Slovenský herec a hudobník Juraj Bača predstavil videoklip k romantickej balade Ty Spíš. Premiéru mala veľmi netradičným spôsobom - minulý týždeň v jojkárskom seriáli Panelák, kde Bača v role vyšetrovateľa Alberta Bártu časť z piesne zaspieval svojej partnerke Ingrid (Zuzana Fialová).

Zamilovanú pieseň zložil Juraj Bača v spolupráci so svojimi dlhoročnými kolegami, klaviristom Mariánom Čurkom a bubeníkom Jozefom Gorelom, s ktorými má kapelu s názvom Slušní Chlapci. "Demo sme nahrali asi pred rokom, no v hlave som pieseň nosil možno aj dva roky, zatiaľ som však nedostal impulz, aby som ju nahral a vypustil ju na svetlo sveta. Môj problém je, že som tak trošku nerozhodný perfekcionista a kým sa idem niečím prezentovať, potrebujem o tom byť na 110 percent presvedčený," povedal Bača.

Napokon spomínaný impulz prišiel po tom, ako sa po odvysielaní spomínanej epizódy na facebookovej stránke seriálu objavilo množstvo pozitívnych ohlasov práve na túto scénku. Reakcie divákov mladého herca povzbudili, a tak sa rozhodol zverejniť štúdovú verziu skladby a dokončiť aj rozrobený videoklip.


Pieseň v skutočnosti napísal pre "barmanku Ruženku"

Fanúšikovia Paneláku za baladou spočiatku videli scenáristický zámer tvorcov obľúbeného seriálu, 27-ročný rodák z Galanty však pieseň v skutočnosti zložil pre svoju skutočnú partnerku Dominiku Richterovú, ktorá v seriáli stvárňuje uletenú barmanku Ruženku. Vo videoklipe, ktorý uzrel svetlo sveta v nedeľu, si mladá herečka napokon i zahrala. "Nemala na výber," zasmial sa Bača v rozhovore pre agentúru SITA. "Pieseň sa jej páčila, akurát sa jej nepáčilo, že ju budem v premiére spievať inej žene (Zuzane Fialovej, pozn. red.). Ale sľúbil som jej, že sa všetci v štábe pred točením dozvedia, že pieseň je pre ňu, tak ju to upokojilo," poznamenal.
 
Ako ďalej prezradil, materiál na videoklip vznikal niekoľko mesiacov. "Moji kolegovia z pľacu by potvrdili, že nad jednotlivými obrazmi a scénkami veľa uvažujem, lebo chcem, aby boli dobré. V tomto prípade mi dodali impulz samotní diváci, ktorí ocenili aj verziu z nábrežia Dunaja na rozladenej gitare v hroznej zime, keďže sme ju točili ešte začiatkom marca," priblížil. "Zábery v hmle v lese sme točili už dávnejšie. Na jeseň bolo asi týždeň počasie, kedy bola každý deň hustá hmla, tak sme si povedali, že to využijeme a raz, keď dokončíme pesničku, budú sa hodiť. Interiéry sme zas nakrúcali prechodne v nahrávacom štúdiu a v Mariánovom dome a zábery, kde spievam, sme dotáčali teraz pred víkendom," dodal.

Za romantické klišé sa hanbiť netreba

Klip je podľa jeho slov zostrihaný tak, aby v divákoch podnecoval fantáziu. "Nechceme divákom nejako podsúvať naše myšlienky a názory, preto je klip zostrihaný tak, aby mal význam, a zároveň divákovi ponúkal dostatok slobody na vlastnú fantáziu. Zobrazuje prelnutie dvoch svetov, kedy jeden z dvojice už prekročil hranicu a snaží sa skontaktovať toho druhého a dávať na neho pozor," vysvetlil Bača, ktorého mrzí, že sa ľudia v dnešnej dobe hanbia vyjadriť city.

"Je pravda, že dnes sa už romantické klišé nenosí. Stará škola, slušné správanie a podobné prejavy lásky vidíme už len vo filmoch a v skutočnom živote sú väčšine na smiech. Nechápem, prečo sa v dnešnom svete ľudia boja prejaviť cit. Nikdy nevieme, čo nás v živote čaká. Radšej poviem rodičom každý deň, čo pre mňa znamenajú a každý druhý deň nahrám pieseň pre Dominiku, akoby ma potom celý život malo mrzieť, že som to nespravil. Presne to sa snažíme naznačiť aj v klipe k tejto piesni. Aké to je, keď už je neskoro povedať blízkemu 'Ľúbim ťa'," uzavrel Bača.

Zdroj: SITA
Foto: Joj.sk