Východoslovenská kapela Kvety v podpaží v novom singli dotiahla svoju poetiku do dokonalosti. Pieseň V záhradách je spomienkou na detstvo a časy strávené v záhradách starých rodičov. Mladí hudobníci skladby z albumu Skorocel (2015) zahrajú aj na najväčšom rockovom festivale Topfest, kde v piatok večer vystúpia po prvýkrát.

"Na tejto pesničke sme sa podieľali všetci členovia skupiny. Základný námet a melódiu som priniesol ja, text famózne napísal Peťo Filčík po tom, ako som mu naznačil, o čom by skladba asi mala byť. Singel je o pocitoch, ktoré máme, keď spomíname na detstvo a časy s tým spojené v záhrade starých rodičov," hovorí spoluautor piesne a líder kapely Martin "Lecho" Lechman. "Skladbou V záhradách sme vlastne ukončili zverejnenie všetkých našich skladieb a album Skorocel je kompletne verejne dostupný na všetkých hudobných portáloch ako je iTunes či Spotify. Cez leto by sme okrem koncertov radi nahrali ďalšie skladby na nový album, na ktorom bude oveľa viac piesní. Nevieme sa dočkať," dodáva Lecho.


Kvety v podpaží nedávno zaujali klipom k singlu Prázdne slová, v ktorom sa spevák kvôli láske ponoril uprostred zimy do ľadového jazera. Ďalším singlom z nahrávky Skorocel sa stala pieseň Vytesané v kameni. Teraz majú chalani pred sebou pracovné leto. Čaká ich mnoho koncertov pod holým nebom a po prvý raz vystúpia aj na najväčšom slovenskom rockovom festivale Topfest. "Na Topfeste chceme divákom komplexne predstaviť našu autorskú tvorbu. Zahráme niekoľko piesní z albumu Skorocel a určite medzi nimi nebude chýbať ani singel V záhradách. Festivaly máme veľmi radi, je to úplne iný systém hrania a zvuku. Na Topfeste budeme hrať dokonca za tmy a to našim piesňam dodá tú správnu atmosféru," teší sa Martin Lechman, ktorého v kapele dopĺňajú Ján Lechman (bicie) a Filip Kluknavský (gitara).

Sympatickí Východoslováci sa plánujú na festivale rozdivočiť. Atmosféru si chcú dokonale užiť a zostanú tam aj po svojom vystúpení. "V Kvetoch počúvame každý inú hudbu. Ja som napríklad vyrástol na hudbe Deža Ursinyho, Richarda Müllera, na textoch Ivana Štrpku. Ich nálada mi bola a stále je veľmi blízka, filozofia ich hudby tiež. Osobne však považujem za dôležité počúvať celé spektrum hudobných žánrov. Open air akcie sú skvelé. Pre nás je totiž najdôležitejšia symbióza. Naše hranie a pesničky sú našou 'ponukou' pre divákov a veľmi sa tešíme, keď sa to celé spojí. Leto, slnečné lúče, krásne zážitky. To k letu a k festivalom neodmysliteľne patrí. Bude to skvelé," uzatvára.

Vypočujte si nahrávku Skorocel:

 
Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke kapely www.facebook.com/kvetyvpodpazi.

Foto: Lea Grupáčová