Do A4 – priestoru súčasnej kultúry v Bratislave príde v sobotu 28. októbra Nihiloxica – skupina, ktorú založili britskí hudobníci Spooky-J & pq a členovia ugandského súboru Nilotika Cultural Ensemble. Pôvodne inkubovaní uznávaným vydavateľstvom Nyege Nyege Tapes sa spolu vydali na cestu skúmania spoločného základu medzi technom a tradičnou kultúrou.

Nihiloxica je rovnako rytmická ako drsne disonantná a za posledných pár rokov si získala davy na festivaloch a v kluboch svojou strhujúcou zmesou tradičného bubnovania a hlučného elektronického šantenia. Tento kolektív využíva celú silu starobylej ugandskej bubnovej tradície bugandan a zameriava ju na súčasný tanečný parket s temnou techno optikou.

Po albumoch vydaných v zásadnom vydavateľstve Nyege Nyege Tapes sa skupina vracia na pódiá s čerstvým albumom Source of Denial vydanom na Crammed Discs (Acid Arab, Juana Molina, Tuxedomoon, Shantel…). Tento album pritom nie je len o neviazanej energii ich živých vystúpení, ale aj jasnou reakciou na ich skúsenosti s imigračnou politikou, ktorá viedla napríklad k zrušeniu ich minuloročného turné. Albumom hudobníci tejto nepriateľskej imigračnej politike a politike slobody pohybu uplatňovanej vo Veľkej Británii, ako aj na celom svete, vztyčujú prostredník. Skupina, poháňaná frustráciou z tohto zámerne zmätočného systému, vytvorila svoj doteraz najdrsnejší počin.

"Chceli sme vytvoriť pocit, že sa nachádzate v nekonečnej byrokratickej diere, keď sa pokúšate vycestovať do cudzej krajiny, ktorá sa považuje za lepšiu ako krajina, z ktorej pochádzate. [...] V tomto systéme, ak máte určitý pas alebo ste dokonca navštívili určitú krajinu, ste vhodným objektom, ktorý je potrebné znova a znova vypočúvať a urážať, len aby ste dokázali, že ste hodní vstupu."

"Tá arogancia je neznesiteľná. Tento album bol spôsob, ako vyjadriť naše pohŕdanie voči nej... Čo presne je zdrojom vášho odmietania? Váš pas? Váš bankový zostatok? Vaša farba pleti? Zaplatili ste obrovské sumy peňazí, aby vás hádzali z jedného 'centra služieb' zameraného na zisk do druhého, pričom každé z nich popiera zodpovednosť, každá obmedzuje vaše právo na slobodu pohybu ako ľudskej bytosti."

"Napriek niektorým ďalším vážnym humanitárnym nedostatkom Uganda prijíma jedny z najvyšších počtov utečencov na svete. Spojené kráľovstvo sa ich zatiaľ snaží poslať preč do Rwandy. To hovorí za všetko," vraví kapela.

Na svojom aktuálnom turné sa Nihiloxica chystá potvrdiť svoju povesť nezabudnuteľnej živej kapely, ktorá pozostáva z viacerých perkusionistov, bubeníka a analógových syntetizátorov. Ich rozhovor medzi ugandskou tradíciou a súčasným technom má jasný cieľ: prinútiť ľudí tancovať – čo predvedú aj 28. októbra v bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry.

Nebudú však na to sami - pomôže im s tým aj domáce trio NDS. Tak trochu tajomne pôsobiaci hudobný projekt tvoria nie až tak tajomné mená: Adam (Beton), Vlado (ONNN) a Alica Volf spolu znejú ako breakcore nadvakrát rezaný teknom aj technom, precedený noisom, podliaty ambientom, posypaný violent housom a jemne pošpinený folkom. Skrátka niečo ako Autechre z blšáku.

Všetky podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér A4 Daniel Vadas. Správu sme upravili.