Na multižánrovom festivale Colours of Ostrava sa tento rok predstaví aj pätica afrických interpretov - juhoafrický trubkár Hugh Masekela, malijský hudobník Bassekou Kouyate, duo Amadou & Mariam tiež z Mali, kapela vozičkárov Staff Benda Bilili z Konžskej demokratickej republiky a kenská skupina Sauti Sol.

Sedemdesiatdvaročný Hugh Masekela počas svojej viac než 50-ročnej kariéry vydal viac ako 30 albumov a v roku 1968 získal cenu Grammy. Spolupracoval napríklad s kapelou The Byrds alebo Bobom Marleym.

Bassekou Kouyate je hráčom na strunový nástroj ngoni, ktorého učiteľom bol gitarista Ali Farka Touré. Ako sprievodný hudobník hral napríklad s Carlosom Santanom, U2 alebo Ryom Cooderom. "Jeho hudba má základ v omračujúcich rytmoch, bujných melódiách, zborovom choráli a hlase jeho manželky Amy Sack, ktorej prezývka je Tina Turner z Mali," uviedli na jeho adresu organizátori festivalu.

Bassekou Kouyate & Ngoni Ba live - Royal Albert Hall, Londýn

Ich krajania Amadou & Mariam vydali v roku 2004 album Dimanche a Bamako, ktorý o rok neskôr magazín fRoots označil za najlepšiu nahrávku na svete. Skupina Staff Benda Bilili pochádza zo slumov a je zložená z mladých bezdomovcov, ale i skúsených muzikantov - vozičkárov, ktorých v mladom veku postihla obrna. Vlani sa predstavili aj v Trenčíne na festivale Pohoda. Na Colours of Ostrava sa predstaví aj momentálne najpopulárnejšia kenská kapela Sauti Sol, ktorá na hudobnej scéne pôsobí od roku 2005.

Amadou & Mariam - Oh Amadou

Na podujatí Colours of Ostrava, ktoré sa bude konať 12. až 15. júla, sú už skôr potvrdené vystúpenia islandskej hudobníčky Björk, rakúskej electro-jazzovej formácie Parov Stelar Band, amerického speváka Bobbyho McFerrina, francúzskej speváčky Zaz, britskej post-jazzovej skupiny Portico Quartet, alternatívnej skupiny The Flaming Lips, indie kapely Animal Collective, sláčikového kvarteta Kronos Quartet, argentínskeho orchestra Orquesta Típica Fernández Fierro, akordeonistu Celsa Piňu, klezmer skupiny Shtetl Superstars, londýnskej elektronickej formácie Banco de Gaia a v neposlednom rade aj Antonyho Hegartyho s kapelou The Johnsons v sprievode 40-člennej Janáčkovej filharmónie Ostrava.

Slovenskú hudobnú scénu budú na festivale tento rok reprezentovať skupiny Hudba z Marsu a Billy Barman. Českú scénu zastúpia napríklad Dan Bárta, Mňága a Žďorp, Laura a její tygři, Midi Lidi, Skyline alebo Bonus.

Colours of Ostrava sa bude po prvý raz konať v novom industriálnom prostredí - v ostravskej Dolnej oblasti Vítkovíc - v areáli, ktorý je od roku 2002 Národnou kultúrnou pamiatkou. Predpredaj štvordňových vstupeniek na 11. ročník festivalu odštartoval 1. novembra. Lístky sa dajú kúpiť napríklad v sieti Ticketpro. Aktuálna cena 1 690 korún (v prepočte približne 67,50 eura) platí do vypredania šesťtisíc kusov, najneskôr však do 31. marca. Colours of Ostrava ponúkne v priebehu štyroch dní na desiatich scénach viac ako 150 koncertov, filmov, diskusií, workshopov, divadiel a vystúpení dídžejov.

Zdroj: SITA
Foto: Amadou-mariam.com