Katka Knechtová ani v závere roka nezaháľa. Koncertuje s Davidom Kollerom, pripravuje nové piesne a stíha aj podporovať aktivity dobročinných nadácií. Pre jednu z nich – Dobré zo Slovenska - nahrala hymnu. Tá sa zároveň stáva jej novým singlom, ktorý je ukážkou toho, akým smerom sa bude tvorba speváčky v najbližšom čase uberať.

Novinku s názvom Záchranná sieť zložila samotná speváčka, na texte spolupracovala s Rasťom Kopinom z kapely Nocadeň. Prešovčanka pieseň odpremiérovala naživo na podujatí nadácie Dobré zo Slovenska, ktoré sa konalo v utorok (26.11.) v Bratislave. Speváčka, ktorá sa stala patrónkou nadácie, svoju novú skladbu do života uviedla so slovami, že sa v nej chcela vyhnúť zbytočnému pátosu a klišé, ktoré v sebe zväčša piesne pre rôzne nadácie nesú. Jej zámerom bolo, aby si v piesni každý našiel to podstatné, to dobré.

"Keď som dostala tú ponuku, nedokázala som povedať nie. Pravdupovediac, po projekte s takýmto poslaním som už dávno túžila," hovorí Katarína. "Mrzí ma, že to, čo je slovenské, je práve na Slovensku potláčané. Bola by som rada, ak by sme si viac verili a aby naše sebavedomie rástlo," dodala.

O to isté sa snaží aj nadácia, ktorej cieľom je podporiť predaj domácich výrobkov a získanými finančnými prostriedkami pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú. Prvý šek nadácie poputoval z Katkiných rúk na detské oddelenie prešovskej nemocnice. Sumu tritisíc eur použijú na nákup prenosného EKG prístroja, ktorý bude monitorovať poruchy srdcového rytmu na jednotke intenzívnej starostlivosti, kde sú deti v najťažšom stave.

V rádiách až začiatkom roka 2014

Pesničku Záchranná sieť predstaví Katka Knechtova začiatkom nového roka aj v rádiách ako svoj nový singel. Už na prvé počutie je značne odlišná od toho, čo ponúka ostatný album Tajomstvá (2012), ktorý je výrazne elektronický. Na spoluprácu s Christianom Eignerom aj na samotnú nahrávku je podľa vlastných slov pyšná, no na skladbách, na ktorých aktuálne pracuje upúšťa od moderných technológií a vracia sa k akustickejším melódiám. 

"Som vo fáze, kedy sa hľadám. Snažím sa prispôsobiť vlastným pesničkám. Pôjdem opäť k niečomu, čo je prirodzenejšie uchu, vraciam sa týmto smerom, ale zase nie až do garáže. Chcem, aby to bolo príjemné, pesničkové," prezradila pre Hudba.sk na margo novovznikajúcich piesní. Už v marci nám pritom počas svojej úspešnej akustickej túry v exkluzívnom rozhovore prezradila, že sa plánuje vrátiť ku svojím pesničkárskym koreňom a "ku krásnej hudobnej naivite".

O novom albume ako celku však ešte prešovská speváčka veľmi nepremýšľa. Jednak sa na jeho tvorbu ešte necíti a hlavne, aktivít má teraz viac ako dosť. Ešte ani neskončilo unplugged turné Davida Kollera, na ktorom hosťuje, a už na budúci týždeň sa na pódium postaví s IMT Smile. Spojenie s kapelou, v ktorej speváčka v 90. rokoch začínala svoju kariéru, si fanúšikovia budú môcť vychutnať 4. decembraBratislave a o tri dni neskôr v Košiciach. Podľa speváčkiných slov sa návštevníci vianočných koncertov môžu tešiť aj na spoločné vystúpenie, v rámci ktorého si prešovskí hudobníci zaspomínajú na svoj jediný spoločný album Klik-klak (1997) so zásadnými hitmi IMT Smile ako Vrany, Nepoznám či Ráno.

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: archív Kataríny Knechtovej

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová