Inštrumentalisti z americkej kapely Red Hot Chili Peppers hrali v polčasovej prestávke 48. ročníka Super Bowlu na playback. Basgitarista formácie Michael "Flea" Balzary to priznal v otvorenom liste, ktorý zverejnil na oficiálnej stránke kapely po tom, ako sa na sociálnych sieťach začali šíriť fotografie z vystúpenia, na ktorých jeho nástroj nebol zapojený.

Red Hot Chili Peppers sa na najsledovanejšom televíznom podujatí v USA predstavili ako hostia Bruna Marsa (viac o jeho vystúpení). Koncert 28-ročného speváka sa zaobišiel bez škandálov, no netrvalo dlho a hudobníci aj fanúšikovia spustili kritiku na kalifornskú kapelu. Tá je známa ako jedna z najlepších koncertných skupín na svete, no napriek tomu nehrala naživo. Flea včera v otvorenom liste na Redhotchilipeppers.com hranie na playback bez okolkov potvrdil a zároveň dodal, že nie len on, ale aj gitarista Josh Klinghoffer a bubeník Chad Smith hrali na playback. Líder skupiny Anthony Kiedis a Bruno Mars však spievali naživo.

"Keď sa nás zástupcovia NFL a Bruno spýtali, či zahráme našu skladbu Give It Away na Super Bowle, dali nám vedieť, že spevy budú naživo, ale basgitara, bicie a gitara pôjdu na playback. Chápem, že NFL má na prípravu pódia len pár minút, takže sa môže vyskytnúť obrovské množstvo vecí, ktoré sa nemusia podariť a môžu pokaziť zvuk pre ľudí na štadióne alebo pri obrazovkách. V tomto nebol žiadny priestor na diskusie, NFL nechce riskovať, že ich šou zničí zlý zvuk, bodka," napísal 51-ročný basgitarista, o ktorého majstrovstve sme sa presvedčili minulý rok na Pohode, kde sa predstavil s kapelou Atoms for Peace.

Šanca, aká príde raz za život

V liste Flea ďalej uvádza, že naposledy mali hrať na playback v 80. rokoch v britskej šou The Top Of the Pops, z ktorej ich však vyhodili, pretože počas skúšok si z vystúpenia s vopred nahratou skladbou robili srandu. "Odmietli sme imitovať vystúpenie poriadne, ja som hral na base s topánkou, John hral na gitare na Anthonyho pleciach a v podstate sme na pódiu predvádzali wrestlingový zápas, aby sme sa vysmiali myšlienke hrania, že hráme naživo."

"Berieme svoju hudbu vážne, je to pre nás svätá vec a každý, kto nás videl na koncerte (ako aj noc pred Super Bowlom v Barclays Center), vie, že hráme zo srdca, spontánne improvizujeme, hudobne riskujeme a potíme krv na každej šou. Už to robíme 31 rokov," pokračoval Flea. "Takže keď nám ponúkli hranie na Super Bowle, boli sme veľmi zmätení a neistí, či do toho máme ísť alebo nie. Ale nakoniec sme sa rozhodli, že je to taká surreálna a šialená vec, ktorú možno spraviť len raz za život, že to spravíme a užijeme si to."

"Dlho sme uvažovali, kým sme povedali 'áno' a okrem diskusií v kapele som sa rozprával aj s mnohými priateľmi - hudobníkmi, ktorých maximálne rešpektujem, a všetci povedali, že by do toho išli... Okrem toho milujeme (americký) futbal, takže aj to zohralo rolu v našom rozhodnutí," vysvetlil jeden z najznámejších a najrešpektovanejších basgitaristov.

Red Hot Chili Peppers a Bruno Mars na Super Bowle Zdroj: AP Photo/Matt York

Flea prirovnal Super Bowl k natáčaniu videoklipu

"Rozhodli sme sa, že keď bude Anthony spievať naživo, stále môžeme v tom vystúpení predviesť ducha a slobodu našej kapely, a samozrejme sme celé vystúpenie nahrali špeciálne pre túto príležitosť... Nahrali sme to zo srdca tak, ako to hrávame naživo posledných pár rokov s Joshom na gitare," napísal hudobník a na margo nezapojených nástrojov dodal: "Hrali sme na playback, takže nebol dôvod zapojiť si gitary, tak sme to nespravili. Mohli sme ich zapojiť a vyhnúť sa tak podráždeniu ľudí, ktorí vyjadrili sklamanie, že inštrumentálna časť bola vopred nahratá? Samozrejme, mohli sme to spraviť a toto by nebola téma dňa."

"Bolo to niečo ako natáčanie videoklipu pred miliónmi ľudí, avšak so živým spevom a len jedinou šancou urobiť poriadnu šou. Jediné, na čo sme mysleli, bolo ukázať ľuďom ducha našej kapely," prezradil Flea a list uzavrel tým, že je vďačný NFL aj Brunovi Marsovi za túto príležitosť a že by to pokojne celé rovnako urobil znova.

Bruno Mars a RHCP boli najsledovanejší v histórii

Tohtoročný Super Bowl bol so 115,3 miliónmi divákov najsledovanejším v histórii, keď prekonal doterajší rekord z ročníka 2012, ktorého hviezdou bola Madonna (114 mil.). Interpreti na Super Bowle vystupujú bez nároku na honorár, no je to pre nich obrovská reklama, nakoľko podujatie každoročne sledujú milióny ľudí aj mimo USA. Za vystúpenie teda umelci zaplatené nedostanú, no predaje ich nahrávok vždy následne výrazne vzrastú.

V prípade RHCP vyvolalo hranie na podujatí zvýšený záujem o kapely už pred jeho konaním - prejavilo sa to kuriózne aj v podobe falošného singla. Na skutočnú novú tvorbu kapely si však fanúšikovia budú musieť počkať. Flea 1. februára prezradil, že po Super Bowle kapela plánuje "obdobie hibernácie a nahrávanie nového albumu". Je však veľmi nepravdepodobné, že by vyšiel ešte tento rok.


Text: Hudba.sk (zdroj: SITA, Redhotchilipeppers.com, Reuters)
Foto: AP Photo/Mark Humphrey

Súvisiaci interpreti: Red Hot Chili Peppers