Presne o dva týždne sa na trenčianskom letisku začne tradičný multikultúrny festival Bažant Pohoda, pričom jeho 17. ročník má program opäť nabitý zvučnými menami. Splneným promotérskym snom organizátorov je frontman Radiohead Thom Yorke so svojou superkapelou Atoms for Peace. Fanúšikov určite poteší, že práve táto kapela odohrá netradične dlhý set.

V projekte Atoms for Peace, ktorý tento rok debutoval vynikajúcim albumom Amok, s Yorkeom hrajú aj ďalší rešpektovaní hudobníci na čele s basgitaristom Michaelom "Flea" Balzarym z Red Hot Chili Peppers. Superkapela uzavrie program hlavného pódia v piatok večer. Veľkými lákadlami sú aj headlineri ďalších dvoch dní - austrálska ikona Nick Cave & The Bad Seeds (sobota) a americká skupina The Smashing Pumpkins (štvrtok).

Návštevníkov určite poteší, že posledné dve menované kapely odohrajú 90-minútové koncertné sety, Atoms for Peace dokonca plánujú hrať až dve hodiny. "S takýmito veľkými kapelami prichádzajú aj náročné technické požiadavky, čo je pre nás veľkou výzvou. Diváci sa môžu tešiť aj na špičkové videoprojekcie, ktoré si so sebou privezú viacerí interpreti," hovorí za produkciu festivalu Martin Andráš.

Prečítajte si: Nick Cave: "Snažil som sa nájsť niečo nové, nie len sex a neurózu"


Dohromady vystúpi na festivale 129 hudobných interpretov, od DJov až po veľké orchestre vážnej hudby, predstaví sa niekoľko desiatok spisovateľov aj výtvarníkov. V programe je trinásť divadelných predstavení, množstvo diskusií na rôzne spoločenské témy, aj široký výber z filmovej tvorby, od krátkych dokumentov po hollywoodske trháky. Na záver festivalu bude odslúžená už tradičná ekumenická bohoslužba. 

"Nevieme sa dočkať príchodu na trenčianske letisko a na okamih, keď festivalový areál ožije príchodom návštevníkov. Robíme všetko pre to, aby zažili umelecky silné dni, pričom sme presvedčení, že sme zostavili najsilnejší program v našej festivalovej histórii," konštatuje riaditeľ festivalu Michal Kaščák.

Pozrite si podrobný program aj s časmi jednotlivých koncertov

Redakciu Hudba.sk informoval Mário Gešvantner, PR manažér festivalu. Viac informácií nájdete na stránke www.pohodafestival.sk.

Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace, Nick Cave & Bad Seeds