objaví celkovo dvanásť nových trackov. Svojou tvorbou prispeli producenti ako Gaiser, Barem, Julian Jeweil, Matador, Jonni Darkko a ďalší. Kompilácia minMAX vyjde na 2xCD, vinyle a v digitálnej podobe. O mixovaný set pre druhé CD sa postaral producent Hobo. Ako novinka sa na nahrávke objaví aj jeho skladba Incise, ktorú sme pre vás vybrali ako ochutnávku kompilácie. (dt)


Rob McAndrews alias Airhead je hudobník a producent z Londýna, na ktorého by si mali posvietiť všetci fanúšikovia Jamesa Blakea. Obaja sa poznajú už od detstva a pravidelne spolupracujú - aktuálne hrá McAndrews na gitare v Blakeovej koncertnej kapele. Zdieľajú vášeň pre hudbu, ktorá spája pomalé elektronické beaty s hlbokými basovými linkami a podmanivými elektronickými i akustickými harmóniami. Airhead však 11. júna vydá debutový album s názvom For Years, ktorý ukáže, že až také hudobné dvojičky s Blakeom nie sú. Jeho tvorba je omnoho viac ovplyvnená post-rockom a kapelami ako Godspeed You! Black Emperor, A Silver Mt. Zion alebo Stars of the Lid. Ukážkou Airheadovho svojského a mimoriadne zaujímavého štýlu je pilotný singel s názvom Autumn. Viac info a tracklist albumu For Years (pm)

Airhead - Autumn

Nový track nedávno predstavila nadaná dvojica zastupujúca slovenskú drum&bassovú produkciu Subtension a Minor Rain. Kedysi títo mladí producenti tvorili hudobné duo s názvom soundNbeats. Výsledkom ich najnovšej spolupráce je singel s názvom Elevator. Dvojica si pre svojich fanúšikov pripravila experimentálny deepový počin s temnejšou atmosférou. Melancholický track je k dispozícii na voľné stiahnutie. (dt)

Subtension & Minor Rain - Elevator

Zaujímavú novinku prináša aj preslávené drum&bassové vydavateľstvo Hospital Records, na ktorom vydáva okrem iných aj anglický DJ a producent Wilkinson. Jeho aktuálnym releasom je EP Take You Higher, na ktorom nájdete tanečné drum&bassové tracky s vokálmi a prvkami dubstepu: Take You Higher, Crunch a remixy od nemenej známeho Jakwoba a Foama. Novinka je k dispozícii na 12- palcovom vinyle a v digitálnom formáte. Pozrite si oficiálne video k skladbe Take You Higher. Wilkinson zverejnil aj ukážku ďalšieho pripraveného tracku s názvom Heartbeat, ktorú si môžete vypočuť na Soundcloude. (dt)


Londýnsky producent Gold Panda chystá na začiatok leta, konkrétne 10. júna, nový album. Nasledovníka debutu Lucky Shiner nazval Half Of Where You Live a podľa jeho slov je inšpirovaný skúsenosťami na cestách po svete a tiež jeho "vlastnými reflexiami na moderný život v meste a záležitosti s ním spojené". Prvým singlom je skladba Brazil. (pm)

Gold Panda - Brazil

Austrálskeho producenta menom Flume sme už v týždni v elektronike predstavovali. Z jeho úspešného albumu vám tentokrát prinášame čerstvý remix k tracku Left Alone, na ktorom spolupracoval spolu s Chetom Fakerom. Postaral sa oň Regan Mathews alias Ta-ku, rodák z austrálskeho Perthu, ktorý sa vo svojej tvorbe venuje rôznym žánrom od experimentálnych beatov cez hip-hop až k tanečnej elektronike. Dôkazom je aj jeho remix, ktorý sa skladá z troch nadväzujúcich častí, z ktorých cítiť, že Ta-Ku rád strieda rôzne nálady. Track bezplatne stiahnete TU. (ml)


Rakúsky dídžej a producent Florian Meindl, zástupca techno scény žijúci v Nemecku, prichádza so svojim ďalším releasom. Najnovšie EPčko nesie názov Night Hawk a producent ho vydal na vlastnom labeli Flash Recordings. Na nahrávke nájdete dva tracky Night HawkRiding On The Moog, ktoré vás roztancujú v hudobnom štýle techno a minimal. (dt)


Elektronický vizionár Matthew Herbert vydá 24. júna nový album s názvom The End of Silence. Ako býva uňho zvykom, je postavený na zaujímavom koncepte. Celá platňa totiž vznikla len s použitím 10-sekundovej zvukovej nahrávky, na ktorej vojenský fotograf Sebastian Meyer zachytil bombový útok v Líbii. "Chcel som zmraziť dejiny, stlačiť Pause a motať sa vo vnútri toho zvuku - pokúšal som sa pochopiť jednotlivé jeho komponenty a uvažoval som, prečo je to vlastne také strašidelné, keď som sám nikdy žiadnu skúsenosť s výbuchom bomby nezažil," priblížil koncept svojej práce. Zo samplov, ktoré získal "fragmentáciou a atomizáciou" spomínanej 10-sekundovej nahrávky, dal so svojou kapelou dohromady tri kompozície, ktoré tvoria celý album. Tu je krátka ukážka prvej z nich s názvom Part One, ktorá má v plnej dĺžke 24 minút. (pm)

Matthew Herbert - The End of Silence - Part One (ukážka) 

Kam na párty?

Ďalšie pokračovanie kultovej akcie [mie] sa uskutoční už v piatok (26.4.) a ako headlinera privíta britského producenta známeho pod prezývkou Shur-i-kan. O support sa postarajú rezidenti Martin Haberland & Maroš Glaubic a Mishek & C.O.D.E.

Konkurenciou tradičnej housovačky bude v piatok v KC Dunaj nemenej zvučná akcia - Wilsonic Club. Na pravidelnej klubovej noci Wilsonic Festivalu sa predstaví viedenský dídžej Simonlebon z labelu Luv Shack Records, ktorý svojou zmesou housu, disca a dubu stiera hranice a podporuje kultúrnu výmenu v Európe. Za mix sa ako vždy postavia aj rezidenti Wilsonicu: Tibor Holoda, Barbara Idijot a Teapot.

Piatková akcia Future Raver pod hlavičkou Radical Karma Crew bude oslavou splnu a hudby v štýloch psytrance a tribal. Highlightom by mal byť liveact maďarského projektu Nasgul, DJské sety zahrajú Mental z Talianska, Noziroh z USA a domáci dídžeji Kary, Psychepatix a ďalší. Chýbať nebudú ani psychedelické vizuály a dekorácia.

Bratislavský Nu Spirit Club sa v sobotu (27.4.) stane dejiskom Red Bull Music Academy Night. Pri príležitosti 15. ročníka chýrnej Akadémie, Bratislavu navštívi Artwork z formácie Magnetic Man (ktorú okrem neho tvoria Skream a Benga). Zahrá aj Cid Rim zo susedného Rakúska a lineup mimoriadne silnej klubovky doplnia domáci Stratasoul, Ink Midget, Abu, Džunyja, Biomat a Siba.

Lahôdkou pre náročnejších poslucháčov bude kozmický minifestival MINDwARP, ktorý sa uskutoční v dňoch 27. a 28. apríla (sob-ned) v A4ke. Počas dvoch večerov sa predstaví medzinárodná tlupa vizionárov, pohybujúcich sa okolo progresívnych trendov, či už v rámci nových formiem kosmische music, alebo zmutovaných rovných beatov. Podrobnosti o programe a účinkujúcich

Mix na tento týždeň

Set plný príjemne emotívnych trackov vám namiešal Mario Basanov, rodák z Litvy, ktorý sa v súčasnosti teší veľkému úspechu aj za hranicami jeho rodnej krajiny. Jeho produkciu nájdete na labeli Future Classic. Okrem vlastnej tvorby sú známe aj jeho remixy pre kapely ako Metronomy alebo Crazy P. Aktuálny set nahral pri príležitosti svojho ázijsko-austrálskeho turné. Citlivá selekcia trackov vás nenútene prevedie útrobami deephousu. Stiahnuť si ho môžete výmenou za emailovú adresu priamo na Soundcloude.(ml)  

Mario Basanov - Australasia Tour

Autori: Daniela Trojanová (dt), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: artwork

Súvisiaci interpreti: Basement Jaxx, Bonobo