"Zázračné dieťa jazzovej gitary" či "jeden z najtalentovanejších ľudí tejto planéty, ktorý vracia hudbu na miesto, kam patrí". Takýmito prívlastkami odborníci opisujú Andreasa Váradyho, ktorý je vďaka hudbe už v tínedžerskom veku skutočným kozmopolitom. Napriek úspechom nezabúda ani na svoju rodnú krajinu a už čoskoro príde svoje umenie ukázať aj do Bratislavy.

Druhý z uvedených výrokov nevyslovil nik iný, než slávny producent Jacksonovho albumu Thriller Quincy Jones. Talentovaný gitarista ho očaril natoľko, že ho začiatkom minulého roka zobral pod svoje ochranné krídla - stal sa jeho producentom, manažérom a najväčším propagátorom aj fanúšikom v jednej osobe.

Svedčí o tom aj čerstvo zverejnený videopríhovor, ktorým slávny hudobník pozýva na Váradyho koncert v Taliansku. V rámci jesenného európskeho turné príde Andreas Várady aj na Slovensko. S rodinným triom, v ktorom ho sprevádza na base otec Bandi a na bicích neuveriteľne talentovaný 12-ročný brat Adrian, sa predstaví už 11. októbra v Ateliéri Babylon.

Vlani sa fenomenálne Váradyovské trio predstavilo aj na prestížnom Montreux Jazz Festivale. Záznam z vystúpenia so skladbou Quincyology je skvelou ukážkou toho, na čo sa môžu tešiť slovenskí fanúšikovia.


So svojím talentom môže ašpirovať aj na Grammy

Návšteva to bude o to vzácnejšia, že Andreasovi sa v týchto dňoch podarilo niečo, o čom umelci zo Strednej Európy môžu len snívať. V hudobnej ankete MOBO Awards získal nomináciu v kategórii Najlepší jazzový interpret (Best Jazz Act). Popri Brit Awards či Mercury Prize patria MOBO (Music of Black Origin) medzi najprestížnejšie hudobné ocenenia, ktoré svojím významom presahujú Britské ostrovy. Svedčia o tom aj tohtoročné nominácie (na konci článku), kde v štrnástich kategóriách nájdete aj také hudobné hviezdy súčasnosti ako sú Beyoncé, Pharrell Williams, Sam Smith či Nicki Minaj. Anketa v minulosti pomohla naštartovať kariéru Amy Winehouse, Emeli Sandé, či Rity Ory. Na odovzdávaní cien v predchádzajúcich ročníkoch vystúpili napríklad Janet Jackson, Destiny's Child, Dionne Warwick, Justin Timberlake, Kanye West, Tina Turner, Dizzee Rascal, Jay Z, Usher, John Legend, Jessie J a ďalší.

Andreas by sa však medzi podobnými hviezdami nestratil, s vystupovaním na jednom pódiu so skúsenejšími a slávnymi kolegami už má dostatok skúseností. Napriek nízkemu veku stihol hrať a spolupracovať s takými gitarovými esami ako Louis Stewart, Frank Vignola a Tommy Emmanuel. Hral v rámci dua s Martinom Taylorom a nahrával pre televízie a rádiá BBC a RTE. Gitarový supertalent sa už objavil aj na obálke celosvetovo distribuovaného špecializovaného časopisu Guitar Player Magazine a v Londýne vystúpil ešte ako 13-ročný v klube Ronnieho Scotta. Pri svojom londýnskom debute nielenže zaznamenal rekord ako najmladší účinkujúci v tomto klube, no vyslúžil si aj dvojnásobné standing ovations a získal nadšené recenzie na koncert v The Times a Evening Standard.

Andreas Várady Zdroj: Facebook.com/andreasvaradymusic

Andreas Várady začal s hrou na gitaru už ako štvorročný pod dozorom svojho otca Bandiho a rýchlo sa naučil hrať skladby "podľa ucha". Jeho prvou piesňou bol jazzový štandard Blue Bossa a od tohto momentu začal objavovať svet jazzovej hudby. Svoj talent naplno rozvinul po presťahovaní sa s rodinou do Írska. Vo svojich deviatich rokoch začal hrávať na ulici v írskom Limericku a Corku, kde si ho ľudia zamilovali pre jeho mladý vek, obrovský talent a osobnosť. Zaujal aj írskeho bubeníka a producenta DavidLyttlea, ktorý mu neskôr produkoval jeho prvý album Questions (2010, Lyte Records).

V auguste tohto roka vydal nový, eponymný album na značke Verve Records. Je to jeho prvá nahrávka produkovaná Quincym Jonesom, spolu s ktorým sa o produkciu a aranže postarali aj David Paich (Toto) a Jay Oliver. Na samotnom nahrávaní sa podieľala celá plejáda špičkových jazzových umelcov ako sú Gregory Porter, Roy Hargrove, Harvey Mason, Brian Bromberg, Paulinho Da Costa, Nathan East a ďalší. Pomyselný kruh sa uzavrel, keď Andreas tento rok dostal šancu vystupovať ako predskokan na severoamerickom a európskom turné jazzovej gitarovej legendy Georgea Bensona. K tomu totiž už odmalička vzhliadal ako ku svojmu najväčšiemu vzoru a už ako 10-ročného ho k nemu prirovnávali. Toto je plnenie veľkých detských prianí v praxi...

Pri takto rozbehnutej kariére sa dá predpokladať, že slávnych mien, s ktorými si Andreas Várady zahrá, bude rapídne pribúdať. A ktovie, možno už zakrátko sa bude jeho meno skloňovať aj v súvislosti s nomináciami na cenu Grammy. Podobné ambície by v jeho prípade vôbec neboli nesplniteľným snom, pretože už teraz tvrdá práca na sebe, v súčinnosti so silným producentským tímom prináša svoje plody. A my naňho môžeme byť právom hrdí. Narodil sa a vyrastal na Slovensku a hoci má rómsky pôvod, maďarskú národnosť, momentálne žije s rodinou v Írsku a jeho pôsobiskom sa pomaly ale isto stáva celý svet, jeho návrat na "rodnú hrudu" je viac než vítaný. Kiež by takýchto úspešných príbehov bolo čo najviac!

Vstupenky na koncert v Bratislave:  Predpredaj.sk

Vystúpenie Andreas Várady Tria je po koncerte Idy Kelarovej a JazzFamelie s najväčšími rómskymi talentami, druhým podujatím jesennej ponuky prestížneho cyklu City Sounds zameraného na jazz v celej jeho kráse a pestrosti. Diváci sa do konca roka môžu tešiť aj na  koncerty megahviezd ako Branford Marsalis (17.11.), Mario Biondi (25.11.), či Cassandra Wilson (11.12.).

Vypočujte si Andreasovu vlastnú kompozíciu A Day In New York z albumu Questions:


Prehľad nominácií na MOBO Awards 2014 vo vybraných kategóriách: 

Najlepšia interpretka: 
FKA twigs 
Jessie J 
Katy B 
Marsha Ambrosius 
Rita Ora 

Najlepší interpret: 
Fuse ODG 
Ghetts 
Krept & Konan 
Sam Smith 
Tinie Tempah 

Najlepší videoklip: 
FKA twigs - Two Weeks 
Jacob Banks - Move With You 
Rudimental ft. Becky Hill - Powerless 
Scorcher ft. Wretch 32, Mercston & Ari - Work Get It 
Skepta ft. JME - That's Not Me 

Najlepšia pieseň: 
Ed Sheeran ft. Pharrell - Sing 
Fuse ODG ft. Sean Paul - Dangerous Love 
Krept & Konan - Don't Waste My Time 
Meridian Dan ft. Big H & JME - German Whip 
Sam Smith - Stay With Me 

Najlepší album: 
Ghetts - Rebel With A Cause 
Katy B - Little Red 
Krept & Konan - Young Kingz 
Sam Smith - In The Lonely Hour 
Tinie Tempah - Demonstration 

Najlepší medzinárodný interpret: 
Beyoncé 
Chris Brown 
Drake 
Iggy Azalea 
J Cole 
Jhené Aiko 
Kendrick Lamar 
Nicki Minaj 
Pharrell Williams 
Trey Songz 

Najlepší nováčik: 
Ella Eyre 
FKA twigs 
Jess Glynne 
Kwabs 
Little Simz 
M.O. 
Melissa Steel 
Meridian Dan 
MNEK 
Raleigh Ritchie 

Najlepší hip-hopový interpret: 
G FrSH 
Krept & Konan 
Little Simz 
Professor Green 
Tinie Tempah 
Fekky 

Najlepší R&B/soul interpret: 
Daley 
Estelle 
Jessie Ware 
Marsha Amrosius 
Sam Smith 

Najlepší reggae interpret: 
Alkaline 
Chronixx 
Popcaan 
Stylo G 
Tarrus Riley 

Najlepší africký interpret: 
Afrikan Boy 
Davido 
DJ Clock 
Dr Sid 
Fuse ODG 
Mafikozolo 
Mista Silva 
Tiwa Savage 
Wiz Kid 
Yemi Alade 

Najlepší gospelový interpret: 
Annastasia Baker 
J. Vessel 
Kristyna Myles 
Living Faith Connection Choir 
Noel Robinson 

Najlepší jazzový interpret: 
Andreas Varady
Jason Rebello 
Peter Edwards 
Phronesis 
Zara McFarlane 

Najlepší grimeový interpret: 
Big Narstie 
Ghetts 
JME 
Lethal Bizzle 
Meridian Dan 
Novelist 
Skepta 
Sox 
Stormzy 
Wiley

Text: Hudba.sk (zdroj: City Sounds/Matej Šálek, SITA, archív)
Foto: Facebook.com/andreasvaradymusic