Jubilejný 10. ročník podujatia, ktoré do liptovského regiónu prináša špičkový jazz z domova i zo sveta, sa uskutoční od 25. do 27. júla na Nádvorí Čierneho Orla v Liptovskom Mikuláši. Do jeho programu aktuálne pribudli mená ako Sławek Jaskułke Trio, Peter Lipa či Oskar Rózsa Trio.

K už dávnejšie ohláseným menám jubilejného Mikulášskeho jazzového festivalu ako sú Chris Woods Groove, Jazzabell či Martin Chodúr, sa nedávno pridali aj zástupcovia domácej scény Katarzia a Michal Motýľ Tentet, či mená ako Fehero Rocher a Honest Talk. Organizátori aktuálne zverejnili posledných účinkujúcich, ktorí doplnia program podujatia.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Sławek Jaskułke je poľský pianista, skladateľ, aranžér, producent a kapelník, člen Quinteta Zbigniewa Namyslowskeho a zároveň jeden z najoriginálnejších talentov poľskej jazzovej scény uplynulej dekády. Slawek vystupoval na najväčších svetových pódiách vrátane Carnegie Hall v New Yorku, Symphony Hall v Chicagu či Moscow International Performing Arts Center.

Svoje umenie predviedol tiež na najvýznamnejších jazzových festivaloch vrátane North Sea Jazz Festival, Berlin Jazz Fest, Red Sea Jazz Festival, Padova Jazz Festival, Garana International Jazz Festival a Jazz Jamboree. Poslucháčom na Liptove sa na záver druhého večera predvedie v triu s kontrabasistom Piotrom Lemańczykom a bubeníkom Tomaszom Sowiński, ktorí za Slawekom v ničom nezaostávajú a obaja sú skvelými hudobníkmi a tiež lídrami viacerých významných jazzových projektov.


Tretí festivalový večer otvorí Peter Lipa a jeho kapela, ktorá zahrá na veľkom pódiu na Námestí Osloboditeľov zadarmo pre všetkých návštevníkov mesta a naladí tak celý Liptovský Mikuláš na jazzovú nôtu. Lipa vystúpi v overenej formácii s Michalom Šimkom (basgitara), Petrom Lipom ml. (klávesy), Michalom Žáčekom (saxofón) a Róbertom Ristom (bicie).

Poslucháčov prevedie prierezom svojej tvorby od známych klasík ako Maturantky či Balada o štyroch koňoch, až po skladby z albumov 68 či Návšteva po rokoch, ktorú v minulom roku uviedol do života spolu s Milanom Lasicom na Bratislavských Jazzových Dňoch.


Záverečným vystúpením celého festivalu bude koncert jedného dlhodobo, no nepravidelne koncertujúceho hudobného telesa Oskar Rózsa Trio v zložení Oskar Rózsa - basgitara (Oskar Rózsa Partnership Unlimited, Free Faces, Bušero), Ondrej Krajňák - klavír (Three Pianos, Jazz Famelija) a Michal Fedor - bicie (Andrej Šeban Band). Toto hviezdne trio, ktoré sa podľa slov svojho lídra zaoberá predovšetkým hľadaním hudobnej autenticity, uzavrie svojím vystúpením prvú dekádu histórie Mikulášskeho jazzového festivalu.

Vstupenky na podujatie sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.

Kompletný program MJF 2014:

25.7. - piatok:
Katarzia a jej frajeri (SK)
Chris Woods Groove (UK) & Stano Počaji (SK)
Honest Talk (DE, PL, BG, LAT, RU)

26.7. - sobota:
Jazzabell (SK)
Fehero Rocher a.k.a. Sisa Fehér Quartet (SK, CZ, IT)
Sławek Jaskułke Trio (PL)

27.7. - nedeľa:
Peter Lipa Band (SK)
Michal Motýľ Tentet (SK, CZ)
Martin Chodúr Jazz Quintet (CZ)
Oskar Rózsa Trio (SK)

Informácie pre Hudba.sk poskytol Martin Budaj, PR manažér festivalu.

Foto: PR