Takmer päť rokov trvalo, kým Midi Lidi pripravili svoj štvrtý album Give Masterpiece A Chance!. Nie náhodou je jeho hlavným motívom heslo "Udělej si čas na život!". Podľa členov kapely ide o najhitovejšiu nahrávku ich diskografie. Po už zverejnenom singli Lux si teraz môžete vypočuť ďalšie tri skladby: Pojď ven!, Pokec s tátou a Ten bonbón.

Členovia kapely Petr Marek, Prokop Holoubek, Tomáš Kelar a Markéta Lisá sa na tvorbe albumu podieľali spoločne a hovoria o ňom ako o optimistickej letnej platni vhodnej na "koupák", čomu zodpovedajú aj vtipné promo fotky. Kľúčovými slovami sú podľa nich úryvky textov ako "zruš ten deadline!", "kámoše prozvoň!" alebo "pojď ven!".

Bezrefrénové hity a prepracovaní hrdinovia

Kým na predchádzajúcej platni Petr Marek spieval, aby sme si prácou nenechali kaziť dovolenku, teraz priamo vyzýva k tomu, aby sme si dovolenku vzali. "Štyri roky sme mali všetci veľmi veľa práce, skladali sme hudbu do filmov, robili divadlo, chalani mali promotérske aktivity. Aj na Štedrý deň som pracoval dvadsať hodín. Album však nie je vyspievavaním sa z krízy, ale svedectvom o tom, že je človeku už dobre," hovorí Marek, ktorý od vydania albumu Operace "Kindigo!" (2011) stihol okrem iného aj debutový album dua Monikino Kino so Slovenkou Monikou Midriakovou.

V porovnaní s predchádzajúcimi nahrávkami je na novinke Give Masterpiece A Chance! viac živých nástrojov. Okrem klasického synthpopu a elektro-disca tak Midi Lidi poslucháčom ponúkajú aj krautrockom ovplyvnené piesne v zostave bicie-basa-gitara-moog, existenciálny kúpací "ploužák" či podivný bigbít. "Sranda je, že pôvodný koncept bol natočiť introvertný elektronický album s minimom spevu. A vznikol presný opak," hovorí Holoubek. "Najväčšie prekvapenie bolo, keď sme až po dokončený celej platne zistili, že na nej nie sú vôbec žiadne refrény! A pritom je plná hitov," dodáva Kelar.


 
Novinka je tematicky jednotnejšia ako predošlé štúdiovky kapely. Väčšina príbehov sa odohráva na výlete k vode. "Vlani v lete som bol sám mesiac na ostrove v Chorvátsku. Po štrnástich dňoch odpočívania som sa začal otravovať. Potom prišiel spln a počas jedného dňa som napísal asi 25 textov. Týmto momentom nová doska konečne reálne začala existovať," spomína Petr Marek. Na rovnakom mieste deň na to náhodne stretol Marka Vašuta, s ktorými Midi Lidi následne natočili videoklip k piesni Lux. "Až na dve pesničky sú všetky texty o prepracovaných hrdinoch, ktorí si povedia, že na to už kašlú a začnú žiť. Je predsa dôležité, aby sme si dokázali urobiť priestor pre normálne veci a ľudí, ktorých máme radi," uzatvára hudobník.

Midi Lidi si deadline na vydanie albumu tentokrát dali až v momente, keď už bol viacmenej hotový. Give Masterpiece A Chance! vyjde 15. júna na CD a dvojvinyle pod hlavičou Bumbum Satori a v spolupráci s vydavateľstvom X Production. Hosťujú na ňom Roman Holý (J.A.R., Monkey Business), Mardoša (Tata Bojs), detská kapela Kaťka a Baťka, grafička a VJ-ka Midi Lidí Magdalena Hrubá, youtuberi Anežka a Jiřík a dievčenská skupina Pro Foro Interno. Mix a mastering mal opäť na starosti Ondřej Ježek.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér kapely Zdeněk Neusar.

Foto: Johana Novotná

Súvisiaci interpreti: Midi Lidi