Neprešiel ani mesiac a svetlo sveta uzrela ďalšia novinka martinského pesničkára Juraja Hnilicu, ktorý prežíva svoje najkreatívnejšie obdobie. Keďže na jeseň nebolo možné koncertovať, Juraj sa rozhodol spojiť so svojimi fanúšikmi iným spôsobom.

"Neskutočne mi chýbajú koncerty a energia, ktorá ich sprevádza. Našiel som prienik, aby som sa so svojími fanúšikmi vedel spojiť a vzájomne si vyčarovať úsmev na tvári. A tak mi jeden deň napadlo, že svojich fanúšikov oslovím, aby nahrali vlastné video, kde si rúško, ktoré sa stalo súčasťou dnešných dní, dajú z tváre na chvíľu dole a usmejú sa," hovorí Juraj Hnilica. Výsledkom je jednoduchý videoklip, v ktorom môžete počas tri a pol minúty vidieť desiatky jeho priaznivcov.

Samotná pesnička s názvom Liečiť smiechom je povolené poukazuje na to, že aj keď mnohí z nás zažívajú neľahké obdobie, treba sa pozrieť okolo seba na pravé hodnoty v živote. "Pokiaľ máme stále okolo seba ľudí, ktorých milujeme, môžeme s vďakou plnohodnotne žiť. Stačí sa pozrieť vôkol seba a poďakovať za všetko, čo už v živote máme, čím si vytvoríme svoj vlastný pozitívny obraz sveta," približuje Juraj svoj prístup k životu, ktorý sa premietol do pesničky. "Jedno ráno som vstal s textom pesničky a intenzívnym pocitom napísať pieseň o vďačnosti a potrebe žiť život naplno. Nezabúdať sa usmievať, pozitívne myslieť, a tým sa dostať do vytúženej harmónie a rovnováhy."


Usmiate tváre sa v klipe objavujú spolu s maľbou, ktorou ho dotvoril maliar Ján Nehoslav Vrabec. K rozhodnutiu zapojiť fanúšikov a dodať tak piesni silnú energiu spojenia Juraja Hnilicu inšpirovala vystupňovaná polarizácia spoločnosti počas druhej vlny pandémie. "Aj keby ma mali všetci za blázna, aj tak budem veriť, že v našich srdciach je ukrytý svet a celá jeho krása," hovorí večne optimistický spevák a poslucháčov vyzýva, aby zamerali pozornosť každý sám za seba tam, kde chcú, aby rástla, a aby si vytvárali svoju realitu vedome a hlavne v porozumení a prijatí odlišností iných bytostí.

To je podľa neho hlavným posolstvom a výzvou pesničky - udržať sa v bdelosti a nechrliť zo seba hnev. "Najdôležitejšie veci v živote sa za peniaze kúpiť nedajú, teplo domova a blízky človek po našom boku je tým najväčším bohatstvom tejto doby. A usmievať sa môžete aj cez rúška, lebo ako sa hovorí, oči sú brána do duše človeka a svojím vnútorným nastavením dokážeme meniť svet. Tak sa nezabúdajte liečiť smiechom, to je tá najväčšia ľudská sloboda, ktorú nám nikto nemôže vziať," uzatvára.

Prečítajte si tiež: Potrebujete úsmev do tohto obdobia? Prináša ho album Pohni líca Juraja Hnilicu

Text: Hudba.sk (zdroj: Juraj Hnilica)
Foto: screenshot