Dirty Old Dogs vydávajú album Let 'Burn Heaven Again, ktorý je od 21. mája dostupný na všetkých streamovacích platformách. Dosku neo-psychedelic rockovej kapely sprevádza retro ladený videoklip rovnomennej skladby, ktorého nakrúcanie sa chopil režisér a kameraman hudobných klipov Mohamed Al hash.

"Piesne sme tvorili zhruba dva roky. Hľadali sme zvuk vystihujúci tému dosky. Z pôvodne intímne spovede o mojom rozchode, chorobe hlasiviek a existenčnej kríze, vznikol počas celosvetovej pandémie príbeh bolestivých zmien, bez ktorých nemôže prísť katarzia. Jedným z týchto zážitkov bolo aj ukončenie spolupráce s našim bubeníkom a kamarátom Vojtechom Pietrom, s ktorým som hral cez štrnásť rokov. Album Let 'Burn Heaven Again symbolizuje rituál vypálenia niečoho krásneho a milovaného, ​​čo by nás ale vnútorne spálilo na uhoľ, ak by sme sami neškrtli zápalkou," hovorí frontman, gitarista a spevák Tomm Prochazka.


Ústredú tému nahrávky, očistu ohňom, spracovala kapela nielen hudbou, ale aj tromi videoklipy. Tých sa chopili traja režiséri, medzi ktorými je aj frontman skupiny Prochazka. Hlavnou a jedinou postavou aktuálneho klipu Let 'Burn Heaven Again je speváčka Veronika 'Reimo' Kudličková, ktorej hlas znie tiež v refréne sfilmovanej skladby. V záberoch, ktorými autori skladajú poctu kultovým filmom Quentina Tarantina, sa Kudličková preháňa vo veteráne Škoda Laurin & Klement zapožičaného zo súkromnej zbierky Vítězslava Zezula. Tento automobil sa objavil napríklad v seriáloch Českej televízie.

"Jedná sa o tretiu spoločnú prácu na klipe s kapelou. Vyžívajú si v devastujúcich námetoch, vidím v nich veľa ukrytej krásy. Preto sa mi koncept albumu o ničení a spaľovaní, tá až spirituálna myšlienka, páčila. Aj napriek tomu, že je táto téma často spracovávaná, vždy má pre mňa veľkú silu. Podľa mňa by sme si mali tieto procesy obnovy uvedomovať a pripomínať. Rovnako ako sa baviť o smrti, aby sme pochopili život," hovorí o nakrúcaní videoklipu režisér Mohamed Al hash.

Dirty Old Dogs vznikli v roku 2015. Vyhrali niekoľko súťaží ako napríklad Boom Cup 2017 alebo Jump into Colours, vďaka ktorej potom vystúpili na Colours of Ostrava. Zahrali si tiež na Colour Meeting festivale alebo Ostrave v uliciach. Začiatkom roka 2020 hrali v nemeckých kluboch v rámci svojho turné. V júni sa chystajú na hlavné pódium festivalu Hradecký slnovrat v Hradci nad Moravicí, kam boli pozvaní ako víťazi minulého kola festivalovej súťaže Welcome scéna.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek z vydavateľstva Indies Scope a Ricardo Delfino z agentúry Ampromotions.

Foto: Létoslav Chromek