Už vo štvrtok 7. júla príde do slovenských kín očakávaný dokument o fenomenálnej českej hudobnej kapele Lucie. Jej príbeh, cesty, odchody a návraty jej členov sú naozaj vďačným námetom pre celovečerný film. Tu je v skratke 30 rokov Lucie v tridsiatich bodoch.

1986 Rok prvých koncertov skupiny Lucie. 13. februára prehrala v rámci súťaže ZK ROH Motorlet s folkovou kapelou, 28. apríla jej robí predkapelu Úlet Band a v septembri ju opustil spevák Michal Penk.

1987 20. júla odchádza kapela na niekoľko dní do hájovne babičky Michala Dvořáka pri Kostelci nad Černými lesy, kde začína tvoriť nový repertoár. "Celá chalupa sa tak otriasala, že ku mne prestali chodiť srnky a lietať vtáky," vyjadrila sa neskôr pani Pleskotová.

1988 Vychádza prvý singel Pár fíglů/To jsem já, Lucie vystupuje v klube na Chmelnici ako predkapela Hudby Praha. Tvorbu novej zostavy Lucie s Davidom Kollerom, bývalým spoluhráčom z Jasnej páky, zhodnotil vtedy gitarista Michal Ambrož slovami: "Bolo to také... no, čudné." 

1989 Vychádzajú singly Dotknu se ohně a Troubit na trumpety by se nám líbilo. Kapela odohráva akustický koncert na chalupe u sochára Petra Kavana - po jeho skončení jej skladá poklonu Pavel Bobek: "Teda, chlapci, tak takýto rock'n'roll som doteraz nepočul!"

1990 Vychádza eponymný debut skupiny Lucie a kapela po tom, čo niekto v Lucerne vyleje z horného balkóna Davidovi na hlavu plný plastový pohár piva, definitívne prestáva hrať na maturitných plesoch.

1991 Lucie prvýkrát vypredáva Lucernu, vydáva album In The Sky a koncertuje na Štvanici, kde pri jej vystúpení prichádza jedna fanúšička o panenstvo.

1992 20. marca víťazí kapela na prvom ročníku Výročných hudobných cien vo väčšine kategórií a po prvý raz vo svojej histórii končí - najskôr kapelu opúšťa Michal Dvořák, o niekoľko hodin neskôr P.B.CH a na ďalší deň Robert Kodym. Len David Koller už nemá komu "dať padáka".

1993 David Koller vydáva eponymný debut, Wanastowi Vjecy sú na svojom prvom turné, ale keď sú Robert Kodym a David Koller obsadení do filmu Akumulátor 1, rozhodujú sa obnoviť Lucie, bez ohľadu na prorocké slová v scenári, že obe postavy budú kráčať v ústrety Titanicu...

1994 Vychádza platňa Černý kočky mokrý žáby, neskôr označená za album dvadsaťročia - Česká republika objavuje Ameriku!

1995 Koller si dáva s Lenkou Dusilovou Pusu, P.B.CH. produkuje album Anny K. a Kodym si kupuje ruinu zámku Bečváry, ktorý rekonštruuje dodnes.

1996 Vychádza album Pohyby - zásluhou videa k titulnej piesni natáča modelka Tereza Maxová svoj prvý klip. 


1997 Veľká šesťdňová: Pôvodne si David Koller zveršoval Košice, Žilina, Blava - Ostrava, Brno a Praha, nakoniec to bol Prešov, Banská Bystrica, Blava - Brno, Havířov a Praha, stále sa to však rýmovalo. V Havířove hodil Koller po zvukárovi gitaru, našťastie netrafil.

1998 Vychádza platňa Větší než malé množství lásky s pesničkou Medvídek - klip k tomuto hitu zakázalo niekoľko televíznych staníc, takže mnoho divákov príde v roku návratu P.B.CH. do kapely o prvý herecký výstup Terezy Voříškovej pred kamerou.

1999 Vychádza kompilácia Vše nejlepší ‚88-[99); pôvodne sa mala volať Šrouby do hlavy, ale Michal Dvořák vtedy prehlásil, že v tom prípade odchádza zo skupiny...

2000 Vychádza album Slunečnice, ktorý sa stáva druhou najpredávanejšou českou platňou toho roka - hneď za albumom Ježek v kleci od kapely Těžkej Pokondr. Zlatého slávika našťastie získava Lucie.

2001 Za klip desaťročia je zvolený Medvídek, slovami Roberta Kodyma: "Táto pestrá kombinácia melodiky Oskara Petra, môjho pokusu o vianočnú fantazmagóriu a gerontofilná zoofília s homofilnou pedofíliou v interpretácii zlatých slávikov nemohla nezabrať!"


2002 Vychádza platňa Dobrá kočzka, která nemlsá. Lucie koncertuje so symfonickým orchestrom v Štátnej opere a natáča a do sveta posiela niekoľko svojich hitov v angličtine. Slovami Roberta Kodyma - dodnes čaká na celosvetovú slávu.

2003 Michala Dvořáka vypovedali z kapely Lucie - o dôvodoch tohto kroku by sa dal napísať román, a to najmä preto, že sa jednotliví členovia kapely dodnes nedokážu zhodnút, prečo sa to vlastne stalo.

2004 "Lucie spí, ale ja sa chcem baviť," prehlasuje David a vydáva platňu KollerBandu, k tomu dodáva: "Rozhodne Lucii neopúšťam!"

2005 David Koller opúšťa skupinu Lucie, Robert Kodym pripúšťa: "Je pravda, že skupina Lucie momentálne nie je členmi preplnená..." 

2006 Skupina Wanastowi Vjecy vydává 30. október album Torpédo, David Koller vydáva 30. októbra platňu Nic není nastálo - bratrovražedný boj môže začať!

2007 Wanastowi Vjecy a David Koller majú celkom päť nominácií na Ceny Anděl - nikto z bývalých členov skupiny Lucie nakoniec nič nezíska. Spomienka Davida Kollera: "Jediné, čo si pamätám z toho večera, ktorý sa konal hádam niekde uprostred telocvične, bol dosť divný outfit Láďu Křížka."

2008 Michal Dvořák vydává platňu Vivaldianno MMVIII a na adresu svojho úspešného projektu hovorí: "Natočili sme kompozície Antonia Vivaldiho tak, ako by ich dnes možno napísal on sám, keby mal k dispozícii súčasné technológie."

2009 Vychádza The Best Of Lucie, doplnené o DVD s 24 klipmi; nikto z kapely kompiláciu nepropaguje, pretože slovami Roberta Kodyma: "Pssssst, Lucie spí - tak nech ju neprebudíme!"


2010 P.B.CH. opúšťa skupinu Wanastowi Vjecy, David Koller oslavuje päťdesiate narodeniny (medzi darčekmi boli aj dve sexi gogo tanečnice), Michalovi Dvořákovi porodila jeho priateľka prvorodeného syna Michala - ťažko povedať, pre koho to bol najlepší/najťažší rok... 

2011 23. februára sa na cenách Anděl po šiestich rokoch objavujú všetci členovia skupiny Lucie, čo najlepšie popísal P.B.CH.: "Mali sme práve voľno, tak sme sa zhodli, že by bolo fajn tam zaskočiť."

2012 Otázka roka znie: "Vráti sa Lucie?" Odpoveď: 7. decembra 2012 sa David Koller, Robert Kodym, P.B.Ch a Michal Dvořák zišli po ôsmich rokoch na hudobnom pódiu. Stalo sa to na súkromnom večierku nemenovanej finančnej skupiny.

2013 Premiéra muzikálu Lucie - větší než malé množství lásky, uzavretý koncert pre nadáciu Terezy Maxovej a generálka na filmovom festivale v Karlových Varoch, to všetko zhrnuté do vety Davida Kollera: "Najlepšie na tom bolo, že sa nás ľudia konečne prestali pýtať, kedy zas budeme hrať!"

2014 Pôvodne to malo byť päť koncertov, nakoniec ich je jedenásť. Čo to znamená? P.B.CH.: "Tak asi nás chceli ľudia vidieť. Možno..."

2015 Prearanžovaný hit Medvídek k blížiacim sa tridsiatym narodeninám je doplnený pohyblivými obrázkami - prvý klip skupiny Lucie po dvanástich rokoch a navyše obsahuje Petra Čtvrtníčka!

2016 30 rokov Lucie a celovečerný film o nej. 22. júna Lucie v zložení David Koller, Michal Dvořák, Robert Kodym a P.B.CH. navštívili Bratislavu pri príležitosti svojho jediného slovenského koncertu v rámci tohoročného "narodeninového" turné - reportáž

Prečítajte si aj: Film o Lucie pripomenie aj support Rolling Stones pred 130-tisícovým davom

Trailer filmu Lucie: Príbeh jednej kapely


Zdroj: PR článok - Bontonfilm
Foto: archív kapely

Súvisiaci interpreti: Lucie