Bratia Jim a William Reidovci zakopali vojnovú sekeru. Dôvodom je blížiace sa budúcoročné 40. výročie formácie Jesus and Mary Chain, ktoré sa rozhodli súrodenci osláviť už teraz, prostredníctvom nového singla Jamcod. Ten je zároveň pilotnou skladbou z pripravovaného albumu Glasgow Eyes, ku ktorému formácia odohrá britské a európske turné.

V roku 2024 uplynie 40 rokov od vydania debutového singla Upside Down. V tomto roku vyjde 8. marca ôsmy štúdiový album Jesus and Mary Chain a tým oslavy ani zďaleka nekončia. Súrodenecká dvojica k albumu sľubuje aj autobiografiu, dokument a masívne turné. Prvou ochutnávkou je singel Jamcod, o ktorom Jim Reid hovorí, že pochádza zo "spomínania na bolestivé témy z minulosti", čím naráža na rozpad kapely v 90. rokoch.

Napriek búrlivému vzťahu, ktorý medzi bratmi dlhé roky iskril, až vyvrcholil k rozpadu skupiny, sú Reidovci späť, pretože, ako uviedol Jim v rozhovore pre Nme, "rodina vás privedie späť k sebe". "Strávili sme deväť rokov v divočine, na deväť rokov sme sa rozišli, dali sme sa opäť dokopy a medzitým sme náš vzťah trochu urovnal," upresnil.

A teraz sa môžu pýšiť štyrmi dekádami na hudobnej scéne. "Je to naozaj trochu surrealistické. Keď si spomenieme na to, keď kapela začínala, len predstava, že by sme stále robili nahrávky a turné po svete o 40 rokov neskôr, by bola jednoducho nemysliteľná. Ale stalo sa a, sakra, baví ma to. Bolo veľa vrcholov a bolo veľa pádov, takže je dobré byť stále tu."

"Ľudia by mali očakávať nahrávku Jesus and Mary Chain, a to určite Glasgow Eyes je. Náš kreatívny prístup je pozoruhodne rovnaký ako v roku 1984, stačí ísť do štúdia a uvidíme, čo sa stane. Išli sme do toho s množstvom skladieb a nechali tomu voľný priebeh. Neexistujú žiadne pravidlá, robíte všetko, čo je potrebné. A je tu telepatia – sme tie divné, nie celkom dvojčatá, ktoré si navzájom dokončujú vety," uviedol Jim vo vyhlásení.

Text: Hudba.sk (zdroj: Nme.com)