Dnešný výber noviniek z nezávislej scény nebol vôbec jednoduchý. Po lete tu máme záplavu skvelých singlov, videoklipov a nových albumov známych či menej známych kapiel. Tento článok vznikol po krvopotnej selekcii. Vysvetlenie otázky z nadpisu nájdete hneď v prvej newske a klipe.

Prvý festival môže byť pre človeka veľký zážitok. Tak ako pre Jeana Noela v novom videoklipe švédskej kapely Miike Snow ku skladbe Pretender. Nosatý sympaťák, ktorý mimochodom účinkoval aj v predošlých troch videách tejto skupiny, cestou na veľký letný festival do Los Angeles zažíva rôzne dobrodružstvá, ktoré vám možno pripomenú vaše festivalové leto. Teda, dúfam, že okrem tých kožených nohavíc v 40-stupňových teplotách...

Miike Snow - Pretender

Keď Matthew Dear dostal otázku, kým je po hudobnej stránke najviac ovplyvňovaný, jeho jednoznačná odpoveď bola, že Brianom Enom. Jeho tvorbu miluje a pozná ju takmer dokonale. A je to aj počuť. Nejdu tu o kopírovanie, vôbec nie. Ide o prístup k hudbe ako takej. Tohto 33-ročného Američana je nemožné zaškatulkovať, vo svojej tvorbe používa hudobné postupy z mnohých žánrov. Koncom augusta vyšiel pod značkou Ghostly International jeho piaty album v poradí, Beams, z ktorého nám ponúka nový videoklip ku skladbe Earthforms.

Matthew Dear - Earthworms

Štvorčlenná britská kapela s nostalgickým zvukom a mierne paranoidným názvom Fear of Men chystá vydanie svojej zbierky singlov až na budúci rok. 15. októbra nás ale poteší aspoň dvojskladbovým vinylom Mosaic. Obe skladby si môžete vypočuť na ich Soundcloude.

Fear of Men - Mosaic

Mier svetu, priatelia. Ale kedže ten skutočný je pravdepodne utópiou, tak aspoň tomuto hudobnému. Post-punkoví Kanaďania, ktorí si hovoria Peace, chystajú na 16. októbra vydanie albumu The World Is Too Much With Us. Singel Tattoo si však môžete vypočuť a zadarmo stiahnuť už teraz.

Peace - Tattoo

Po kapele Tame Impala tu máme ďalší skvelý projekt z Austrálie s názvom Canyons. A to dokonca s tak podobným retrom zvukom, že by sa mohlo stať, že si tieto kapely pomýlite. Vlastne neviem, či sa dvojica hudobníkov dá nazvať kapelou, ale to nie je podstatné. Dôležité je to, že Ryan Grievem a Leo Thomson natočili nové video ku skladbe Tonight z vlanajšieho albumu Keep Your Dreams, ktorý vyšiel u vydavateľstva Modular Recordings.

Canyons - Tonight

Tajomné duo Rhye z Los Angeles, ktoré ešte začiatkom roka uchvátilo hudobný svet (teda ten s dobrým vkusom) so skladbou Open, sa po úspechu akoby pod zem prepadlo. Ale pred pár dňami konečne predstavili po ich hudbe hladným poslucháčom nový singel a EP The Fall, ktorého vydanie je naplánované na 9. októbra.

Rhye - The Fall
 
V Británii je obrovské množstvo grungeových revivalových kapiel, ale len málo z nich je tak dobrých ako je Splashh. Omamný hluk, chytľavé refrény, rôzne vokálne štýly a grungové gitarové riffy sú ingrediencie, ktoré kapela použila na vytvorenie svojho zvuku. Vacation je nový singel, ktorého vydanie majú v kalendári v labeli Luv Luv Luv Records poznačené na 5. novembra.

Splashh - Vacation

Týždenný prehľad noviniek na indie scéne vychádza v piatok o polnoci (dnes "trochu" meškáme). Ak máte radi nezávislú hudbu a chcete pravidelne alebo občas prispievať svojimi tipmi, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miro Gazsó
Foto: Facebook.com/miikesnow

Súvisiaci interpreti: Miike Snow