Slovenský jazzový saxofonista a skladateľ Nikolaj Nikitin je presvedčený, že keby chcel, dokázal by sa uživiť aj čisto hudbou. V živote je však preňho najdôležitejšia rodina, preto sa naučil robiť kompromisy.

"Všetko je to o tom, aké kompromisy je človek ochotný urobiť," povedal Nikolaj Nikitin v rozhovore pre agentúru SITA. "Viem si predstaviť, že kebyže musím, tak sú tu rôzne možnosti, ktoré veľa ľudí využíva a veľa ľudí to aj baví. Je predsa zaujímavé chodiť do zahraničia hrať na lode a na hotely nejakú účelovú zábavnú hudbu. Boli časy, kedy to bolo aj veľmi lukratívne, teraz je to povážlivé, ale je to zas o tom, že človeku potom nevyjde čas na to byť s rodinou a s priateľmi. Radšej mať menej peňazí a väčší kľud a priestor na vlastný prejav, bez kompromisu, bez akéhokoľvek obetovania sa v prospech peňazí nasilu... Ale keď to niekoho baví a neničí ho to, tak to je super," dodal 31-ročný Bratislavčan.

Sám si podľa vlastných slov nedokáže predstaviť, ako zvládajú starostlivosť o rodinu špičkoví hudobníci. "Hudbou sa dá uživiť, ale neviem si predstaviť, ako zvládajú niektorí tí svetoví, špičkoví umelci, ktorí fakt cvičia osem hodín denne, svoju rodinu alebo súkromný život. Skôr si myslím, že tam už sa človek tej hudbe úplne obetuje, žije takú nejakú svoju hudobnú misiu," zamyslel sa sympatický interpret. "U mňa je ten kompromis taký, že naozaj veľa učím a som veľa doma. Koncerty nehrám tak často, aspoň nie tak často, ako niektorí. Myslím, že by som sa čisto hudbou uživil, ale takto, ako to je, mi to veľmi vyhovuje, treba mať svoj kľud. V poslednej dobe častejšie píšem a komponujem, snažím sa viac čerpať z klasickej hudby, aj keď tam mi chýba klasické skladateľské vzdelanie a remeslo, ale doháňam to, ako sa to dá," priznáva hudobník.

Inšpirovaný synom

Nikitin nedávno vydal výber svojej tvorby na vinylovej LP platni Aram's Father, ktorá dostala názov podľa jeho štvorročného syna. Ako sám tvrdí, odkedy sa jeho prvé dieťa narodilo, stal sa omnoho produktívnejším. Aram je zároveň jeho veľkou múzou. "Je pre mňa najväčšou inšpiráciou. Bude mať teraz päť rokov a počas tohto obdobia, dá sa povedať, som toho urobil najviac, bol som v hudbe najplodnejší. Keď má človek dieťa, určite ho to zmení. Úplne inak vníma svet, je konfrontovaný s detskou hravosťou, detskou logikou, humorom a zábavou, a to je veľmi pekné," podotkol známy saxofonista.

Hudobné nástroje však zatiaľ Arama vôbec nezaujímajú. "Keď bol menší, mali sme doma klavír a úplne ho ignoroval. Takisto má na hranie flauty a píšťalky a nič... K nástrojom veľmi neinklinuje, ale má rád pesničky a rád si spieva - napríklad Polajku si veľmi rád spieva, celé CDčko, tam má svoje obľúbené piesne a veľmi rýchlo si pamätá melódie a texty," prezradil Nikitin. "Možnože bude niečím úplne iným. Podporím ho vo všetkom, čo ho chytí a čo bude robiť."

Prečítajte si: Nikolaj Nikitin a Polajka vzdali hold tvorbe Leoša Janáčka originálne a invenčne

Nikitin si v rozhovore pre SITA zaspomínal aj na svoje detstvo a na to, ako ho odmalička fascinovali hudobné televízne programy. "Narodil som sa v nehudobníckej rodine, no odmala ma fascinovali hudobné relácie. Keď som videl všetky tie soc-popové hviezdy, bol som z toho hotový. Žasol som, že niekto hrá na nástroj a spieva. Fascinoval ma napríklad aj ten kláves Michala Davida, čo sa drží ako gitara." Jeho vášeň pre hudbu sa prejavila už v útlom detstve. "Už ako malý chlapec som prejavoval určité známky hudobného nadania, tak sa rodičia rozhodli, že ma dajú na hudobnú. Pre flautu sa rozhodli, lebo som mal časté dýchacie problémy, a tak som začal chodiť na zobcovú flautu. Už vtedy som mal viac-menej predstavu, že raz chcem hrať na saxofón," poznamenal.

Skôr, ako sa k svojmu vytúženému nástroju dostal, však vyštudoval hru na klarinete. "Bol som malý a brat môjho učiteľa učil klarinet, tak som sa nejako preň jeden čas zapálil, dokonca som ho vyštudoval aj na konzervatóriu. Na saxofóne som začal hrať až v devätnástich. Dokonca ma najprv so saxíkom neprijali ani na školu. Nenechal som sa však odradiť, zabojoval som a nakoniec som vyštudoval aj ten," dokončil s úsmevom.


Zdroj: SITA
Foto: Real Music House

Súvisiaci interpreti: Nikolaj Nikitin