Pri príležitosti príchodu fínskej rockovej kapely Lordi na Slovensko sme sa rozprávali s basgitaristom tejto monštróznej partičky – OXom. Kapela pritom iba nedávno vydala album 'Babez for Breakfast', vytvorila vlastnú hru na iPhone/iPad a vymenila dlhoročného bubeníka Kitu za mimozemské monštrum Otusa. Nezabudnite, už 16. novembra sa brány pekla sa otvárajú...

Už za pár dní napadnete Slovensko so svojou armádou príšer v plnej poľnej. Ako pokračujú prípravy?

Myslím, že skvelo. Odohrali sme už pár zahrievacích koncertov, spôsobili chaos v niekoľkých mestách a momentálne sa blížime vašim smerom. Vlastne to nie je ani tak dávno, čo sme hrali v Českej republike, kde je publikum veľmi podobné tomu vášmu, takže sa určite máte na čo tešiť.

Bude setlist bratislavského koncertu podobný tomu z Čiech?

Práveže bude absolútne iný. To spomínané vystúpenie bolo relatívne dávno – aspoň z pohľadu nových nahrávok a materiálov. Aktuálny setlist obsahuje najmä skladby z nového albumu 'Babez for Breakfast'.

Takže sa mení v priebehu celého turné...

V podstate máme tri verzie, ktoré variujeme podľa potreby a mnohokrát aj chuti. (smiech) Buď to stiahneme našich fanúšikov do rockového pekla, alebo si ich iba tak trochu poškvaríme na povrchu. Piesne vlastne obmieňame na relatívne pravidelnej báze – hlavne v prípadoch, kedy hráme v susediacich krajinách. Máme množstvo fanúšikov, ktorí s nami jazdia na všetky koncerty a chceme im ponúknuť aj niečo nové. Zaujímavým príkladom je aj novinka v podobe dvoch variácií našej šou. Je známe, že máme veľmi – a to podotýkam – veľmi radi ohne a pyrotechniku, no veľakrát sme sa stretli s jej úplným zákazom. Najnovšie sme na to pripravení a v prípade zákazu pyrotechnických efektov máme v zálohe náhradnú pódiovú šou. Viac by som nerád prezrádzal, ale bude to pekelné...


Lordi – It Snows in Hell (feat. Bruce Kulick) (z albumu The Arockalypse)

Aktuálnou záležitosťou v Lordi je aj zmena bubeníka – čo Otus?

Ten si počína vynikajúco. Doteraz neviem pochopiť ako sa dokázal naučiť všetky naše piesne za týždeň. Mr. Lordi mu taktiež promptne vyrobil nový kostým a myslím, že ho vystihuje po všetkých stránkach. Mám taký pocit, že to konečne dostalo tie správne gule – je to jednoducho náš človek a hlavne super bubeník.

Je teda stálym členom Lordi?

V podstate. Momentálne sa však snažíme sústrediť na turné samotné a na propagáciu nášho nového albumu. Je dôležité, aby sme odohrali všetky naplánované koncerty a potom môžeme začať riešiť aj akútne interné záležitosti. Otus je však ohromným prínosom pre Lordi a vyzerá to tak, že sa ho už tak ľahko nezbavíme. (smiech)

Keď sme pri novom albume – pieseň 'This Is Heavy Metal' bola uverejnená aj na soundtracku k filmu SAW 3D. Jednalo sa o skladbu na zákazku?

Nie, nie. Album sme robili tak, ako zvyčajne. This Is Heavy Metal bola radovou skladbou, ktorú si producenti filmu vybrali na túto kompiláciu, čomu sme naozaj radi. Ja osobne som obrovským fanúšikom celej série SAW, videl som všetky filmy, sledujem diskusné fóra a mám rad všetko, čo sa tejto tematiky týka. Takže pre mňa, a určite aj pre ostatných, to bola obrovská česť, a to ani nehovorím o možnosti prípadnej spolupráce v budúcnosti.

Naznačuješ, že ste dostali nejakú ponuku?

Nič konkrétneho – úprimne povedané sme sa o tom ani nerozprávali. Tak či onak, boli by sme poctení, keby nás produkcia SAW oslovila aj v budúcnosti.

Keď sme pri tých hororoch – nedávno bol Halloween. Ako ho trávili Lordi?

Ja som napríklad vyrezal naozaj hrôzostrašnú tekvicu a položil si ju pred dvere. Halloween jednoducho musíte stráviť pri našej hudbe, vyrezanej tekvici a zapálených sviečkach. Prípadné sledovanie hororov je povolené, ale iba pre pravoverných fanúšikov. (smiech)


Lordi - This Is Heavy Metal (z albumu Babez for Breakfast)

Do Lordi si bol prijatý v roku 2005 – ako k tomu došlo?

Pôvodná zostava v zložení Mr. Lordi, Amen a G-Stealer sa vlastne dala dohromady na lodi. Paradoxné je, že to bolo cestou na koncert KISS. Ten môj začiatok v Lordi bol však trochu viac komplikovaný. (smiech) Ešte dávno predtým som mal vlastnú kapelu hrajúcu cover verzie rôznych interpretov. Jeden večer sme hrali na svadbe bubeníka Nightwishu a Kita sa ponúkol, že nás odvezie a spraví tam menšiu šou. Neskôr sme sa spoločne bavili o prípadnom založení tribute alebo cover kapely Motley Crue, ale napokon z toho nejako zišlo. V tej dobe však odišiel z Lordi vtedajší basgitarista a presne tam začína moja kariéra v tomto pekelnom biznise.

V tom pekelnom biznise vás už pár rokov sprevádzajú KISS aj Alice Cooper. Rozprávali ste sa s nimi o prípadnom produkovaní vašich skladieb?

Nie priamo, ale na druhú stranu aktívne spolupracujeme s bývalým gitaristom KISS – Bruceom Kulickom. Skladba Call Off the Wedding na poslednom albume bola napríklad napísaná v spolupráci s ním a na predošlej platni mal dokonca aj vlastné gitarové sólo. Samozrejme, že by sme boli nadšení keby k niečomu podobnému došlo, ale momentálne sa skôr držíme v tých rovinách, ktoré sú pre nás dostupné.

Je tomu už niekoľko mesiacov, čo Paul Gray zo Slipknotu tragicky zomrel. Do akej miery to ovplyvnilo Lordi?

Úprimne povedané, je to fakt na riť. Je to niečo, čo otrasie základmi každej kapely, a preto stále stojíme za chalanmi zo Slipknotu. Napriek tomu, že sme v tej dobe nekoncertovali, mysleli sme na Paula...

--
Autor: Miroslav Meňhert
Foto: Lordi.fi

Súvisiaci interpreti: Alice Cooper, Kiss, Lordi, Mötley Crüe, Slipknot