Vráť mi tie hviezdy (XII najväčších hitov) je názov prvej vinylovej kompilácie, ktorú k životnému jubileu poprednej slovenskej speváčky Beáty Dubasovej (narodila sa 14. mája 1963 v Stropkove) pripravilo vydavateľstvo Opus. Do života ju v stredu podvečer (24.5.) v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei uviedla trojica Juraj Čurný, Marika Eisler Studeničová a Ľuboš Zeman.

Beáta Dubasová počas podujatia zaspievala niekoľko piesní, nechýbalo ani rozprávanie a spomínanie či autogramiáda pre jej fanúšikov. Samotný vinyl Vráť mi tie hviezdy (XII najväčších hitov), na ktorom nechýbajú hity ako Sme také, aké sme, Dievča z reklamy, Účesy alebo Za dverami mojej izby, sa krstil trblietavými hviezdami.

Juraj Čurný a Beáta Dubasová, 2023 Zdroj: TASR - Dano Veselský

Zostava dvanástich piesní na výberovke sa končí aktuálnym singlom Pierko pravdy, ktorú otextoval práve Ľuboš Zeman. Zaujímavosťou je, že k tomu prispela pandémia. "Prišla korona, boli sme zavretí, pre mňa to bolo zrazu ako balvan na hlave. Odpadávali koncerty jeden za druhým, reku čo budeme robiť. Rúška neboli, celé rodiny nemali rúška, tak som vytiahla veritasku a začala som šiť rúška. Začali sa ozývať ľudia, ozval sa Ľubo Zeman, počul som, že ty šiješ rúška, tiež nemáme," zaspomínala si pre TASR Beáta Dubasová.

"Potom som mala narodeniny a on hovoril: 'Vieš, premýšľal som, že ja som ťa vlastne objavil, ale nemal som možnosť s tebou spolupracovať. Spolupracovali sme naposledy pri skladbe Muzikantské byty na Bratislavskej lýre. Chcel by som ti urobiť taký ženský dospelácky text, taký pre teba.' Doniesol mi tento krásny text a rozmýšľali sme, kto by ho zhudobnil. Skúsili sme Vaša, chytil sa toho a vzniklo Pierko pravdy," doplnila speváčka.

"Beáta je výnimočný zjav v slovenskej populárnej hudbe, lebo je to človek, ktorý za sebou nemá žiadne škandály, vôbec ich k svojej kariére nepotrebovala. Má stabilný rodinný život, má vlastný názor na hudbu, je veľmi tvrdohlavá na to, čo chce spievať. Dáva si pozor na obsah svojich pesničiek. Texty, ktoré ju prezentovali počas desiatok rokov, vždy mali nejakú etapu. Keď prišla ako mladá do Bratislavy, tie texty vyjadrovali mladú dievčenskú dušu vo veľkom meste. Spoznávala samú seba, spoznávala šoubiznis. Po nejakých rokoch prišli už spolupráce s Vašom Patejdlom, texty boli významnejšie, filozofickejšie. A dnes, po tých 40 rokoch, má Beáta úplne vyhranený názor na to, čo chce robiť," hovorí Ľuboš Zeman.

Zoznam skladieb na LP Vráť mi tie hviezdy (XII najväčších hitov):

  1. Vráť mi tie hviezdy
  2. Dievča z reklamy
  3. Šumienky z Polomu
  4. Ten príbeh je preč
  5. O jedno sa bojím
  6. Muzikantské byty
  7. Sme také, aké sme
  8. Prvý a posledný
  9. Svet na nočný prúd
  10. Za dverami mojej izby
  11. Účesy
  12. Pierko pravdy
     

Kúpte si vinylovú výberovku v našom partnerskom eshope

Zdroj: TASR + Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Beáta Dubasová