Viac než 170 žiakov a žiačok základných škôl z rozmanitých sociálnych skupín z Bratislavy, Lozorna, Detvy, Veľkého Krtíša a Zvolena sa spojilo so Slovenským komorným koncertom a hosťami, aby spoločne oslávili rozmanitosť. Vyslúžili si standing ovation od viac než 600 divákov v hľadisku Slovenskej filharmónie.

Tohtoročný výročný koncert v Slovenskej filharmónii bol zavŕšením desiateho školského roka fungovania programu Superar na Slovensku. Priniesť na jedno pódium 170 detí z nevýberového zboru z piatich rôznych lokalít, aby s profesionálnymi hudobníkmi priniesli divákom prostredníctvom hudby dôležité myšlienky, trvalo takmer rok.

Organizátori projektu Superar pristupujú k výberu repertoára veľmi citlivo. Prostredníctvom hudby totiž ilustrujú polostvo, ktoré deti sprevádza celý školský rok. Piesne sa učia nielen spievať, ale aj pochopiť ich význam, prepojenie na spoločnosť, vnímajú ich cez kresby, tanec, a dokonca aj ticho.

Superar v Slovenskej filharmónii, 28.5.2024 Zdroj: Peter Brenkus

Jednota v rozmanitosti

Deti spievali v siedmich rôznych jazykoch a piatich nárečiach, piesne venovali komunitám národnostných menšín zastúpených na Slovensku aj medzi spievajúcimi deťmi a predstavili cez ne rôznorodosť regiónov, z ktorých pochádzajú. Predviedli ich v autentickej podobe v lokálnych nárečiach, spolu so sprievodom typických nástrojov pre jednotlivé oblasti.  

"Lokálna identita je dôležitou súčasťou formovania identity detí aj dospelých. Zo zdravého lokalpatriotizmu vzniká úcta a rešpekt k rozmanitosti a prirodzený vzťah k inklúzii, ktoré sú základnými piliérmi pre globálne uvedomelé občianstvo. Piesne zo svojich regiónov sme vyberali veľmi dôkladne," hovorí Eva Šušková, umelecká vedúca Superar.

Superar v Slovenskej filharmónii, 28.5.2024 Zdroj: Peter Brenkus

Diváci si vypočuli aj známe svetové piesne: pôvodný taliansky protest song Bella ciao, filmový hit Never Ending Story, ktorý divákov povzbudil snívať a zostať verný svojim ideálom, snom, túžbam, hodnotám, alebo One Love od Boba Marleyho, ktorá s mierne upraveným textom odkazuje na otázniky, ktoré si dnešná mladá generácia kladie: Je tu ešte miesto pre deti, ako sme my – ktoré chcú budúcnosť naplniť pokojom a láskou? Vrcholom večera bola európsku hymna, Beethovenova Óda na radosť, ktorou symbolicky všetci spoločne oslávili našu jednotu v rozmanitosti. 

"Ten obrovský potlesk patril viac ako 170 deťom. Medzi nimi boli aj tie, ktoré zažívajú generačnú chudobu a žijú v náročných podmienkach. Niektoré z nich osobne poznám a viem, aké silné príbehy sa za nimi skrývajú," napísal po koncerte odborník na vzdelávanie Juraj Hipš.

Superar v Slovenskej filharmónii, 28.5.2024 Zdroj: Peter Brenkus

Desať rokov na Slovensku

Divákov večerom sprevádzal moderátor Juraj Kemka, prihovoril sa im aj štátny tajomník Ministerstva školstva Stanislav Partila, pedagogický riaditeľ programu Ivan Šiller aj výkonný riaditeľ Superar Marek Kapusta, ktorý na pódium pozval troch bývalých členov programu.

"Dnes nám funkčnosť a úspech nášho prístupu dokumentujú dáta, ktoré systematicky zbierame. V číslach, hodnoteniach a príbehoch vidíme, ako sa triedy, školy a komunity, v ktorých pôsobíme, postupne menia a otvárajú. Ako postupne učíme prijímať našu rozmanitosť, ktorá je v strednej Európe prirodzená, robí našu kultúru a spoločnosť pestrejšou, krajšou, kreatívnejšou. Najlepšie snáď však ilustrujú prínos Superar príbehy konkrétnych detí. Títo boli s nami úplne na začiatku ako deti, dnes sú z nich úspešní mladí ľudia, ktorí sa hudbe venujú aj naďalej," uviedol Kapusta vo svojom prejave.

Vo vypredanej Slovenskej filharmónii boli medzi viac než 600 divákmi rodičia, umelci, pedagógovia , no napríklad aj spisovateľ a publicista Michal Hvorecký, zakladateľ občianskeho združenia Návrat Marek Roháček či bývalá novinárka a poslankyňa NRSR a Európskeho parlamentu Jana Žitňanská. "Hudba dokáže nielen spájať, ale aj meniť životy. A ja nielen programu Superar, ale všetkým deťom prajem, aby boli v živote úspešné, tolerantné a empatické. Vďaka za včerajší koncert. Mala som zimomriavky!" zdieľala Žitňanská svoje emócie po koncerte.

Ivan Šiller, Superar v Slovenskej filharmónii Zdroj: Peter Brenkus

Superar je medzinárodný vzdelávací program, ktorý pôsobí v siedmich krajinách Európy. Na Slovensku pôsobí v šiestich základných a šiestich materských školách (vo Veľkom Krtíši, Detve, Zvolene, Lozorne a Bratislave). Z 828 detí, ktoré sú v aktuálnom školskom roku do programu zapojené, je 361 detí zo zraniteľných skupín. Program tvorí mosty medzi deťmi zo sociálne zraniteľného prostredia a majoritnou spoločnosťou. V komunite, ktorá rešpektuje rozmanitosť, môže každé dieťa objavovať svoje vlastné schopnosti, vybudovať si zdravú sebadôveru a budovať vzťahy s ostatnými deťmi.

Cieľom programu je prekonávať rozdiely v spoločnosti a spájať deti z rôznych prostredí do spolupráce tak, aby pochopili, že každé z nich je potrebné, má svoju hodnotu a prispeje k celkovému spoločného výsledku. Spevácke zbory programu Superar sú tak metaforou demokratickej spoločnosti, kde každý má svoju váhu, každý je dôležitý a každý prispieva k spoločnému dielu. Program je pre všetky deti bezplatný.

Viac sa dozviete na stránke projektu www.superar.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za Superar poskytla Martina Novotová. Správu sme upravili.