Ženská vokálna skupina Neha! v októbri odohrala sériu koncertov v rómskych osadách na východnom Slovensku. Radikálne nežná tour 2023 bola o spoznávaní rómskych komunít na okraji spoločnosti, o prepájaní sa prostredníctvom hudby a v neposlednom rade o radikálnej nehe – posolstve, ktoré speváčky aktívne šíria.

"Sme ženy. Jemné a zároveň odvážne bytosti, ktoré bez predsudkov prichádzajú na miesta, pred ktorými majú iní obavy. Toto turné bolo pre mňa dôkazom, že ľudskosť, dobro a nehu môžeme zdieľať v akomkoľvek prostredí a kontexte," opisuje svoje dojmy speváčka Zuzana "Vranka" Žiaková.

Neha! navštívila rómske komunity v Zborove, Lenartove, na košickom Luníku IX a v Šarišskej Porube. V niektorých osadách v minulosti zahrala punková kapela RozpoR, a práve to inšpirovalo vznik tohto projektu. Ženská vokálna skupina svojimi vystúpeniami dlhodobo podporuje viaceré aktivistické iniciatívy, no Radikálne nežná tour 2023 bola niečím úplne novým.

Neha!, Radikálne nežná tour 2023 Zdroj: Welin Nagyová

"RozpoR nám srdečne podal štafetu v koncertovaní v rómskych osadách. Bola to naša prvá skúsenosť priameho prepojenia hudby so sociálnou témou. Mali sme víziu priniesť radosť z hudby a tá sa naplnila niekoľkonásobne. Naša spoločnosť, podľa môjho názoru, stále málo vníma, ako umenie dokáže kultivovať ducha. Aj preto bolo odvážne prísť do osád 'len' s hudbou a otvoreným srdcom, namiesto niečoho, čo by sa ostatným mohlo zdať viac užitočné," hovorí o zámeroch a výsledkoch projektu Belinda Rašner.

Neha!, Radikálne nežná tour 2023 Zdroj: Welin Nagyová

Týždňové turné energickej vokálnej skupiny bolo záplavou radosti a zábavy pre ľudí z komunít, ktorí by sa kvôli svojej sociálnej situácii inak na koncert nedostali. Speváčky sa však nezastavili len pri tomto úspešne splnenom cieli. Už počas týždňového cestovania po východnom Slovensku odohrali koncerty v prešovskom klube Christiania a v košickej čajovni Čavango, kde s verejnosťou zdieľali, aké to je navštíviť rómske osady.

"Môže sa to zdať ako banalita, že ľuďom rozprávame o tom, ako sme prišli do osady, zaspievali a porozprávali sa s miestnymi. Lenže my na vlastné oči vidíme, že zdieľaním osobnej skúsenosti sa v ľuďoch lámu predsudky," hovorí speváčka Sára "Čierna Luna" Halíková.

Neha!, Radikálne nežná tour 2023 Zdroj: Welin Nagyová

Neha! mieni svoje osobné skúsenosti z Radikálne nežnej tour 2023 šíriť aj naďalej. Okrem sociálnych sietí, kde sa speváčky k tomuto projektu doteraz vyjadrujú, si pre verejnosť pripravili aj diskusiu. Uskutoční sa 4. decembra v bratislavskom Lab.cafe v Starej Tržnici o 18:30.

Bude zameraná na priebeh Radikálne nežnej tour 2023, ale aj na aktivistickú činnosť skupiny vo všeobecnosti. V rámci diskusie bude možné zhliadnuť fotografie Welin Nagyovej, ktorá návštevy osád zdokumentovala. Po diskusii bude nasledovať krátky koncert vokálnej skupiny. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Belinda Rašner. Správu sme upravili.