Jedna z najväčších ikon českej hudobnej scény, skupina Lucie, v pondelok na tlačovej konferencii v Prahe potvrdila svoj návrat na veľké koncertné pódiá. V máji 2014 sa predstaví na piatich megakoncertoch na Slovensku a v Česku. Slováci sa dočkajú ako prví, cesta kapely povedie z Košíc do Prahy cez Bratislavu, Ostravu a Brno.

Termíny koncertov turné Lucie 2014

Slovenská časť:
26. mája 2014 - Košice, Steel aréna (PREDPREDAJ)
29. mája 2014 - Bratislava, Slovnaft aréna (PREDPREDAJ)

Česká časť:
1. júna 2014 - Ostrava, ČEZ aréna 
4. júna 2014 - Brno, Kajot aréna 
10. júna 2014 - Praha, O2 aréna


Koncerty, na ktoré sa bude spomínať

"Po ocenení Akadémie populárnej hudby Anděl ako skupina, interpret a album dvadsaťročia a stále gradujúcom tlaku fanúšikov chystá Lucie v pôvodnom zložení veľké prekvapenia. Chce tak potvrdiť, že sa vždy snažila byť o krok vpred v osobitom poňatí hudby, nových technológií a koncertného prevedenia turné," uviedli v decembri 2012 pri potvrdení návratu na scénu v spoločnom vyhlásení členovia kultovej kapely David Koller, Robert Kodym, Michal Dvořák a P.B.CH.

Už vtedy bolo jasné, že na turné Lucie si fanúšikovia musia počkať do roku 2014. Po viac než osemročnej koncertnej pauze sa totiž kapela na technicky a programovo náročné turné rozhodla dôsledne pripraviť hraním na uzavretých, menších charitatívnych koncertoch. "Potešilo nás, že naša hudba stále dokáže rozžeraviť publikum do biela. Sme radi, že sme si zase zahrali po desiatich rokoch v pôvodnom zložení a tešíme sa na ďalšie koncerty," uviedla kapela po comebackovom koncerte, ktorý sa konal 7. decembra minulého roka v rámci charitatívnej akcie v Prahe.

Dnes sú konečne známe termíny veľkého turné, pričom predpredaj vstupeniek štartuje presne rok pred koncertom v Bratislave. Lístky do Košíc a Bratislavy sú v predaji prostredníctvom služby Predpredaj.sk. "Vstupné bude primerané, využijeme multimediálne možnosti, ktoré ešte pred desiatimi rokmi neboli. Budú to koncerty, na ktoré sa bude spomínať," uviedol na pondelkovej tlačovke Robert Porkert z usporiadateľskej agentúry Live Nation.

Koncerty by mali trvať približne dve hodiny, počas ktorých odznejú všetky zásadné skladby od Lucie. Kapela odohrá koncerty v najslávnejšej zostave bez hostí, iba v niektorých skladbách sa za bicími predstaví syn Davida Kollera Adam. Existuje však možnosť, že sa počet koncertov zvýši. "To, či budeme pridávať koncerty, uvidíme o pol roka," vyhlásil klávesák Michal Dvořák, ktorý sa zároveň stará o manažment kapely. Celé turné zaznamená a následne odvysiela Česká televízia, ktorá okrem toho na budúci rok pripraví aj sériu programov o Lucie. V súčasnosti preto zháňa od fanúšikov skupiny archívne materiály.

Najväčšia česká kapela

Skupina Lucie pôsobí na scéne od polovice 80. rokov. Na konte má sedem štúdiových albumov, zatiaľ posledným je nahrávka Dobrá kočzka která nemlsá (2002). S prvými troma albumami skupina prerazila hranicu 100-tisíc predaných nosičov a je tiež v rámci českej a slovenskej scény jedným z mála držiteľov diamantovej platne za viac než milión predaných nahrávok. V rokoch 1999 až 2002 bola skupina na prvom mieste v ankete Český slavík. Medzi najväčšie hity Lucie patria skladby ako Amerika, Černí andělé, Troubit na trumpety by se nám líbilo, Medvídek, Dotknu se ohně, Šrouby do hlavy, Oheň, Panic, Zkamenělý dítě, Pod měděným nebem, Hvězda, Srdce alebo Lucie.

23. februára 2011 sa na 20. ročníku vyhlasovania hudobných cien Anděl po rokoch prvýkrát na verejnosti zišli Michal Dvořák, Robert Kodym, David Koller a P.B.CH., aby prevzali ceny Album dvadsaťročia (Černý kočky mokrý žáby, 1994), Skupina dvadsaťročia a napokon aj absolútne ocenenie českých kritikov Interpret dvadsaťročia. Po tomto úspechu hlasy fanúšikov volajúce po návrate ešte zosilneli.

Ich túžba sa naplnila v roku 2012, kedy kapela po osemročnej pauze potvrdila návrat. "Počas našej prestávky sme boli neustále pod tlakom fanúšikov a novinárov, kedy sa konečne znovu dáme dohromady. Ten správny čas nastal práve teraz a už sa veľmi tešíme až spolu vyrazíme na turné," uviedli členovia kapely na dnešnej tlačovej konferencii.

Ešte pred návratom na veľké koncertné pódiá sa do českých divadiel dostane muzikál s hudbou Lucie. Ďalšou novinkou je, že všetky štúdiovky skupiny  sa budú od 1. júna dať kúpiť aj v internetovom obchode iTunes. V ostatných digitálnych predajniach budú dostupné o mesiac neskôr a reedícia na fyzických nosičoch je naplánovaná na jeseň.

Diskografia skupiny Lucie

Štúdiové albumy:

Lucie (1990)
In The Sky (1991)
Černý kočky mokrý žáby (1994)
Pohyby (1996)
Větší než malé množství lásky (1998)
Slunečnice (2000)
Dobrá kočzka která nemlsá (2002)

Kompilácie:

Vše nejlepší 88–99 (1999)
The best of (2009)

Koncertné albumy:

Lucie Live! (1998)
Lucie v opeře 2CD (2003)

Zdroj: Hudba.sk, SITA (idnes.cz), PR
Foto: Ondřej Pýcha

Súvisiaci interpreti: Lucie