Počas úvodného piatkového večera, ktorý sa bude konať 20. júla, sa na Námestí osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši predstavia tri kapely so známymi aj menej známymi hudobníkmi zo Slovenska, Čiech, Poľska a USA.

Ôsmy ročník jediného jazzového festivalu na Liptove sa začne jazz-rockovo – úvodné tóny budú patriť, ako už býva každoročne zvykom, mladej kapele. Prešovská formácia Jazz & More sa predstaví v štvorčlennom zložení a zahrá predovšetkým vlastné skladby, ktorých autorom je gitarista Samuel Marinčák.

Nebudú však chýbať ani jazzové štandardy či známe rockové skladby v rôznych aranžmánoch. Skupina má za sebou mnoho klubových vystúpení, vidieť ste ich mohli aj na „bratislavských džezákoch“ či festivale Jazz Prešov. V roku 2009 dostali ocenenie za kolektívny výkon v súťaži Nové tváre slovenského jazzu a toto leto sa po prvý krát predstavia jazzovému publiku na Liptove.

Svoj koncertný set odohrá aj kapela Jazz Q z Českého Těšína, ktorú v šesťdesiatych rokoch založil skvelý saxofonista Franz Schulhauser. Kapela Jazz Q zamerala svuju činnosť na moderný jazz a zakrátko sa zaradila k popredným súborom tohoto žánru v Československu. Potvrdzuje to aj účasť na mnohých jazzových festivaloch ako napríklad v španielskom San Sebastiane, vo Wroclawi a Warszawe v Poľsku, alebo na MJF Praha a MJF Přerov, kde kapela obdržala ocenenie "Európska extra trieda". Špeciálnym hosťom Jazz Q bude víťaz súťaže mladý jazzový talent v Poľsku – tenorsaxofonista Marcin Zupanski

Posledné vystúpenie úvodného festivalového večera a jeho vyvrcholenie bude patriť triu saxofonistu Borysa Janczarskeho spolu s basgitaristom Michalom Jarosom a fenomenálnym perkusionistom Stephenom McCravenom. Borys, ktorý sa pred štyrmi rokmi predstavil slovenskému publiku spolu s AMC Triom na prvom ročníku Openjazzfestu, patrí k mladšej generácii poľskej jazzovej scény. 6 rokov študoval a pôsobil v Paríži, kde pravidelne koncertoval a hrával v jazzových kluboch. V súčasnosti pôsobí hlavne v Poľsku, kde sa zaradil medzi poľskú jazzovú špičku.

Spolupracuje s takými velikánmi ako sú Kazimierz Jonkisz či Piotr Wojtaśik. V jeho hre možno nájsť posolstvo svetových jazzových saxofonistov Johna Coltranea, Waynea Shortera, ktoré sa mieša s odkazom poľskej jazzovej školy. Neopakovateľný zážitok však určite prinesú aj perkusie charizmatického Stephena McCravena, ktorý hrá na bicie už od svojich 8 rokov. Nezabudnuteľné sú predovšetkým jeho „body percussion“ sóla, ktorými zaiste obohatí aj jam session, ktorá sa rozpúta po poslednom koncerte.

Predpredaj vstupeniek sa realizuje v Dome kultúry Liptovský Mikuláš. Viac informácií nájdete na www.mjf.sk alebo www.facebook.com/mikulasjazzfest.


Redakciu Hudba.sk informoval organizátor festivalu Martin Budaj.

Foto: Myspace.com/stephenmccraven