Manažér kanadského speváka Justina Biebera Scott Braum kritizuje americkú Národnú akadémiu nahrávacích umení a vied za to, že tínedžerského idola nenominovala na Grammy. Podľa jeho slov si to Bieber zaslúži. Hnevá sa aj Cortez Bryant, ktorý zastupuje raperku Nicki Minaj.

"Neskutočne úspešný album, vypredané turné, získal si množstvo fanúšikov. Tentoraz si zaslúžil, aby mu vyjadrili uznanie a naozaj nemôžem povedať nič pozitívne o rozhodnutí, s ktorým nesúhlasím," napísal manažér Justina Biebera na Twitteri. "Museli sa zblázniť, keď ju nenominovali," vyjadril sa Cortez Bryant ohľadne faktu, že ani Nicki Minaj nezískala ani jedinú nomináciu. 

Obaja interpreti pritom na väčšine tohtoročných udeľovaní hudobných cien patrili medzi najúspešnejších. Na American Music Awards triumfoval Bieber, ktorý svoje tri nominácie premenil na víťazstvá, Minaj získala dve ceny zo štyroch nominácií. Na MTV Europe Music Awards kanadský tínedžer taktiež získal tri ceny (zo 4 nominácií) a raperke vo vitrínke pribudli jedna soška (z 3 nominácií). Na MTV Video Music Awards Bieber z dvoch nominácií nepremenil na víťazstvo ani jednu, Minaj bola úspešnejšia, keďže z troch nominácií získala jedno ocenenie.

Grammy nie sú len o popularite

Dôležitý je však fakt, že kým spomenuté ocenenia sú najmä o popularite a komerčnom úspechu, nakoľko o výsledkoch rozhodujú fanúšikovia, na Grammy nominácie aj víťazov určujú odborníci z hudobného priemyslu a hudobníci. Tí sa viac zameriavajú na umelecké kvality ako na predajnosť a popularitu interpretov.

Príkladom je kanadská kapela Arcade Fire a jej víťazstvo v najprestížnejšej kategórii Album roka v roku 2011, ktoré mnohých Američanov prekvapilo. Skupina ho získala za album The Suburbs (2010) a nahnevaní fanúšikovia popových hviezd, ktoré boli na túto cenu taktiež nominované, sa na sociálnych sieťach zaskveli otázkou "Kto do pekla sú The Suburbs?". Jednoducho Album roka na Grammy môže získať aj kapela, ktorá je pre mainstreamových poslucháčov úplne neznáma.

Akadémia aj tento rok ukázala, že necíti žiadnu povinnosť nominovať len komerčne najúspešnejších interpretov. Nominácie na najprestížnejšie hudobné ocenenia, ktoré sa odovzdávajú už od roku 1959, napriek svetovej dominancii speváčok v hitparádach totiž ovládli muži a kapely, ktoré patria skôr do alternatívnejšieho hudobného spektra. Najviac, teda šesť, ich získali Frank Ocean, fun., Mumford & Sons, Jay-Z, Kanye West a Dan Auerbach z The Black Keys.

Mená víťazov sa verejnosť dozvie 10. februára na slávnostnom udeľovaní cien v losangeleskom Staples Center. Grammy Lifetime Achievment Award poputuje britskej rockovej legende The Who.

Zdroj: SITA (Aceshowbiz.com), Hudba.sk
Foto: John Shearer/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Justin Bieber, Nicki Minaj