Wilsonic Festival 2013 sa uskutoční 7. a 8. júna 2013 v Bratislave. Konať sa bude na novom mieste v priestoroch vodného diela Čunovo, konkrétne v areáli Divoká voda v Bratislave. Limitovaná edícia vstupeniek vo výške 29 € je dostupná odteraz priamo na stránke festivalu alebo v distribučných sieťach.

Už sa stalo takmer tradíciou, že fanúšikovia hudobných festivalov považovali konanie Wilsonicu v úvode júna za akýsi pomyselný štart letnej festivalovej sezóny. Nebude tomu inak ani budúci rok. Druhý júnový víkend v Bratislave bude opäť patriť podujatiu, ktoré do Bratislavy prináša špičku elektronickej a aktuálnej mestskej hudby. Wilsonic spája svet koncertov s atmosférou klubov a tanečných párty už od roku 2000, tento rok sa do pomyselného festivalového kalendára vrátil po dvojročnej pauze.

Z centra mesta do areálu vodných športov

Nadchádzajúci festivalový ročník sa bude konať na novom atraktívnom mieste v areáli Divoká voda nachádzajúcom sa v priestoroch vodného diela Čunovo pri Bratislave. "Areál Divokej vody je pre nás zatiaľ asi najbližšie k predstave o ideálnej festivalovej lokalite. Je dostupný aj bratislavskou mestskou dopravou, no zároveň je dostatočne vzdialený od husto obývaných častí hlavného mesta," hovorí riaditeľ festivalu Tibor Holoda.

"Je to pre Bratislavčanov najbližšie miesto s atmosférou prímorskej destinácie a navyše má akýsi genius loci. Kombinácia outdoorového areálu Divokej vody, industriálneho komplexu vodného diela, rozšírenej hladiny Dunaja a 'mestskosti' blízkej galérie moderného umenia Danubiana spolu s neďalekou panorámou bratislavského Kamzíka vytvára adekvátny mix ingrediencií potrebných pre kvalitný festivalový zážitok," dodal šéf Wilsonicu.

Organizátori vždy kládli dôraz na miesto konania. Festival počas svojho vývoja prešiel mnohými atraktívnymi priestormi, ako napríklad Slovenské národné múzeum, bývalý obchodný dom Atlon, Stará tržnica, Tyršovo nábrežie či vonkajší areál výstaviska Incheba. Tento rok sa Wilsonic konal v zaujímavých priestoroch Design Factory Garden. Problémom však bol hluk, na ktorý sa sťažovali mnohí obyvatelia Bratislavy. V tomto smere je presun mimo centra jednoznačným krokom vpred, navyše sa na Wilsonicu po prvýkrát v jeho histórii bude aj stanovať, čo určite ocenia všetci, ktorí si radi vychutnajú tú pravú festivalovú atmosféru.

Prečítajte si: Wilsonic znovu vyklíčil. Bude ďalej rásť?

Wilsonic nie je zelený len logom

Prítomnosť vodnej elektrárne priamo v mieste konania dáva zároveň príležitosť pre energetickú sebestačnosť festivalu využitím priamych obnoviteľných zdrojov a znížiť dopad konania podujatia na životné prostredie. Environmentálny profil festivalu je totiž jednou z dôležitých súčastí Wilsonicu.

Ďalšou z noviniek a príspevkom k znižovaniu environmentálneho dopadu je možnosť využitia bezpapierových vstupeniek. Majitelia zariadení so systémom iOS, predovšetkým smartfónov iPhone sa budú môcť pri vstupe na festival preukázať plnohodnotnou elektronickou vstupenkou.

Vstupenky sú odteraz k dispozícii v predpredaji na celé trvanie festivalu vo forme permanentiek. Ich cena oproti uplynulému ročníku zostáva nezmenená. Prvá séria, limitovaná počtom 300 kusov za cenu len 29 €, je k dispozícii ihneď prostredníctvom festivalovej stránky Wilsonic.sk, kde nájdete aj informácie o ďalších predajných miestach.

Ceny lístkov budú rásť s časom a predaným množstvom, organizátori preto pripomínajú, že kto chce ušetriť, nech koná čím skôr. Lístky na jednotlivé dni budú v predpredaji dostupné až mesiac pred konaním samotného festivalu, keď bude známy programový rozpis. Permanentky s prístupom do stanového mestečka budú drahšie o symbolickú cenu 1 €, čo umožní organizátorom vopred pripraviť jeho požadovanú kapacitu. 

Informácie pre Hudba.sk poskytol Marián Mitaš, PR manažér festivalu Wilsonic.

Foto: Stanči Karellová - archív Hudba.sk