Novozélandská Národná strana musí zaplatiť 600-tisíc novozélandských dolárov (v prepočte približne 353-tisíc eur) za porušenie autorských práv. Konzervatívci použili v roku 2014 vo volebnej kampani 186 ráz skladbu, ktorá sa podľa súdu len minimálne líši od Eminemovho hitu Lose Yourself.

Ten sa nachádza na soundtracku filmu 8. míľa (2002), v ktorom si Eminem aj zahral. Pesnička ako singel bodovala v hitparádach na celom svete vrátane krajín južnej pologule. Na Novom Zélande za ňu raper získal dvakrát platinu, v Austrálii je dokonca sedemnásobne platinová. Odškodné od novozélandskej Národnej strany vymáha spoločnosť Eight Mile Style, ktorá Eminema zastupuje. 


Začiatkom mesiaca ostro vystúpil proti Trumpovi

Na Youtube má videklip Lose Yourself niekoľko sto miilónov zhliadnutí, no okrem oficiálneho uploadu nájdete na Youtube aj množstvo ilegálnych. Dokonca najsledovanejší (155 mil.) má viac ako oficiálny (97 mil.). Spoločnosť vlastniaca autorské práva sa tým ale zjavne nezaoberá. Naproti tomu neautorizované použitie v kampani politickej strany považuje za zásadný problém. Možno aj preto, že sám Eminem v poslednej dobe hlasno vystupuje proti politike, akú reprezentuje aj Národná strana Nového Zélandu.

Len prednedávnom vyvolal v zámorí veľký rozruch, keď sa pustil do amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na odovzdávaní cien BET Hip Hop Awards v prvej polovici októbra odprezentoval freestyle video s názvom The StormVyjadril sa v ňom k napätým vzťahom a hroziacej jadrovej vojne so Severnou Kóreou a aj k útoku v Charlottesville. O Trumpovi vo videu napríklad hovorí, že "rasizmus je jediná vec, v ktorej je fantastický" a v závere vyzýva fanúšikov, aby si vybrali, či budú podporovať Trumpa alebo jeho, pretože o jeho voličov nemá záujem.

Ostrou kritikou prezidenta a jeho podporovateľov nadviazal na politicky ladené video z minulej jesene. Pred prezidentskými voľbami v USA v nahrávke Campaign Speech poukazoval na to, že Donald Trump je neriadená strela.



Eminem, vlastným menom Marshall Bruce Mathers III., debutoval v roku 1996 albumom Infinite, ktorý mu však nepriniesol úspech. Známym sa stal až o tri roky neskôr po vydaní nahrávky The Slim Shady LP (1999), ktorá obsahuje hit My Name Is. Nasledovali The Marshall Mathers LP (2000), The Eminem Show (2002), Encore (2004), Relapse (2009), Recovery (2010) a The Marshall Mathers LP 2 (2013). Okrem toho je členom formácií D12 a Bad Meets Evil - s D12 má na konte štúdiovky Devil's Night (2001) a D12 World (2004), s Bad Meets Evil zas EP Hell: The Sequel (2011).

Je držiteľom pätnástich cien Grammy a v roku 2003 získal Oscara v kategórii Najlepšia pôvodná filmová pieseň za skladbu 
Lose Yourself zo snímky 8. míľa (2002), v ktorej si aj zahral.

Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, archív)
Foto: AP Photo/Jason DeCrow

Súvisiaci interpreti: Eminem