Lukáš Oravec Orchestra zverejnil video záznamy z festivalu JazzFestBrno, ktorý sa uskutočnil v novembri minulého roka. Svetoznámy pianista Dave Kikoski pokrstil debutový album orchestra Light od Blue, ktorý publiku predstavil aj najnovšie aranžmány. Celý záznam koncertu bude možné sledovať už čoskoro v Slovenskej televízii.


"Myšlienku založiť vlastný orchester som niekde v podvedomí nosil dlho, ale nikdy predtým nenastala taká situácia, že by som mal okolo seba dostatok hráčov, s ktorými by som orchester založil tak, aby ma to uspokojilo. Avšak jedného dňa som si v Brne uvedomil, že vďaka Janáčkovej akadémii už takých muzikantov okolo seba mám," vyznal sa mladý trumpetista v rozhovore pre Český rozhlas Jazz.

V trinásťčlennom zoskupení účinkujú poprední hudobníci z Česka, Maďarska, USA, Nemecka a Slovenska. Kapele nedávno aj vďaka úspešnej finančnej zbierke a podpore inštitúcií vyšiel debutový album Light of Blue, ktorý nahrala v štúdiu Divadla na Orlí v Brne. Významným skladateľským aj aranžérskym vkladom prispel sám kapelník, dôležitou postavou kapely je však aj pôvodom ruský kontrabasista Pavel Klimashevski, ktorý sa ujal aj pozície dirigenta.


Svojím kompozičným umom prispeli do repertoáru aj pianista Ľudovít Kotlár a kontrabasista Peter Korman. Publicista Jan Hocek sa v recenzii pre Jazzport nebál označiť album ako "orchestrálnu nahrávku svetovej úrovne" a jazzumilovné publikum už sa teší, kedy kapelu konečne začuje aj naživo. Album získava ocenenie Radio Head Award za najlepšiu jazzovú platňu roka.

Zaranžovanie a prekomponovanie autorských skladieb a ich verejné uvedenie podporil z verejných zdrojov formou dotácie Fond na podporu umenia.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Daniela Juhásová. Text správy sme upravili.