Spojenie poézie a jazzu nie je v slovenskom kontexte novinkou. Málokedy však vznikne album, na ktorom básnik či poetka prídu do štúdia a na jediný pokus nahrajú album v sprievode najlepších slovenských jazzových hudobníkov. Tak v rámci štúdiovej session deň pred Vianocami vznikla kompilácia Smrť v paradajkovej omáčke.

Mirka Ábelová spolu s hudobníkmi nahrala v modranskom štúdiu vydavateľstva Hlava XXII svoje staršie i nové texty. Smrť v paradajkovej omáčke je jedinečným prepojením viacerých umeleckých entít – spája poéziu o láske a smrti s hudobnou improvizáciou popredných jazzových umelcov.

"To, že ma veľmi baví recitovať básne v sprievode jazzového zoskupenia, som si naplno uvedomila počas bratislavského krstu mojej nateraz poslednej básnickej zbierky Dom. Vtedy so mnou počas čítania hrali Nikolaj Nikitin, ktorého saxofón ma na čítačkách sporadicky sprevádzal už od roku 2012, Ľuboš Šrámek a Juraj Griglák. Myslím, že pre nás všetkých to bol celkom zaujímavý zážitok, a tak sme premýšľali, čo ďalej. Potom počas Mesiaca autorského čítania v Bratislave sa ku mne a Nikolajovi pridal Pavol Bereza a opäť to bolo zaujímavé čítanie a hranie, keď sme sa prvýkrát začali rozprávať o tom, že by sme mohli niečo vymyslieť aj v štúdiu," uviedla k spolupráci poetka Mirka Ábelová

Zostavu Ábelová, Nikitin, Šrámek, Griglák a Bereza doplnil v štúdiu na poslednú chvíľu Erik Rothenstein: "Nováčikom v 'mirkovaní' je iba Erik Rothenstein, ktorý si zahral namiesto mňa na saxofón. Ten je však medzi spomínanými hudobníkmi jazzovou fosíliou. Zavolali sme ho na poslednú chvíľu a zafungovalo to. K Smrti sme sa s Mirkou odhodlávali dlhšie a nahrávka vznikla ako predvianočná session bez zámeru vytvoriť niečo konkrétne. Mirka prichystala pätnásť básní – dosť depkových. Stretli sme sa v štúdiu v Modre a na šupu nahrali album a zjedli koláč. Aj nasnežilo," dodal Nikolaj Niktin

Na nahrávke odznejú viaceré doteraz nepublikované Ábelovej básne, ako aj niektoré z textov zo spomínanej básnickej zbierky Dom. "Album síce nesie názov Smrť v paradajkovej omáčke, no myslím si, že veľká časť básní je o láske. Láska a smrť sú vlastne aj tak oddávna celkom prepojené. V mojej blízkosti boli v poslednom čase dosť prítomné smrť, láska aj paradajková omáčka," s úsmevom uzatvára Ábelová.  

Smrť v paradajkovej omáčke vychádza 31. januára na všetkých streamovacích platformách (Spotify, Tidal, atď.). Zostava plánuje na jar vydať nahrávku aj ako CD.

Album Smrť v paradajkovej omáčke nahrali:

  • Mirka Ábelová – poézia
  • Erik Rothenstein – saxofón
  • Nikolaj Nikitin – klarinet, syntetizátory
  • Pavol Bereza – gitara
  • Ľuboš Šrámek – piano, Rhodes
  • Juraj Griglák – basgitara

Vydavateľstvo: Hlava XXII

Zdroj: Music Press Production (Hudba.sk edit)