Škandálmi vychýrená mladá hviezda vie naozaj spievať! Fanúšikom aj neprajníkom to opäť dokázala vystúpením v televíznom programe MTV Unplugged. To, že jej kariéra nie je len o penovom prste a vyplazenom jazyku, podčiarkuje aj fakt, že sa po jej boku objavila kráľovná popu Madonna. Ich duet však nepatril k vrcholom večera.

Nikdy neviete, čo si máte o Miley Cyrus myslieť. Raz vás poriadne šokuje pubertálnou presexualizovanosťou a inokedy odhalí aj svoju prijateľnejšiu talentovanú stránku. Už v recenzii na album Bangerz sme spomínali, že nebyť nešťastného mediálneho obrazu, Miley by bola oveľa viac uznávaná ako popová umelkyňa. Svedčí o tom aj jej decembrové prespievanie singla Summertime Sadness Lany Del Rey vo vysielaní BBC Radio 1.


Od country zábavy až do hlasových výšin

Tentoraz predviedla v novom šate svoju vlastnú tvorbu - v country štýle a s úmyslom dokázať, že je v nej oveľa viac, zbavila akejkoľvek preprodukovanosti spomínaný album, ktorý mnohým znechutil práve jej agresívny marketing. Svoje skutočné hudobné kvality tak širokej verejnosti ukázala až tento týždeň v legendárnej sérii akustických vystúpení MTV Unplugged, ktoré znamenali prelom v kariérach mnohých vystupujúcich umelcov. "M v MTV minulý rok znamenalo Miley. Dovoliac mi posunúť hranice a hľadať nové spôsoby spojenia s mojimi fanúšikmi sa stali mojou najväčšou oporou," vyjadrila mladá speváčka vďaku televíznej stanici v rozhovore pre magazín Billboard.

Aj keď bolo zámerom tvorcov priniesť do štúdia atmosféru z Nashville, kde sa Miley Cyrus narodila, večer bol akoby rozdelený na dve časti. Na poctu koreňom a country na jednej strane a na exhibíciu vokálnych zručností na strane druhej. Tým sa dá odôvodniť aj stále prítomné vulgárne správanie páchané na komparzistoch v konskom obleku za hudby urban-popovej Do My Thang (pozrite si TU) v country šate. Rovnako to bolo aj počas #GETITRIGHT a hormóny sa v 21-ročnej speváčke usadili až v druhej časti. Do nej vkĺzla ešte poklona tete v podobe coveru hitu Jolene od legendárnej Dolly Parton. Skladbu si hlavná aktérka naozaj osvojila a svoju krstnú mamu nezahanbila. Až potom sa začalo vokálne predvádzanie.

Ak sme po zverejnení videoklipu k aktuálnemu singlu Adore You písali o ukrutne nudnej pesničke, teraz nám dcéra Billyho Raya Cyrusa dokázala, že sa mýlime. Kým singel je jeden dlhý plač, akustické prevedenie je bohaté na city a hlasové ozdôbky. Oveľa väčší nábeh na zimomriavky by však poslucháč mohol mať pri "rozchodovke" Drive (pozrite si TU). Piano, violončelo a jej hlas dokázali z pôvodne elektronickej skladby spraviť príbeh s úvodom, jadrom a záverom plným emócií.

Miley Cyrus, MTV Unplugged Zdroj: Jeff Kravitz - MTV.comViac fotiek z MTV Unplugged s Miley Cyrus

Rozpačitý záver s Madonnou   

Najväčší mediálny rozruch okolo očakávaného akustického koncertu spôsobovala správa o duete s Madonnou. Tá sa dostala na rad až v poslednej skladbe. Miley začala spievať prvé slová piesene Don't Tell Me od kráľovnej popu, ktorá sa po čase pridala. Neskôr sa obe preklopili k hitu minulého roka We Can't Stop. Napokon spievala každá to svoje.

Možno by bolo lepšie, keby si vybrali len jednu z piesní, pretože takto bol avizovaný duet príťažlivý iba kým nezačal. Ak spev jednej neprehlušoval tú druhú, potom ich dychčanie a vzdychanie z choreografie áno. Princezná škandálov našla v 55-ročnej Madonne spriaznenú dušu a obe sa vyžívali v lascívnych gestách a pohyboch, krížom cez seba. Nebyť mena, ktoré si staršia z nich vybudovala, MTV Unplugged by každý vypol ešte pred titulkami, hneď po prvej minúte duetu.

Dovtedy však Miley Cyrus na MTV Unplugged predvádzala výkon hodný hviezdy. Celé vystúpenie si môžete pozrieť TU


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/MileyCyrus

Súvisiaci interpreti: Madonna, Miley Cyrus