Veľká sála bratislavského Istropolisu bude už dnes večer dejiskom špeciálneho koncertu s názvom 75 rokov v plnom nasadení, na ktorom spevák Peter Lipa oslávi svoje životné jubileum spolu s kolegami, priateľmi a fanúšikmi.

Počas koncertu vystúpia Milan Lasica, Jana Kirschner, Zuzana Mikulcová, Svetlana Rymarenko, Marián Čekovský, Opak, skupina IMT Smile, ale aj hostia zo susedného Česka. "Jarek Nohavica bude spievať Maturantky, Marie Rottrová Sťahovavých vtákov. Tá pesnička má síce mužský text, no snáď si ho nejako prispôsobí," pousmial sa známy jazzman v rozhovore pre agentúru SITA.

Predstavia sa tiež viacerí poprední inštrumentalisti - gitarista Andrej Šeban, saxofonisti Michal Žáček a Radovan Tariška, harmonikár Erich "Boboš" Procházka, trubkár Juraj Bartoš, bubeníci Martin Valihora, Marcel Buntaj a Michal Fedor, klaviristi Juraj Tatár a Peter Lipa mladší a basgitaristi Martin Gašpar a Michal Šimko. Celý koncert zaznamená a odvysiela RTVS.

Myslel si, že bude len divák, nakoniec i zaspieva

"Keď ma oslovili, že mi chcú urobiť takýto koncert, tak ma to veľmi potešilo. Tým pádom nemusím takéto veci robiť ja a sám by som do toho napokon ani nešiel. Tak som len rýchlo povedal 'áno' a celú tú špinavú robotu urobili oni. Ja som vlastne mal len sedieť a počúvať, ako iní speváci spievajú moje piesne a užívať si to," povedal Peter Lipa, ktorý dovŕšil sedemdesiatpäťku v závere mája. Napokon však na špeciálnom koncerte zaspieva aj on.

"Pôvodne to mal byť koncert pre Petra Lipu, nakoniec sa stalo, že to bude aj koncert Petra Lipu, lebo moji starí kamaráti zo skupín ako Blues Five, Tradicional Club alebo Blues Band s Ľubošom Andrštom nemajú spevákov, tak musím spievať aj ja," vysvetlil spevák s úsmevom pre TASR. V závere koncertu bude dokonca spievať aj päť pesničiek so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu pod vedením dirigenta AdriánKokoša.

"Budem spievať napríklad pesničku zo svojich začiatkov, prerobenú A Whiter Shade of Pale. To bola pesnička, ktorú som pred 50 rokmi spieval v televíznej hitparáde so slovenským textom Ruda Skukálka, volalo sa to Bolo to v stredu ráno. Samozrejme, hneď po prvom kole vyletela z hitparády, no som na ňu hrdý, aj keď nebola úspešná, bol to totiž môj mediálny debut. Zaspievam ju preto hneď na začiatku koncertu. Potom budú spievať hostia a na konci vystúpim ešte s orchestrom," uzavrel Lipa.

Prečítajte si tiež: Petrovi Lipovi sa splnil sen, na BJD 2018 vystúpia The Manhattan Transfer


Zdroj: TASR + SITA (Hudba.sk edit)
Foto: TASR - Jakub Kotian

Súvisiaci interpreti: Peter Lipa