Termín vydania šiesteho albumu britskej elektronickej legendy sa blíži a kapela z neho tento týždeň ponúkla už druhú ochutnávku. Je ňou titulná skladba The Day Is My Enemy, ktorá poteší nielen fanúšikov klasického zvuku z éry albumu The Fat of the Land (1997), ale aj tých, ktorí od priekopníckej formácie čakajú niečo nové.

Prvý singel Nasty bol v tomto smere miernym sklamaním. Bol totiž takou "do uší bijúcou" stávkou na istotu, že si zaň The Prodigy dokonca vyslúžili satirický článok na portáli Wundergroundmusic.com (vtipný web o elektronike, na ktorom je celý rok 1. apríl) so šokujúcou informáciou o tom, že omylom vydali starý track.

Čerstvá novinka The Day Is My Enemy už podobné reakcie nevyvoláva. Práve naopak, mozog kapely Liam Howlett tentokrát ukázal, že v tvorbe agresívnych breakbeatových peciek s adrenalínovou rockovou energiou nemá konkurenciu. Novinka začína strhujúcim bubnovým introm, neskôr doplneným o ženský vokál, no už po pol minúte odpáli všetky dekle masívny útok špinavých syntetizátorov, ktorých šialená energia sa strieda s melódiou pripomínajúcou soundtracky starých počítačových hier.

Skladba mi niečím evokuje vzdialeného príbuzného Diesel Power a aj mi napadlo, že by nemuselo byť zlé, keby sa v nej namiesto vokálnych samplov objavil rap. No takto si môžeme o to lepšie vychutnať všetky detaily tracku, v ktorom je okamžite rozpoznateľný rukopis kapely, a predsa znie sviežo a novo.


Oba doposiaľ zverejnené single, ktoré sú podľa tracklistu hneď na začiatku nahrávky, jednoznačne potvrdili slová, že prvý album The Prodigy po šiestich rokoch bude znieť surovo a agresívne. "Vždy sme boli metlou, ktorá všetko vyčistí. Teraz vyčistíme po tanečných dídžejoch. The Prodigy je úplne inde, ako sú oni. Niektorých dídžejov síce máme radi, ale nemyslíme si, že je dobré, že (elektronická) hudobná scéna je vybudovaná iba na nich. Potrebujeme viac kapiel, ktoré budú robiť muziku ako my," povedal prednedávnom Liam Howlett.

Album The Day Is My Enemy vyjde 30. marca. Štúdiovka, na ktorej spolupracovali aj Sleaford Mods a Flux Pavilion, bude obsahovať štrnásť piesní a formácia ju plánuje predstaviť na májovom turné po Veľkej Británii. 

Tracklist albumu The Day Is My Enemy:

1. The Day Is My Enemy
2. Nasty
3. Rebel Radio
4. Ibiza (featuring Sleaford Mods)
5. Destroy
6. Wild Frontier
7. Rok-Weiler
8. Beyond the Deathray
9. Rhythm Bomb (featuring Flux Pavilion)
10. Roadblox
11. Get Your Fight On
12. Medicine
13. Invisible Sun
14. Wall of Death


Autor: Patrik Marflák
Foto: Theprodigy.com

Súvisiaci interpreti: The Prodigy