Americký hudobník Lenny Kravitz pri vydaní svojho posledného albumu Raise Vibration, ktorý vyšiel v septembri a predstavil ho naživo aj slovenským fanúšikom, priznal, že bojoval s tvorivou krízou. Na neľahké okamihy si však spomína aj v začiatkoch svojej kariéry, keď zase musel bojovať s predsudkami. Jeho hudba vraj bola málo čierna.

"Len som vedel, že som spieval a vystupoval pravdivo. Bola to doba, keď mi všetci v hudobnom biznise hovorili, že to takto nemôžem robiť. Chcel som svoju hudbu ukázať vydavateľstvám, ale odpoveď znela, že to nie je dosť čierne," spomína Lenny Kravitz, ktorý bol presvedčený o tom, že hudbu môže robiť iba vtedy, ak jej bude sám veriť. 

"Ľudí nezaujímala hudba, ktorú som robil, alebo nevedeli, ako ju predať, ako ju umiestniť na trhu. Dostával som ponuky, aby som zmenil svoju hudbu. Nikdy som s tým nesúhlasil. Chcel som robiť svoje veci," prezrádza Kravitz, ktorého začiatky priniesli aj veľmi ťažké chvíle, keď nemal žiadne peniaze a žil vo svojom aute. "Bol som mladý, v mojich neskorších tínedžerských rokoch, a kto by nechcel zarábať peniaze? Ale niečo bolo vo mne, čo mi nedovolilo to urobiť," vraví Kravitz. 


Sláva a pokora

Napokon sa mu podarilo preraziť a získať celosvetovú slávu a uznanie až keď mal 29 rokov, vďaka skladbe Are You Gonna Go My Way (1993). Lenny Kravitz však vraví, že sláva, ktorú mu úspech priniesol, nikdy nebola jeho cieľom. 

"Od čias, keď sa mi podarilo preraziť, ma táto stránka úspechu nikdy neovplyvnila. Vždy to bolo o pokore a vďake. Nikdy som si nehovoril, že by som chcel byť hviezdou. Vždy som si vravel, že chcem byť muzikant. Vždy som staval na umení, nie na tom, koľko nahrávok by som mohol predať alebo aké veľké arény by som mohol naplniť," uzatvára hudobník. 


Odkedy je Lenny Kravitz na scéne, vždy tvoril veľmi prirodzenou cestou. Preto ho veľmi prekvapilo, keď sa dostavilo obdobie tvorivej krízy a nedokázal produkovať hudbu. Rozhodol sa však netlačiť na pílu a na inšpiráciu vyčkával vo svojom dome. Trvalo štyri roky, kým sa mu podarilo potešiť fanúšikov novou nahrávkou Raise Vibration. Jedného dňa sa prebudil s melódiou v hlave. "To bolo niečo, na čo som čakal. Naštartovalo ma to a ja som zrazu presne vedel, ako má album vyzerať."

Album Raise Vibration vyšiel pod značkou Roxie Records a obsahuje dvanásť piesní, pričom všetky napísal Lenny Kravitz. Hudobník z nahrávky ponúkol single It's Enough! a Low.

Prečítajte si tiež: Lenny Kravitz sa k Slovákom zachoval ako starý priateľ. Dal im všetko

Vypočujte si album Raise Vibration na Deezeri:



Autorka: Marína Valentovičová (zdroj: Nme.com)
Foto: Martina Mlčúchová - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Lenny Kravitz