Hitparáda Demovnica Rádia_FM má za sebou prvé tri kolá a svojich prvých víťazov. Tí vystúpia na koncerte Go 2 Stage už tento švrtok 30. mája v bratislavskom klube Randal. Naživo uvidíte okrem víťazov prvých dvoch kôl Kasteldox a Parting Mouth aj Katarziu, Trolejboys a Welded. Akcia sa začína o 20:00 a vstup je voľný.

Demovnica je projekt Rádia_FM zameraný na hľadanie nových, zatiaľ neobjavených hudobníkov. Konkrétne ide o webový rebríček desiatich nahrávok slovenských autorov, ktorí zatiaľ nemajú vydaný album u žiadneho oficiálneho vydavateľa. Poslucháči môžu hlasovať na www.demovnica.sk a posunúť tak svojho favorita do hitparády slovensko–českej hudby Osmička, kde sa v rebríčku nachádzajú už etablovaní hudobníci. Takto sa to zatiaľ podarilo spomínaným kapelám Kasteldox a Parting Mouth, ktoré už boli v Osmičke nasadené ako novinky.

Iniciátori projektu Demovnica zabezpečia mladým začínajúcim kapelám zviditeľnenie nielen vďaka špeciálnemu priestoru vo vysielaní, dostanú ich bližšie k ľuďom aj prostredníctvom koncertov Go2Stage. Prvý z nich je naplánovaný už na tento štvrtok v klube Randal. Podujatie bude moderovať Martin Staňo známy ako Ego_FM. Ten je nielen moderátorom Osmičky, ktorej je Demovnica súčasťou, ale aj tvárou projektu. Mladé kapely vyzýva k akcii vo videospote, ktorý bude nasledujúce týždne rotovať aj na obrazovkách RTVS.


Prvé kolo Demovnice vyhrala bratislavská kapela Kasteldox, ktorá len nedávno vydala svoje trojskladbové EP, z ktorého vzišla aj víťazná skladba Zároveň. Na ich debutovom EP sa producentsky podieľal Erik "Losos" Horák (známy z formácií Zlokot a Noisecut) a zmastroval ho Ján Boleslav Kladivo. Kapela má skúsenosti s koncertovaním na väčších pódiách, tento rok sa napríklad zúčastnila ako hosť na turné Chiki Liki Tu-a k oslavám ich tisíceho koncertu. K ich singlu Ivanov nakrútili Kasteldox videoklip. V druhom kole hitparády získala najvyšší počet hlasov košická indie kapela Parting Mouth. Vo februári tohto roku im vyšiel debutový album River Bench, na ktorom je 12 piesní. Názov kapely prebrali z verša svojej obľúbenej piesne od Conora Obersta.  

Na koncerte Go2Stage vystúpia aj Katarzia, Trolejboys a Welded, ktoré prešli výberom organizátorov na základe ich úspešnosti vo všetkých troch kolách hitparády. Katarzia je mladá nu-folková pesničkárka z Bratislavy, ktorá zakladá svoju osviežujúcu hudbu na príjemnom gitarovom zvuku a hravých textoch. Bratislavské zoskupenie Trolejboys je charakteristické najmä živými koncertnými vystúpeniami. Trolejboys vydali po piatich rokoch pôsobenia na hudobnej scéne album Pod prúdom, ktorého hlavným menovateľom je nadhľad a humor. Metalová kapela Welded z Prievidze funguje od roku 2012, svoje prvé demo Be Someone nahrala vo februári tohto roku.

Redakciu Hudba.sk informoval Richard Šümeghy, hovorca RTVS. Viac informácií sa dozviete na www.demovnica.sk.

Foto: Facebook.com/Kasteldox

Súvisiaci interpreti: Parting Mouth