Americká spoločnosť Apple vo štvrtok potvrdila, že kupuje za 3 miliardy USD (2,20 miliardy eur) spoločnosť Beats Electronics, ktorý sa špecializuje na internetové služby spojené s hudbou a výrobu slúchadiel. Apple by chcel vďaka akvizícii získať väčší podiel v rýchlo sa rozvíjajúcom odvetví internetových hudobných služieb.

Očakáva sa, že zakladatelia firmy Beats - Jimmy Iovine a raper Dr. Dre sa pripoja k Apple. Môžu totiž technologickému gigantu pomôcť pri budovaní vzťahov s hudobným priemyslom. Oznámeniu o kúpe predchádzal únik informácií o rokovaniach medzi oboma stranami pred zhruba tromi týždňami. Priateľ Dr. Dre-ho vtedy natočil video z oslavy, na ktorom sa raper nazval "prvým miliardárom v hip-hope", čím potvrdil spoluprácu s Apple skôr než bola oficiálne potvrdená. Napriek tomuto neprofesionálnemu prístupu sa nakoniec obchod uskutočnil.

Je to najdrahšia akvizícia v 38-ročnej histórii Apple z hľadiska ceny a trhovej hodnoty Beats. Technologický gigant zaplatí za Beats 2,6 miliardy USD v hotovosti a 400 miliónov USD vo forme akcií Apple. Celá transakcia by sa mala dokončiť do októbra tohto roka. Beats je zisková spoločnosť, vlani dosiahla obrat 1,1 miliardy USD a určite tak pomôže Apple zvýšiť zisk. Podľa analytikov je však hlavným cieľom akvizície odvrátenie hrozby, ktorú táto spoločnosť predstavovala pre hudobný obchod Apple - iTunes.

Zdroj: TASR (Reuters, AP, DPA)
Foto: Forbes

Súvisiaci interpreti: Dr. Dre