Britská spevácka hviezda Sam Smith príde v júli 2024 do Ostravy. Na festivale Colours of Ostrava aj za účasti trans hudobníčky Kim Petras predstaví svoj najnovší album Gloria. So spoločnou skladbou Unholy sa stali prvými nebinárnymi a trans umelcami, ktorí získali cenu Grammy a dostali sa na čelo najprestížnejšieho amerického hudobného rebríčka Billboard Hot 100.

Meno prvého headlinera Colours of Ostrava osobne oznámila umelecká riaditeľka festivalu Zlata Holušová na stretnutí s fanúšikmi. Festival sa bude konať od 17. do 20. júla 2024.

Sam Smith má na konte päť cien Grammy aj Oscara v kategórii Najlepšia filmová pieseň za pieseň Writings on the Wall k bondovke Spectre. V roku 2019 sa spevák rozhodol verejne oznámiť svoju nebinárnu rodovú identitu, pričom si želá byť oslovovaný "oni", pretože sa necíti byť mužom ani ženou. V slovenčine je to celkom výzva a nezvyk, ale skúsme. Na svojom zatiaľ poslednom albume Gloria sa Sam Smith posúvajú od nostalgických balád k tanečnejšej hudbe a hlasno vyzývajú k zmiereniu so sebou samým, úprimnosti a odvahe žiť v súlade s vlastnou podstatou, identitou a orientáciou.

"Otvorenosť je hodnota, na ktorú je náš festival veľmi hrdý. Plne rešpektujeme identitu Sama Smitha, ktorej súčasťou je aj oslovenie v množnom čísle. Preto takto pristupujeme k spevákovi aj v našej komunikácii," vysvetľuje Zlata Holušová. "Som nadšená, že môžeme Sama Smitha priviesť na Colours. Ich hlas je pre mňa magický a úprimnosť, s akou sa otvárajú svetu, je absolútne úžasná. Každý rok chceme predstaviť to, čo hýbe hudobným svetom. Piesne Sama Smitha majú neuveriteľné počty prehratí a myslím, že Stay With Me pozná z rádií naozaj každý," dodáva Holušová.

Sam Smith a Kim Petras vystúpia na Colours of Ostrava vo štvrtok 18. júla.

Otvorenosť a tolerancia, naozaj

To, že práve Sam Smith a Kim Petras sú prvými ohlásenými umelcami budúcoročného line-upu, obzvlášť privíta LGBTI+ komunita. Český Deník N na začiatku tohtoročného vydania festivalu upozornil na incident pri vstupnej bráne do areálu festivalu, keď dobrovoľnícka ostraha nechcela vpustiť návštevníka s dúhovým náramkom. "Keby ste tu mali hákový kríž, tiež vás nevpustím. Propaguje to niečo, nejakú myšlienku a my nič také nevpúšťame," odznelo ako vysvetlenie od pracovníčky, pričom sa odvolala na pokyny, ktoré dostala od organizátorov. Z konverzácie vznikol audiozáznam a neskôr sa objavili aj ďalšie svedectvá o tom, že dúhové doplnky boli pre niektorých pracovníkov problémom.

"Festival Colours of Ostrava od svojho založenia celou svojou dvadsaťročnou históriou, programom a atmosférou presadzuje hodnoty otvorenosti a tolerancie (...) Ak sa tento prípad stal, aj keď o ňom v tejto chvíli nemáme žiadne informácie a nemáme k dispozícii spomínaný záznam, potom je to zlyhanie jednotlivca a ospravedlňujeme sa za jeho hrubé a nezodpovedné správanie. Znova sme preškolili ochranku," reagovalo vedenie festivalu na sociálnych sieťach.

Treba dodať, že počas svojej histórie festival pravidelne hostil LGBTI+ umelcov a umelkyne (napr. LP, Aurora, Anohni, Phoebe Bridgers, a i.), takže Sam Smith a Kim Petras nie sú žiadnou výnimkou. Ich pozvanie však po kontroverzii z posledného leta možno vnímať aj ako jasné potvrdenie vyhlásení, ktorými festival reagoval na medializovaný incident.

Na stretnutí s fanúšikmi festivalu v ostravskom klube Dock organizátori predstavili aj ďalšie už potvrdené body programu. Na 21. ročníku Colours of Ostrava vystúpi japonský budhistický mních Yogetsu Akasaka s fascinujúcou a inovatívnou formou meditačného beatboxu.

Ďalším menom je sedemčlenná holandská skupina Son Mieux, ktorá znovuobjavuje hudobné aranžmány a kostýmy disco vlny 70. rokov a využíva ich pri komponovaní svojich súčasných popových hitov. Vystúpi aj trio Klangphonics, ktoré spája elektronickú hudbu a živé nástroje do melodického techna a energického deep housu.

21. ročník Colours of Ostrava sa uskutoční od 17. do 20. júla 2024. Od roku 2015 sa festival koná v areáli unikátneho revitalizovaného industriálneho areálu ostravských Dolných Vítkovíc. Každoročne sa na ôsmich hudobných pódiách predstaví viac ako 100 kapiel a na jedenástich pódiách medzinárodného diskusného fóra Meltingpot vystúpi viac ako 200 rečníkov z celého sveta. Súčasťou festivalu je aj premietanie filmov z MFF Karlovy Vary a množstvo divadelných predstavení a umeleckých inštalácií.

V rámci projektu Colours bez bariér ponúka festival špeciálne služby pre návštevníkov so zdravotným znevýhodnením. V roku 2023 využilo tieto služby 850 ľudí s telesným, zrakovým alebo sluchovým hendikepom, ako aj ľudí s poruchou autistického spektra. Festival tradične ponúka v sobotu bezplatný vstup pre ľudí nad 65 rokov, v roku 2023 ich bolo 1 216. Festival pravidelne navštevujú aj deti, pre ktoré festival pripravuje ČEZ Family Park so špeciálnym detským programom. V roku 2023 navštívilo festival celkovo 4 212 detí. 

Okrem hlavného festivalu organizuje tím Colours každoročne aj medzinárodný showcaseový festival Crossroads pre hudobných profesionálov a bezplatný festival Arts&Live v uliciach Ostravy. Počas roka organizuje aj samostatné koncerty na rôznych miestach Českej republiky. Najbližšie sa 22. februára 2024 v pražskom Rock Cafe predstaví skupina The Longest John a 1. marca sa v pražskom O2 Universum uskutoční koncert v rámci turné Love Lines speváčky a skladateľky LP.

Redakciu Hudba.sk informoval Zdenko Hanout, PR manažér Colours of Ostrava pre Slovensko. Správu sme upravili a doplnili (časť Otvorenosť a tolerancia, naozaj).

Súvisiaci interpreti: Sam Smith