Po smrti hudobnej ikony menom Prince sa roztrhlo vrece so spomienkami a poctami na internete, no tie najsilnejšie sa väčšinou odohrávajú na koncertných pódiách. Na svojich vystúpeniach si zosnulého hudobníka uctili aj hudobní velikáni Bruce Springsteen a David Gilmour, obaja prostredníctvom jeho najznámejšej piesne.

Po smrti významného hudobníka väčšinou fanúšikovia i hudobníci k slovným odkazom na sociálnych sieťach pripájajú aj piesne z jeho tvorby, ktoré sú dostupné na Youtube. V prípade Princa je to však problém, pretože oficiálne, legálne uploadnuté videá na najväčšom videoportáli nemá a tie ilegálne sú väčšinou po pár hodinách neľútostne zmazané. Aj keď v ostatných rokoch nejaký videoklip z novšej tvorby na internete zverejnil, po istom čase ho odstránil. Jeho piesne a albumy nenájdete ani v najpoužívanejších streamingových službách.

Výnimkou je Tidal, ktorý sa mu podľa vlastných slov pozdával nielen vďaka lepším podmienkam pre umelcov, ale aj preto, že si v ňom mohol namiesto počítačom vygenerovaných "podobných interpretov" sám vyskladať sekciu súvisiacich umelcov, ktorú poňal ako zoznam svojich inšpirácií. Namiesto spevákov, ktorých výrazne ovplyvnila jeho tvorba, tak na svojej Tidal stránke zviditeľnil tvorbu hudobníkov a kapiel, ku ktorým vzhliadal on sám: Graham Central Station, Tower of Power, Joni Mitchell, Ohio Players, Jimi Hendrix, Sly & The Family Stone, Stevie Wonder, James Brown, Santana a Miles Davis.

Bruce Springsteen a David Gilmour nepatria ani do jednej z týchto kategórií. Nie sú tými, ktorí priamo formovali mladého Princa, nie sú však ani tými, ktorí vďaka nemu začali robiť hudbu. Napokon, obaja sa objavili na scéne približne o dekádu skôr ako on. Napriek tomu, že každý z nich išiel hudobne vlastnou cestou, však všetci traja patria medzi umelcov, ktorých ďalšie generácie hudobníkov často uvádzajú vo svojich vlastných zoznamoch inšpirácií. Ako súčasníci, ktorí najmä v 70-tych a 80-tych rokoch každý svojským spôsobom menili tvár hudby, k sebe prechovávali vzájomný rešpekt. Nie je preto prekvapením, že po Princovej smrti obidve žijúce rockové legendy preukázali svoju úctu k nemu na svojich koncertoch.

Springsteen tak urobil v sobotu v New Yorku, kde hneď na úvod v žiare purpurových svetiel so svojou kapelou zahral (gitara: Nils Lofgren) a zaspieval precítenú coververziu Purple Rain. O deň neskôr v londýnskej Royal Albert Hall na benefičnej akcii nadácie Teenage Cancer Trust vystupoval bývalý člen legendárnych Pink Floyd, ktorý gitarové sólo a popevok z Princovho najväčšieho hitu, taktiež na tematicky nasvietenom pódiu, spojil s kultovou skladbou Comfortably Numb. Zástupcovia britskej firmy Web Sheriff, ktorú si Prince najímal na mazanie svojej tvorby aj coverov z internetu, našťastie videozáznamy oboch zimomriavkových vystúpení na Youtube (zatiaľ) ponechali. Radšej si ich vychutnajte, kým nie je neskoro.


Prečítajte si tiež:

Hovoril si Prince, ale bol to kráľ. Svet hudby prišiel o jednu z najväčších ikon

Tvorivý velikán či definícia hudby. Prečítajte si, ako hviezdy spomínajú na Princa

Princove albumy sú na prvých dvoch priečkach rebríčka Billboard 200

Autor: Patrik Marflák

Súvisiaci interpreti: Bruce Springsteen, David Gilmour, Prince