Scott Weiland, bývalý frontman Stone Temple Pilots, ma tento rok zo všetkých rockových kapiel baví asi najviac. Ani nie tak hudbou, ako vyjadreniami okolo jeho neodchodu z kapely.


Magnet týždňa

Ostatní traja členovia Stone Temple Pilots už asi nevedeli, ako dať Scottovi jasnejšie najavo, že už nie je členom kapely. Na minulotýždňový koncert si teda zavolali nového speváka. A vybrali si celkom dobre – na pódiu sa s nimi objavil Chester Bennington, frontman Linkin Park. Navyše, kapela predstavila aj nový song Out Of Timeoznámila, že to nebola len jednorázová vec. Chester sa oficiálne stal novým spevákom kapely. (pm)


Šroty týždňa

A pri STP ešte zostaneme. Scottova reakcia na nového frontmana na seba nenechala dlho čakať. Samozrejme je veľmi urazený, že kapela hrá ďalej ako STP, aj keď s novým spevákom. Ale to ešte stále nie je všetko! STP na oplátku Scotta zažalovali za to, že sa údajne pokúšal sabotovať ich turné k dvadsiatemu výročiu kapely, plus pár ďalších obvinení. Chalani, prosím, vyriešte si to medzi sebou a nespamujte celý svet! (pm)

Okolo kapely System of a Down bolo tento týždeň rušno. Basista Shavo Odadjian napísal na svoj Facebook niekoľko dlhých statusov o tom, prečo nevychádza nový album. V podstate z nich vyplynulo, že práce na novej hudbe zdržiava spevák Serj Tankian, ktorý má svoje plány. Hudobník sa v postoch pýta fanúšikov, či chcú System s novým albumom a bez Serja, alebo so Serjom a bez albumu. Kapela sa vo svojom stanovisku od jeho slov dištancovala a zvalila to na "dočasný zlý úsudok". Všetky statusíky si môžete pozrieť tu. Čítanie je to celkom vtipné. (ak)

Novinky

Už v utorok vydajú Judas Priest live DVD (a Blu-ray) Epitaph. Do sveta sa však už dostalo prvé video z nahrávky – Turbo Lover. Aj keď hudobníci na čele s Robom Halfordom už nepatria k mladíkom, ich šou vyzerá stále fantasticky. (pm)


Queens Of The Stone Age cez týždeň odohrali v Los Angeles takmer dvojhodinový koncert. Odohrali na ňom kopu nových vecí z prichádzajúceho albumu ...Like Clockwork, ale aj množstvo starých vypalovákov. Dobrá správa je, že záznam z neho si môžete pozrieť (a hlavne vypočuť) aj vy. Zlá, že bude dostupný len na dobu určitú. Pozerajte teda, kým je! (pm)

Novú dosku čoskoro vydá aj Filter (4. júna). The Sun Comes Out Tonight zatiaľ podľa prvých dvoch zverejnených songov sľubuje rovnaké nasadenie ako predošlé. What Do You Say ste už mali možnosť počuť, Self Inflicted je úplná novinka. (pm)


Pozerajte trailer na 3D koncertný film kapely Metallica zvaný Through the Never. Pôjde o kombináciu hraného filmu a koncertu kapely. Vyzerá to celkom veľkolepo. Celok uvidíme v septembri. (ak)


Svoj film bude mať aj hardrocková legenda AC/DC. Austrálčania na to idú ale trochu inak a teda pôjde o dokumentárnu drámu (docudrama), ktorá bude pojednávať o krátkej, šesťročnej kariére ich prvého speváka, Bona Scotta. Aktuálne tvorcovia filmu Bon Scott – The Legend Of AC/DC rokujú s "jednou z najväčších produkčných spoločností sveta". Hlavnú úlohu stvárni herec Rob Liotti. Dúfajme, že to nebude v 3D. (ak)

Ak ste si náš článok otvorili v pondelňajšie ráno, toto Vás zaručene prebudí. Antigama je poľská extreme metalová záležitosť, fungujúca od roku 2000. ich zbesilý grindcore Vám na ploche celého albumu v plnej kráse ponúka youtube odkaz. To świetny materiał! (ak)


Kanadská trashmetalová kapela Annihilator, ktorej už takmer tridsať rokov šéfuje gitarový ekvilibrista Jeff Waters, Vás svojou live šou poteší, ak pôjdete v auguste na festival Terchovský budzogáň. Na tamojšom pódiu sa vyskytnú konkrétne 10. augusta. Túto info máme z Facebook profilu kapely. Oficiálna stránka festivalu zatiaľ ponúka iné veľké meno: Biohazard. Bude to myslím stáť za to. (ak)

Príjemný deathmetalček predvádzajú borci z Nemecka, Dew-Scented. Nová pesnička Guided by the Dead Light sa objaví na albume Insurgent, ktoré príde na konci mája. Nižšie pozerajte a počúvajte videoukážku. (ak)


Melodikov Dark Tranquillity zo Švédska sme tu spomínali už minule, tento týždeň na youtube odhalili ďalšiu zo skladieb nového albumu Construct. Pre všetkých fanúšikov kapiel Pain, alebo Paradise Lost. (ak)


Bohužiaľ, aj tento týždeň musíme pokračovať informáciami o úmrtiach známych hudobníkov. A to hneď tromi. Azda najznámejším z trojice zosnulých je Ray Manzarek, klávesák a zakladajúci člen The Doors. Druhým je basák kapely Uriah Heep Trevor Bolder, ktorý hrával aj s Davidom Bowiem. Obaja podľahli po dlhom boji s rakovinou. Tretím je bubeník Phil Buerstatte, ktorý hral dva roky aj s kapelou White Zombie. (pm)


Haluz týždňa

Ak si myslíte, že metal je doménou mladých, máme pre vás niečo, čo vás donúti tento názor prehodnotiť. Deväťdesiatročný herec Christopher Lee, známy najmä svojimi úlohami vo filmoch Star Wars a Pán prsteňov, vydal už svoj druhý album pod značkou Charlemagne. The Omens of Death je celkom zaujímavý počin, ktorý stojí za vypočutie. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: Stonetemplepilots.com

Súvisiaci interpreti: Stone Temple Pilots, System of a Down