Vianočné skladby a albumy sú v rámci popovej hudby tak trochu stávka na istotu. Máloktorá speváčka sa však môže pochváliť takým úspechom, aký s vianočnou piesňou zaznamenala Mariah Carey. Skladbu All I Want For Christmas Is You dnes bez obáv môžeme označiť za kultovú.

Mariah Carey patrí medzi najúspešnejšie speváčky všetkých čias. Hoci už je to pár rokov, odkedy naposledy vydala veľký hit, v minulosti nemala žiadnu konkurenciu. V dobe, kedy prežívala vrchol svojej kariéry vydala aj vianočný album Merry Christmas. Ten vyšiel v roku 1994 a dodnes ide o najpredávanejší vianočný album všetkých čias. Tento úspech sa nepodarilo prekonať ani samotnej Mariah, ktorá v roku 2010 vydala pokračovanie vianočného albumu pod názvom Christmas II You

Vianočná kompilácia sa síce predávala pomerne dobre a v Amerike získala zlato za viac než 500 000 predaných kusov, no ani zďaleka nedosiahla úspech svojho predchodcu, z ktorého sa predalo takmer 20 miliónov kusov. 


Vianočná hymna 21. storočia

Skladba All I Want For Christmas Is You má síce už viac než 24 rokov, no jej popularita stále stúpa. Vianoce sú pre 48-ročnú hviezdu doslova zlatou baňou. Jej skladba totiž rok čo rok boduje v celosvetových hudobných rebríčkoch aj bez akejkoľvek propagácie. Tento rok sa All I Want For Christmas Is You v americkom rebríčku Billboard Hot 100  dostala na 6. priečku, čo je jej najlepšie umiestnenie od roku 1994. 

Úspech tohto hitu v roku 2011 využil aj kanadský spevák Justin Bieber. Na svoj vianočný album, Under the Mistletoe nahral túto pieseň spolu s Mariah ako duet. Dodnes nechápem, ako sa vtedy 17-ročnému Bieberovi podarilo Carey na túto spoluprácu ukecať. Skladba síce nezískala taký úspech, ako jej originálna verzia, no vďaka novému vizuálu s miláčikom tínedžeriek Mariah opäť dokázala zaujať aj poslucháčov mimo svojich fanúšikov. Videoklip ma do dnešného dna takmer 170 miliónov prezretí, čo je v prípade vianočných skladieb skvelé číslo. 


Nestarnúci hit, nestarnúca speváčka 

Nech už je Mariah Carey akákoľvek, úspechy ktoré vo svojej kariére dosiahla sú neodškriepiteľné. V posledných rokoch sa síce snaží vrátiť na vrchol, no to sa jej mimo obdobia Vianoc nedarí. Ak by si Mariah pripustila, že už dávno nemá dvadsať a jej fanúšikovská základňa dospela, možno by začala produkovať hudbu, ktorá by získala pozornosť aj bez zbytočného obnažovania. S príchodom decembra sa však Carey každý rok vráti pár desaťročí späť a opäť je tou nežnou Mimi vo vianočnej čiapke.

Úspech vianočného albumu je aj po rokoch tak masívny, že si už piaty rok po sebe Mariah môže dovoliť ťahať vianočné turné, ktoré len recykluje osvedčené choreografie a skladby z predošlých rokov. Tento rok diva dokonca úplne zanevrela na rodné USA a so svojou Vianočnou šou zavítala do 11. európskych miest vrátane Berlína, Paríža, Londýna či Madridu.

Počas turné dokonca vznikla live verzia videoklipu, ktorou Mariah zakončila svoj pomerne úspešný rok. Vizuál si za prvý týždeň zozbieral viac než milión prezretí, čo je prihliadnuc na posledné roky kariéry tejto hudobníčky skvelé číslo. 


Dvojnásobná mamička tento rok zavŕšila ďalším úspechom, ktorí jej kolegyne môžu len závidieť. Hit All I Want For Christmas Is You sa totiž tento rok stal najstreamovanejšou skladbou na Spotify v rámci jedného dňa. Za 24 hodín skladba získala viac než 10,8 miliónov prehratí. Doterajší rekord v počte prehratí za jeden deň držal zosnulý raper XXXTentacion, ktorého nahrávka Sad získala 19. júna 2018 viac než 10,4 miliónov prehratí.


Autor: Dušan Marko
Foto: facebook.com/mariahcarey

Súvisiaci interpreti: Mariah Carey