Koncertný cyklus City Sounds už na Slovensko priviedol hviezdy ako John Scofield, Brian Blade, Al di Meola, Kurt Elling, Victor Wooten či Dianne Reeves. Sériu hudobných vystúpení 11. decembra v divadle Nová scéna doplní americká speváčka Cassandra Wilson, ktorá v Bratislave vystupovala pred 15 rokmi.

Hoci sa jej kariéra môže javiť trochu nevyspytateľná, Cassandra Wilson sa stala jednou z najväčších jazzových ikon 90-tych rokov. V deviatich rokoch začala hrať na klavír a gitaru a v polovici 70-tych rokov už bola speváčkou so širokým záberom hudobných štýlov. Po roku v New Orleans sa presťahovala do New Yorku, kde začala spolupracovať s Dave Hollandom a Abbey Lincolnovou.

Po stretnutí so Stevom Colemanom sa stala hlavnou vokalistkou zoskupenia M-Base Collective, v ktorom sa okamžite presadila. Spolupracovala tiež s New Air a v roku 1985 nahrala svoje prvé CD. Po jej treťom albume štandardov ju začali prirovnávať k Betty Carter.

Po niekoľkých ďalších albumoch prevažne pôvodných, respektíve prevzatých a nie vždy výnimočných skladieb zmenila Cassandra Wilson svoje hudobné preferencie a začala vystupovať v Blue Note s akustickým blues v programe pod názvom Blue Light 'Til Dawn. V hudobných návratoch v čase našla samú seba a odvtedy skvele interpretuje a mieša zmesy štýlov country, blues a folk v nesmierne invenčných a sviežich aranžmánoch.


V roku 1997 bola členkou turné Blood on the Fields Wyntona Marsalisa. O dva roky neskôr vydala album Travelling Miles ako hudobnú poctu Milesovi Davisovi. Pri nahrávke Belly of the Sun (2002) sa v snahe posunúť sa pokúsila načrieť do viacerých zdrojov a prameňov americkej hudby – blues, country, soulu aj rocku reflektujúc pritom i najnovšie trendy populárnej hudby.

Album Glamoured (2003) bol výzvou v inom smere – autorkou polovice skladieb bola práve Cassandra. V snahe neustále sa rozvíjať neváhala pozvoľna použiť moderné prvky ako samplovanie a iné techniky štýlu hip-hop, ako to dokazuje jej platňa Thunderbird (2006).

Nasledoval ďalší album jazzových štandardov Loverly (2008) a nahrávka Silver Pony (2010). Verná pozícii hudobného chameleóna však Cassandra Wilson následne opäť zmenila svoju hudobnú cestu a v roku 2012 vydala CD plné prevažne originálnych kompozícii pod názvom Another Country, ktoré nahrávala v Taliansku, New Orleans a New Yorku a ktoré koprodukoval gitarista Fabricio Sotti.


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Matej Šálek, organizátor projektu City Sounds.

Súvisiaci interpreti: Cassandra Wilson