Trojdňový hudobný festival s názvom Woodstock 50, ktorý má byť oslavou 50. výročia pôvodného podujatia, by sa mal konať už o necelé štyri mesiace. Svetovými médiami však v týchto dňoch preletela správa, že hrozí jeho zrušenie.

Spravodajský portál stanice BBC, magazín Rolling Stone a ďalšie médiá v pondelok zverejnili nečakané vyhlásenie hlavného investora tohto podujatia Amplifi Live, ktorá je súčasťou medzinárodnej mediálnej spoločnosti Dentsu Aegis Network. Firma so sídlom v Londýne sa rozhodla od financovania príprav amerického festivalu odstúpiť, pričom tvrdí, že to znamená zrušenie podujatia.

"Napriek našej obrovskej investícii času, úsilia a odhodlania, neveríme, že možno uskutočniť produkciu festivalu hodného značky Woodstock, a zároveň sa postarať o zdravie a bezpečnosť umelcov, partnerov a účastníkov. Po dôslednom zvážení sa Amplifi Live Dentsu Aegis Network, partner Woodstocku 50, rozhodol festival zrušiť. Je to náročné, ale veríme, že je to najrozumnejšie rozhodnutie pre všetky zúčastnené strany," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Organizátori veria, že zoženú nových partnerov

Spoluorganizátor legendárneho festivalu z roku 1969 Michael Lang, ktorý so spoločnosťou Woodstock LLC stojí za prípravou výročnej akcie, však aj napriek tomu tvrdí, že sa Woodstock 50 bude konať. Na vyhlásenie spoločnosti Dentsu Aegis Network reagoval Lang ešte v pondelok večer.

"Sme odhodlaní zabezpečiť pripomenutie 50. výročia Woodstocku festivalom hodným jeho ikonického mena a miesta v histórii americkej histórie a kultúry. Napriek tomu, že náš finančný partner odstúpil, budeme pokračovať v plánovaní festivalu s úmyslom priviesť nových partnerov. Podstatné je, že festival k 50. výročiu Woodstocku bude, tak ako má byť, a bude to bombové," vyjadrili sa organizátori v stanovisku.

Na podujatí by malo vystúpiť viac ako 80 interpretov, medzi nimi napríklad David CrosbyRobert Plant, Carlos Santana, Jay Z, Miley Cyrus, The Black Keys, Janelle Monáe alebo The Killers. Na zálohy pre umelcov sa použilo už 30 miliónov dolárov a očakávala sa účasť približne 100-tisíc návštevníkov. Prvé náznaky problémov sa objavili 22. apríla, keď sa do predaja nedostali vstupenky, ako bolo dlho vopred avizované.

   
Festival Woodstock 50 by sa mal konať od 16. do 18. augusta na pretekárskom okruhu pri obci Watkins Glen v americkom štáte New York. Štát New York v roku 1969 hostil aj originálny Woodstock, ten sa však konal pri meste Bethel. Podujatie vošlo do dejín ako symbol hnutia hippies a získalo prezývku "tri dni mieru a hudby". Festival navštívilo 400-tisíc ľudí, čo prekonalo všetky očakávania organizátorov.

O bezpečnosť ľudí sa pritom staralo len 50 dobrovoľníkov a približne stovka ľudí z hippie komúny Hog Farm. Vystúpili Joan Baez, Grateful Dead, Janis Joplin, Joe Cocker, The Who, Jimi Hendrix a ďalší. Dnes už však organizátorom podobná odvaha - alebo skôr neskúsenosť a ľahkovážnosť - chýba, a tak legendárny Woodstock plný lásky, hudby a mieru zostane neprekonaný. 


Zdroj: TASR, SITA, Hudba.sk
Foto: Woodstock.com

Súvisiaci interpreti: Carlos Santana, The Killers