Slovenská anketa Esprit - cena za najlepší slovenský jazzový album roka 2013 už pozná svojho víťaza v kategórii Cena verejnosti. Kto získa hlavnú cenu poroty sa diváci dozvedia až na slávnostnom odovzdaní sošky Esprit v Slovenskom rozhlase, ktoré sa uskutoční 30. apríla v Medzinárodný deň jazzu.

Okrem slávnostného ceremoniálu tiež vystúpi špička slovenského jazzu. Počas trojkoncertu predstaví svoj sólo klavír Ondrej Krajňák, v desaťčlennom obsadení vystúpi Michal Motýľ Tentet a Eugen Vizváry zahrá skladby z albumu Part One. Celý program vrátane koncertu bude vysielaný priamym prenosom na Rádiu Devín.

Cenu verejnosti získal v hlasovaní na portáli Jazz.sk saxofonista Milo Suchomel za svoj album Jazz in The City, volume 1. s počtom hlasov 1665. Na druhom mieste sa umiestnil Lukáš Oravec s albumom Introducing Lukáš Oravec Quartet feat. Radovan Tariška, tretie miesto obsadil Nikolaj Nikitin a jeho album Music for Boys and Girls Vol.1.

Počas slávnostného večera preberie Milo Suchomel Cenu verejnosti v podobe grafiky od známeho ilustrátora Michala Kečkeša. Kto dostane hlavnú cenu poroty vo forme sošky od výtvarníčky Gordany Turuk, sa verejnosť dozvie až na slávnostnom odovzdávaní 30. apríla o 19:00 v Slovenskom rozhlase. 

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Osobná podpora legendárneho Herbie Hancocka


Patrónom Medzinárodného dňa jazzu je hudobník Herbie Hancock pre jeho odovzdanosť mierovému dialógu prostredníctvom hudby a umenia. Zaujímavosťou však je, že prepojenie jednej z ikon svetovej hudobnej scény so slovenskými cenami Esprit sa začalo ešte skôr, než anketa vznikla. Po bratislavskom koncerte v roku 2010 si totiž legendárny klavirista a skladateľ z nášho hlavného mesta odniesol darček v podobe sošky z dielne známej výtvarníčky Gordany Turuk.

Skulptúru ocenenia v podobe siluety kontrabasu - nástroja nachádzajúceho sa vo väčšine jazzových formácií - vytvára výtvarníčka ako repliku tej, ktorú má doma práve menovaný hudobník. Pán Hancock osobným listom adresovaným hudobníkovi a realizátorovi nápadu ocenenia Borisovi Čellárovi dokonca praje veľa úspechov s oslavami Medzinárodného dňa jazzu na Slovensku a teší sa na výsledky ankety.


Zdroj: PR, archív Hudba.sk
Foto: PR / Jazz.sk