V hudobnom biznise sú pochopiteľne najviditeľnejší umelci. Nemali by sme však zabúdať ani na ľudí v pozadí, ktorí sa podieľajú na tom, čo počúvame a ako to znie. Jedným z nich bol nepochybne aj Robert Zildjian, zakladateľ značky perkusií Sabian. Tento týždeň nás vo veku 89 rokov navždy opustil. Česť jeho pamiatke.

Šrot týždňa

Značku Sabian založil Robert Zildjian po rozkole s jeho bratom Armandom (jemu zostala značka Zildjian). Časom si v hudobnom svete získala množstvo priaznivcov. V súčasnosti na nej hrajú takí hudobníci, ako Terry Bozzio (Frank Zappa), Ray Luzier (Korn), Mike Portnoy (Adrenaline Mob), či Chad Smith (Red Hot Chili Peppers). Vo veku nedožitých 90 rokov nás Robert opustil po dlhom boji s rakovinou. Jeho dielo však s nami zostane práve prostredníctvom hudobníkov, ktorí na sabianoch hrajú. (pm)

Magnet týždňa

O novom albume Queens of the Stone Age sme sa už napočúvali dosť. Ale konečne sú informácie kompletné. Bude sa volať ... Like Clockwork a do predaja sa dostane v júni. A vypočuť si už môžeme aj prvý song. My God Is the Sun je vzhľadom na aktuálne počasie viac než trefné pomenovanie. (pm)


Novinky

Americkí deathkóristi Whitechapel oznámili dátumy európskeho turné, ktoré prebehne toto leto. 15. augusta 2013 vystúpia i na Slovensku, na festivale Gothoom v Novej Bani. Ich minuloročný eponymný album je ultra masaker a ak máte radi nekompromisný nárez, podujatie dávame do pozornosti. Pódium budú zdieľať s viacerými známymi menami: Anaal Nathrakh, Rotting Christ, alebo Obscure Sphinx. (ak)

Kontroverzní satanáši Ghost B.C. mali menšie problémy s americkými tlačiarňami, resp. producentmi CD obalov. Motív, ktorí plánovali vytlačiť na disk deluxe edície novinky Infestissumam sa niekomu zdal príliš kontroverzný a zatrhol ho. A pritom vraj šlo len o variáciu klasického diela zo 16. storočia, zobrazujúceho orgie. Kapela teda použije pôvodný motív zo štandardnej edície, avšak celé vydanie v USA sa posunulo z 9. Na 16. apríla. Európske verzie albumu ostávajú bez zásahov. Na starom kontinente sa totiž nad artworkom nikto nepozastavoval. (ak)

Limp Bizkit pracujú na novom albume a už z neho máme aj prvú ochutnávku. Na pomoc si tentokrát zavolali rappera Lil Waynea. Ready to Go rozhodne nie je krátky song, má až šesť minút (4:30 samotná pesnička, potom outro). Znie to zatiaľ celkom dobre. Uvidíme, či sa im podarí vrátiť zašlú slávu ich prvých albumov. (pm)



Na konci mája sa dočkáme nového albumu Alice in Chains. Začiatkom roka už vypustili singel Hollow aj so skvelým videom. Druhým singlom je Stone. Zatiaľ bez videa a iba v skrátenej verzii. Ale už teraz sa teším na celú dosku. (pm)

Ak video začína upozornením, že obsahuje nahotu a zobrazenia, ktoré nemusia byť vhodné pre niektorých divákov, značná časť populácie ihneď spozornie. A keď je to video od Ghost B. C., platí to dvojnásobne. Pohyblivé obrázky k ich novému singlu Year Zero sú značne znepokojivé. A zrejme nie náhodou sa objavujú práve v čase najväčšieho kresťanského sviatku. (pm)


Druhé lyric video z nadchádzajúcej novinky Circle od fínov Amorphis sa volá Shades of Gray a je to trochu tvrdšia pieseň, ako jednotka. (ak)


Cez týždeň sme sa dočkali nového albumu kapely SevendustBlack Out the Sun. A už je k dispozícii aj ich nový singel s videom Decay. (pm)


S novým albumom sa dnes na scénu vracajú aj Killswitch Engage. Volá sa Disarm the Descent a po dlhej dobe sa na ňom objaví pôvodný spevák kapely Jesse Leach. Ak si ho chcete najprv vypočuť v plnej dĺžke, nech sa páči. (pm)

Anglické doomové legendy Cathedral to čoskoro zabalia. Tento rok vydávajú posledný album v kariére a potom sa poberú na zaslúžený, veselý dôchodoček. Ostrihajú si vlasy, kúpia pestrofarebné ošatenie a budú sa kúpať v bazéne. Za 22 rokov vydali desať albumov, z toho názvy šiestich z nich sa začínajú na „The..“ Patrí k nim aj novinka The Last Spire. Čau, Cathedral! My fanúšikovia, nikdy nezabudneme na tie stavy, ktoré sme z Tvojej hudby mali! (ak)


Možno ste zachytili, že heavy kapela Queensryche sa nepohlavne rozmnožila - delením. Čo to znamená? Odchodom niekoľkých členov vznikla druhá kapela s rovnakým názvom. Celé zle. Pôvodný Queensryche šoféruje spevák Geoff Tate a nový Queensryche sa identifikuje podľa vokalistu menom Todd La Torre. A práve táto „nová“ kapela vydala prvý song ever. (ak)


Zombie, pošahaný farár a komixy. Čo viac si človek môže priať k pokojnému prežitiu veľkonočných sviatkov? Pustite si nové video od Stone Sour s názvom Do Me a Favor. (pm)


S novým albumom na naše bubienky zaútočia aj Devour the Day. Doska Time & Pressure sa začne predávať začiatkom mája. Dobrá správa je, že ukážku z neho v podobe lyric videa ku Good Man si môžete vypočuť už teraz. (pm)


Haluz týždňa

Najrôznejšie masky a kostýmy patria k rocku a metalu snáď rovnako ako k Halloweenu. Nie všetci ich však berú smrteľne vážne. Napríklad estónska kapela Winny Puhh to zobrala veľmi po svojom. Ich príspevok do Eurovízie myslím nepotrebuje ďalší komentár.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: sabian.com

Súvisiaci interpreti: Killswitch Engage, Queens of the Stone Age